סכסוכי ירושה, עניין רגיש ומורכב מבחינה רגשית ומשפטית שלעצמו, עלולים להתעורר בין בני משפחה, חברים ואף בין ידועים בציבור. הגורמים לסכסוכי ירושה רבים ומגוונים, החל בניסוח קלוקל שמוביל לחילוקי דעות בנוגע לכוונת המוריש, דרך תחושת קיפוח וחוסר שוויון של מי מהיורשים ועד יחסים טעונים בין בני המשפחה עקב מותו של המוריש או אינטרסים כלכליים שמעיבים על כולם.

במקרים רבים, סכסוכי ירושה גורמים לפגיעה קשה בקשרים בין בני משפחה, ואף עלולים להוביל לנתק מוחלט.

מהן הדרכים ליישוב סכסוכי ירושה?

הדרך הטובה ביותר ליישב סכסוך ירושה היא באמצעות משא ומתן פתוח וגלוי בין הצדדים המעורבים. משזה לא מצליח, ניתן לפנות לגישור – הליך שבו צד שלילי ניטרלי מסייע לצדדים להגיע להסכמה משותפת, או לבוררות – כשבורר מוסמך דן בסכסוך ומקבל החלטה מחייבת. במקרים קשים, יתכן שיהיה צורך לפנות לבית המשפט כדי ליישב את הסכסוך.

לפנייה ישירה לעורך הדין מיכאל אברם – לחץ/י כאן

רצוי לפנות לייעוץ משפטי מקצועי כבר בשלבים הראשונים של הסכסוך. עורך דין המתמחה בדיני ירושה יסייע לכם להבין את זכויותיכם ויפעל להשגת הפתרון הטוב ביותר עבורכם. במקביל, חשוב לנסות לעשות כל מה שאפשר כדי ליישב את הסכסוך בדרכי שלום, תוך שמירה על קשרים משפחתיים בריאים.

חשוב לציין כי כשמדובר בזכויותיהן של נשים, ישנו רובד נוסף הראוי להתייחסות: נשים נשואות ונשים ידועות בציבור נהנות ממעמד משפטי שונה, מה שמשפיע באופן משמעותי על זכויותיהן בירושה.

זכויות ירושה של אישה נשואה

אישה הנמצאת בקשר נישואין רשמי עם גבר נחשבת "אישה נשואה" לעניין דיני הירושה. מעמדה מוסדר בחוק הירושה, המעניק לה זכויות ירושה מוגדרות. אישה נשואה זכאית לרשת את בעלה, גם אם לא ערך צוואה, כשגודל הירושה נקבע בהתאם לחוק הירושה, ובהתאם להסכם ממון, אם קיים.

חשוב לציין כי חוק הירושה בישראל קובע חלוקה מגדרית לא שוויונית. בן זוג זכאי לרשת מחצית מהעיזבון, בעוד ילדים זכאים יחד לחצי השני. לפיכך, אישה נשואה עשויה לרשת פחות ממחצית מהעיזבון, אם לבעלה ילדים מנישואים קודמים או מערכת יחסים אחרת.

זכויות ירושה של אישה ידועה בציבור

אישה החיה עם גבר בקשר זוגי רצוף ומשותף, ללא נישואין רשמיים, נחשבת "ידועה בציבור". מעמדה של ידועה בציבור אינו מוסדר בחוק הירושה, והיא אינה זכאית באופן אוטומטי לרשת את בן זוגה.

ידועה בציבור יכולה לרשת את בן זוגה רק אם ערך צוואה המותיר לה את רכושו. גודל הירושה נקבע בהתאם לצוואה, ויכול לנוע בין הורשת כל הרכוש לאישה לבין אי הכללתה בירושה כלל. חוסר ההסדרה בחוק הירושה גורם לאי ודאות משפטית רבה עבור ידועות בציבור, ופוגע בביטחונן הכלכלי.

פתרון סכסוך ירושה בין אישה ידועה בציבור לשאר היורשים

נבחן מקרה של אישה שחיה עם בן זוגה בקשר זוגי רצוף ומשותף במשך 20 שנה. בן זוגה נפטר ללא צוואה. ילדיו של בן זוגה מנישואים קודמים טוענים שהם זכאים לכל העיזבון, בעוד האישה טוענת שהיא זכאית לחלק מהעיזבון, כידועה בציבור.

במקרה זה, בית המשפט יבחן את הנסיבות ויחליט האם האישה זכאית להיחשב כידועה בציבור וכן יקבע את גודל הירושה המגיע לה, בהתאם לפסיקה.

אם בן הזוג ערך צוואה המותיר את רכושו או חלקו לידועה בציבור, בית המשפט יבחן את תוקף הצוואה ויחליט בהתאם. חשוב לציין שבמקרים מסוימים, ייתכן שבני משפחה יוכלו לתקוף את תוקף הצוואה בטענות שונות.

במקרה בו לא קיימת צוואה, מעמדה של ידועה בציבור, כאמור, אינו מוסדר בחוק הירושה, והיא אינה זכאית באופן אוטומטי לרשת את בן זוגה. זכויותיה של ידועה בציבור נקבעות בהתאם לפסיקה ובנסיבות הייחודיות של כל מקרה.

ברוב המקרים, הידועה בציבור תצטרך להוכיח קיומו של קשר זוגי רציף ומשותף עם בן זוגה המנוח. הוכחה זו יכולה להתבסס על מגוון ראיות, כגון: מגורים משותפים, תמונות משותפות, עדויות של מכרים ובני משפחה, חשבונות משותפים ועוד.

לאור האתגרים שהוצגו, מומלץ לכל אישה, נשואה או ידועה בציבור, לערוך צוואה שתסדיר את עתיד רכושה לאחר מותה. צוואה זו תבטיח את רצונה של האישה ותמנע סכסוכים עתידיים. במקביל, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי מקצועי כדי להבין את הזכויות והחובות הנובעות ממעמדה של אישה נשואה או ידועה בציבור. עורך דין המתמחה בדיני ירושה יסייע לכל אישה למצות את הזכויות ולמנוע פגיעה בהן.

עו"ד מיכאל אברם
עו"ד מיכאל אברם

עורך הדין מיכאל אברם עוסק בתחומי המשפחה ומטפל במקרי גירושין, עיזבונות, סכסוכי ירושה, חלוקת רכוש, הסכמים במשפחה לרבות צוואות ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפנייה ישירה לעורך הדין מיכאל אברם – 053-7105250