בשנים האחרונות אנחנו עדים לעלייה משמעותית בבקשות של ישראליים לאזרחות זרה. הסיבה לכך ברורה: אנחנו אוהבים לטייל ולעשות עסקים בעולם, ולא רוצים להגיש בקשות לאשרות שהייה ועבודה. דרכון זר מאפשר חופש לנסוע ליותר מ-150 מדינות ללא צורך בבקשות ויזה מוקדמות. ניתן גם לעשות רילוקיישן עם המשפחה, לרכוש נדל״ן, ללמוד באוניברסיטאות בחו״ל ולעבוד ולהקים עסקים בכל אחת ממדינות האיחוד האירופי.
קבלת דרכון אירופאי היא תופעה נפוצה ברחבי העולם. במהלך 20 השנים האחרונות, קיבלו אנשים ברחבי העולם אזרחויות שניות ושלישיות ממדינות ברחבי אירופה בזכות קשר משפחתי קדמון - אב, אם, סבתא או סבא שהגיעו או ברחו מהיבשת הישנה.
לפנייה ישירה לעו"ד טליה נעמת – לחץ/י כאן
גם ישראלים רבים כבר השיגו אזרחות אירופית ובעיקר צאצאי יהודי אירופה שעלו ארצה. אבל מה עם צאצאי עדות צפון אפריקה והמזרח? מקרה אחד שידוע לכולם הוא החוק הפורטוגלי שהכיר באזרחותם של צאצאי גרוש ספרד, אך כבר לא ניתן להגיש בקשות מכוח חוק זה.
באופן כללי, חוקי האזרחות באיטליה מכירים בזכות הורשת האזרחות המגיע עד לדורות רבים בעבר. כך שנכדו הישראלי הרחוק של סבא-רבא קדמון שנולד באיטליה יהיה זכאי לאזרחות איטלקית לפי עקרון ״ההורשה לפי הדם״ של חוקי האזרחות במדינה זו.
ההקשר הלובי-איטלקי וההכרה
מקרה פחות מוכר הוא ההקשר הלובי-איטלקי. כשפרצה המלחמה האיטלקית-טורקית בין 1911-1912, נכבשו שלושה אזורים בצפון אפריקה על ידי איטליה אשר אוחדו יחד והפכו למדינה אחת. כך החלה הענקת אזרחות איטלקית גם לאזרחים במדינות אלה.
כמו כן, משפחות יהודיות רבות שהתגוררו ברחבי הממלכה העות׳מאנית - יוון, טורקיה של היום, צפון אפריקה (מרוקו ותוניס) – קיבלו אזרחות והעניקו זכויות אלה לילדיהם ונכדיהם עד היום זה. יהודי לוב אימצו את התרבות והשפה האיטלקית וחלקם שמרו על אזרחותם האיטלקית גם אחרי מלחמת העולם השנייה. ב1948 לאחר הקמת מדינת ישראל החלו בלוב מהומות נגד היהודים, מה שהניע את יציאתם ההדרגתית של היהודים מהארץ, ועד לגירושם מלוב ב1967, כאשר המתיחות עם האוכלוסייה היהודית בלוב גברה.
בעשור האחרון בית המשפט האיטלקי הכיר בזכאות לאזרחות האיטלקית של יהודי יוצאי לוב וצאצאיהם - גם במקרים בהם לא נשמרו מסמכים חשובים - כמו לדוגמא תעודות לידה. זהו חשוב מכיוון שחלק גדול מיהודי לוב עלו ללא מסמכים או תעודות.
למרות זאת, וללא מסמכים מקוריים מלוב, בית המשפט בחן את יתר המסמכים, כולל תצהירים ותעודות ממשרד הפנים בישראל והכיר בזכותם של הצאצאים של יהודי לוב לקבלת האזרחות האיטלקית. פסקי דין כאלה שהתקבלו בעשור האחרון מאפשרים ליהודים יוצאי לוב להגיש תביעות בבתי המשפט באיטליה ולדרוש את ההכרה בזכאותם לאזרחות איטלקית.
עורכת הדין טליה נעמת מלווה לקוחות בקבלת אזרחות אירופאית (איטלקית, גרמנית ובלגית), ומלווה בקשות לאזרחות שמוגשות בבתי משפט בחו"ל. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפנייה ישירה לעורכת הדין טליה נעמת – 053-6241223