ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לכל אדם בגיר (מעל גיל 18), לקבוע כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו בעתיד כאשר לא יוכל לטפל בכך בעצמו. עורך המסמך נקרא "הממנה" והוא בוחר מרצונו, בשלב בו הוא מבין ומסוגל לקבל החלטות ולבצען, מי יטפל בענייניו וכיצד יראו חייו אם וכאשר מצבו ישתנה לרעה, בשל הידרדרות במצבו. החיים דינמיים והידרדרות במצב יכולה לנבוע כתוצאה מתאונה, מחלות שונות כגון דמנציה, מוגבלות שכלית ועוד.

לפנייה ישירה לעורכת הדין טל פומרנץ-לביא – לחץ/י כאן

באמצעות ייפוי הכוח המתמשך, ממנה "הממנה" אדם "מיופה כוח", שיהיה מוסמך לפעול בשם אותו "ממנה" בעתיד, כאשר לא יוכל עוד לקבל או לבצע החלטות הנוגעות לעניינו בעצמו. "הממנה" יכול לתת ייפוי כוח מתמשך לכלל ענייניו - האישיים, הרפואיים והרכושיים או רק לחלקם. להלן דגשים בעריכת ייפוי כוח מתמשך:

כמה מיופיי כוח למנות?

ההמלצה היא למנות 2 מיופי כוח או יותר, ובכל מקרה מומלץ שלא למנות מיופה כוח אחד. הסיבה היא, בכדי שהאחריות תתחלק בין כל מיופי הכוח ולא "תיפול" על מיופה כוח אחד, אשר עלול לקרוס תחת הנטל. או, שחלילה יקרה משהו למיופה הכח היחיד ולא ניתן יהיה להשתמש בייפוי הכח המתמשך.

כיצד לקבוע את אופן קבלת ההחלטות על ידי מיופיי הכוח?

מומלץ שאופן הפעולה בין מיופיי הכוח יהיה "יחד ולחוד" ולא ב"משותף" וזאת על מנת שתספיק חתימה או הוראה אחת של מיופה הכוח ולא יהיה צורך גם בחתימה או הוראה של מיופה הכוח השני (ו/או האחרים).

מה לסמן בסעיף בו נדרשת "הסמכה מפורשת"?

מומלץ לכתוב ולתת התייחסות מפורשת של הממנה לעניין השקעות ולעניין ביצוע פעולות במוצר פנסיוני, וכן לגבי תרומות, מתנות ופעולות משפטיות ללא התייחסות מפורשת בייפוי הכח המתמשך - לא ניתן יהיה לבצע את האמור.

ואם הממנה לא דובר עברית?

אין מניעה לערוך עבורו ייפוי כוח מתמשך בעברית, אך יש לציין בסעיף "התאמות" את ההתאמות שנעשו עבורו בכדי שיוכל להבין את משמעויות המסמך ולחתום עליו. "התאמה" יכולה להיות: "תרגום המסמך לשפה האנגלית" וכו'.

הפעלה של ייפוי הכוח המתמשך, הכיצד?

לרוב, הפעלת ייפוי כוח מתמשך וכניסתו לתוקף תעשה בהתאם לחוות דעת מומחה ולפיה הממנה אינו מסוגל להבין בדבר שלשמו ניתן ייפוי הכוח המתמשך. מומלץ שלא "לכבול" את הממנה לרופא מומחה ספציפי או לחוות דעת כהגדרתה בחוק, על מנת שלא לגרום לממנה (או למיופה הכוח) לטרחה ועלויות נוספות בגין הגשת חוות הדעת.

לסיכום, ייפוי כוח מתמשך חוסך זמן יקר וכסף, חוסך פניות לבית משפט, מונע ריבים בתוך המשפחה ובעיקר משאיר את הבחירה בידיים שלכם.

עו"ד טל פומרנץ-לביא (צילום: נורית מוזס)
עו"ד טל פומרנץ-לביא | צילום: נורית מוזס

עו"ד טל פומרנץ-לביא היא עורכת דין ומרצה למעלה מעשור , נוטריון, מתמחה בדיני ירושה, אפוטרופסות וייפוי כוח מתמשך. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפנייה ישירה לעורכת הדין טל פומרנץ-לביא – 053-6249887