ידועים בציבור הם זוגות החיים יחד כמשפחה לכל דבר ועניין, תוך ניהול משק בית משותף, אך אינם נשואים זה לזה. מעמד זה, שאינו מוגדר בחוק באופן מפורש, התפתח בפסיקה לאורך השנים, ומקנה לבני הזוג זכויות וחובות משפטיים רבים הדומים לאלו של זוגות נשואים.

בין היתר, ידועים בציבור זכאים לחלוקת רכוש משותף במקרה של פרידה, זכויות ירושה הדדיות בהיעדר צוואה, הטבות סוציאליות משותפות, הכרה בזוגיות לצורך אימוץ ילדים ועוד.

לפנייה ישירה אל משרד עורכי דין יובל ניב ושות', לחץ/י כאן

הפסיקה החדשה: צמצום משמעותי בהגדרה

בפסק דין תקדימי שניתן לאחרונה, חולל בית המשפט העליון מהפך משמעותי בהגדרת ידועים בציבור. נקבע כי אירוסין לא הופכים זוג אוטומטית לידועים בציבור, וכי לצורך הכרה בזוג כידועים בציבור, נדרשת הצהרה מפורשת מצדם על רצונם לחיות יחד כמשפחה.

בנוסף, בית המשפט קבע כי יש להוכיח קיום קשר זוגי מתמשך, יציב, הדדי ותוך ניהול משק בית משותף. משמעות הדבר היא שזוגות רבים שאינם נשואים אך חשבו שהם נחשבים ידועים בציבור, עלולים לאבד זכויות משפטיות ותרבותיות רבות.

השלכות מרחיקות לכת: פגיעה בזכויות ואי ודאות משפטית

הפסיקה החדשה צפויה להשפיע רבות על חיי זוגות רבים בישראל. זוגות החיים יחד כידועים בציבור עלולים לאבד זכויות משפטיות וכלכליות משמעותיות, ובהן:

  • זכויות ירושה - בן זוג ידוע בציבור זכאי לרשת את בן זוגו שנפטר, בהיעדר צוואה. כעת, זוגות אלו עלולים לאבד זכות זו, ועלולים להיאלץ לנהל הליכים משפטיים מורכבים ויקרים על מנת להוכיח את זכויותיהם.
  • זכויות כלכליות - ידועים בציבור זכאים לחלוקת רכוש משותף במקרה של פרידה. כעת, ייתכן שיהיה עליהם לנהל הליכים משפטיים מורכבים יותר, תוך התמודדות עם חוסר ודאות משפטית לגבי זכויותיהם.
  • זכויות סוציאליות - ידועים בציבור זכאים להטבות סוציאליות משותפות, כגון ביטוח לאומי וקופות חולים. ייתכן שזכויות אלו ייפגעו בעקבות הפסיקה, ותהיה עליהם לפנות לגורמים רלוונטיים על מנת לברר את זכויותיהם המעודכנות.

מעבר לפגיעה בזכויות, הפסיקה החדשה יוצרת אי ודאות משפטית רבה עבור זוגות רבים. זוגות החיים יחד כידועים בציבור עלולים להתקשות לדעת כעת האם הם עומדים בהגדרה החדשה, ומהן זכויותיהם וחובותיהם.

היערכות לפסיקה: צעדים משפטיים להגנה על זכויות

לאור ההשלכות המשמעותיות של הפסיקה החדשה, מומלץ לזוגות החיים יחד כידועים בציבור לנקוט בצעדים משפטיים אחראיים על מנת להגן על זכויותיהם:

  • הסכם ממון - עריכת הסכם ממון המסדיר את זכויותיהם וחובותיהם המשותפים, תוכל לסייע להם להגן על עצמם במקרה של פרידה. הסכם זה צריך להתייחס לחלוקת רכוש, מזונות, משמורת ילדים ועוד. 
  • צוואה - כתיבת צוואה המבהירה את רצונם בנוגע לחלוקת רכושם לאחר מותם, תוכל למנוע סכסוכים משפטיים עתידיים. 
  • ייעוץ משפטי - התייעצות עם עורך דין מומחה בדיני משפחה תוכל לסייע להם להבין את ההשלכות המלאות של הפסיקה החדשה, ולנקוט בצעדים הדרושים להסדרת מעמדם ולהגנה על זכויותיהם.

חשוב לציין כי ייתכן שיהיה צורך לנקוט בצעדים נוספים בהתאם למצבם הספציפי של בני הזוג. פסיקת בית המשפט העליון בנוגע לידועים בציבור צפויה להשפיע רבות על חיי זוגות רבים בישראל. זוגות החיים יחד כידועים בציבור מומלץ להם לנקוט בצעדים משפטיים אחראיים על מנת להגן על זכויותיהם, תוך התייעצות עם עורך דין מומחה.

חשוב לזכור שגם לאחר הפסיקה החדשה, ידועים בציבור עדיין זכאים לזכויות משפטיות רבות. עם זאת, ייתכן שיהיה עליהם לעבוד קשה יותר על מנת להוכיח את זכויותיהם ולממש אותן.

עו"ד יובל ניב (צילום: ניב קנטור)
עו"ד יובל ניב | צילום: ניב קנטור

עורך דין יובל ניב עוסק בדיני משפחה, מוסמך האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים לעריכת ייפוי כוח מתמשך. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפנייה ישירה לעורך הדין יובל ניב – 053-7101869