גניבה ממעביד היא עבירה פלילית חמורה המתרחשת כאשר עובד גונב כסף או רכוש השייך למעבידו. עבירה זו פוגעת באופן משמעותי ביחסי האמון המיוחדים הקיימים בין עובד למעביד והחוק ובתי המשפט מחמירים בענישה עם מי שהורשע בעבירה זו.
פעמים רבות המעביד מעניק לעובד גישה לרכוש, מסמכים, מידע רגיש ואף לסודות, מתוך ציפייה שהעובד ינהג בהם בנאמנות ובאחריות. גניבה ממעביד מערערת אמון זה באופן יסודי וגורמת נזק הן למערכת היחסים האישית והן לתפקוד התקין של מקום העבודה.
מעבר להיבט המוסרי, גניבה ממעביד עלולה לגרום לנזק כלכלי משמעותי, לפגיעה במוניטין העסק ולפגיעה בתחושת הביטחון של יתר העובדים.
חומרת העבירה ועונשה
חוק העונשין קובע עונש חמור במיוחד עבור גניבה ממעביד בהשוואה לגניבה רגילה. סעיף 391 לחוק העונשין קובע כי עובד הגונב דבר שהוא נכס של מעבידו, או שהגיע לידי העובד בשביל מעבידו, ששוויו עולה על אלף שקלים חדשים - דינו עד 7 שנות מאסר. העונש החמור בעבירה פלילית זו משקף את הפגיעה הבוטה באמון בין העובד למעסיק.
חומרת העונש נועדה להרתיע עובדים מפני ביצוע מעשים אלו ולשדר מסר ברור לעובדים ולמעסיקים שגניבה ממעביד אינה מקובלת ותגרור עונשים משמעותיים.
גניבה ממשרד עורכי דין
הנאשם בענייננו עבד כעוזר במשרד עורכי דין, השאיר חלון אחורי פתוח ואפשר לדודו לטפס ולהיכנס דרכו למשרד, שם גנב מסמכים, פנקסי שיקים, חותמות ומחשב נייד. יום לאחר האירוע ניגשו השניים ואדם נוסף לסניף בנק ופדו שיק (אותו רשמו על שם אחד מהם) שגנבו מהמשרד וחילקו את הכסף בין שלושתם. הנאשם הורשע בעבירות של גניבה ממעביד, קבלת דבר במרמה והסגת גבול במטרה לבצע עבירה.
המלצות תסקיר שירות המבחן
הנאשם שהורשע בגניבה ממעביד נשלח לתסקיר שירות מבחן ולבחינת ההרשעה. מהתסקיר עלה כי לנאשם אין עבר פלילי וכי מצא עצמו נגרר למעשה הפלילי לאחר שתיית אלכוהול ובקשות חוזרות ונשנות מצד דודו.
בהמשך עלה מהתסקיר חרטתו הכנה של הנאשם, לקיחת אחריות מלאה, השתתפות בסדנה להתנהגות כלכלית נכונה כהכנה לקבוצה טיפולית בשירות המבחן, וכן נסיבות אישיות אחרות, לרבות השינוי שחל בהתנהגות הנאשם, הובילו להמלצת שירות המבחן על ענישה שיקומית בלבד.
טענות ההגנה
בעוד הפרקליטות הדגישה את הפגיעות בזכות הקניין, זכות הפרטיות ובחובת האמון ביחסי עובד מעביד וטענה לעונש מחמיר, עורכי הדין ממשרד עורכי הדין מנשה - רון, שייצגו את הנאשם, הדגישו את חרטת הנאשם ולקיחת אחריותו. כמו כן, הם ציינו את נסיבות חייו, התרשמות שירות המבחן מהשינויים החיוביים שחלו בו ואת רצונו לפצות את בעלי המשרד בו אירעה הגניבה וביקשו להטיל על הנאשם עונש קל שחורג ממתחם הענישה המחמיר הנהוג בעבירות אלו.
הכרעת בית המשפט
כבוד השופט אביחי דורון עיין שמע בקפידה את טענות ההגנה ועיין בתסקירי שירות המבחן והחליט לקבל את טענות ההגנה ולחרוג ממתחם הענישה בנסיבות דומות שנע בין 18-8 חודשי מאסר ובמקום זאת גזר על הנאשם עונש קל במיוחד של מאסר על תנאי, קנס כספי ושירות לתועלת הציבור בהיקף של 250 שעות. משמעות פסק הדין: המשפט הסתיים ללא כל מאסר בפועל.
מקרה זה ממחיש כי ניתן לסיים הליך פלילי בגין עבירת גניבה ממעביד ללא מאסר בפועל, בזכות ייצוג איכותי של עורך דין פלילי בעל מומחיות בייצוג בעבירות של גניבה ממעביד והליך טיפולי-שיקומי מוצלח. הכתבה באדיבות אתר din.co.il.
ת"פ 21281-11-19
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפנייה ישירה למשרד עורכי הדין מנשה - רון – 03-9158500