רבות נאמר על הסכמי גירושין ועל הליכי גירושין ובכל זאת כדאי להתעכב על ההבדלים, היתרונות והחסרונות שבשני המקרים. יתכן שמאמר זה יעשה את ההבדל החשיבתי והמהותי בין להתגרש בהסכמה לבין לנהל הליך גירושין בבית המשפט, בבית הדין הרבני, או בשניהם גם יחד.
בשני המקרים, גירושין תוך כדי הסכמה ועריכת הסכם גירושין מרצון, או, ניהול הליך גירושין על פני שנים רבות, טמון קושי רב, אך אופי הקשיים שונים בתכלית בין שני המקרים.
ניהול הליך משפטי
כאשר מנהלים הליך גירושין ארוך, בו כל צד דבק בעמדתו או עמדתה, ומנהלים "מלחמת חורמה" אחד כנגד השנייה ולהיפך, הרי שהקושי טמון בהתבצרות הצדדים, העלאת כל הרגשות השליליים אחת כלפי השני ולהיפך. לעיתים קרובות אנו נראה גם שימוש בילדי הצדדים לצורך "התנגחות" בצד האחר, שימוש זה פוגע בילדים ובעקרון העל של טובת הילד.
לפניה ישירה לעורכת הדין רונית חביבי, לחץ/י כאן
למרבה הצער, יש פעמים שהצדדים שוכחים שיש את הילדים באמצע ואינם מודעים לצער והסבל שהם גורמים להם. נראה שהמטרה היחידה היא להשיג יותר מהצד השני, בעיקר כאשר יש צד הפגוע יותר מהצד השני, לעיתים הצד הנבגד, ואז קיים רצון לקבל פיצוי על עוגמת הנפש שנגרמה.
הליך גירושין המתנהל בבתי המשפט, בין אם בבית המשפט לענייני משפחה ובין אם בבית הדין הרבני, וביתר שאת כאשר מתנהל בשתי הערכאות, עלול להיות אלים, בלתי מתפשר, "בלי לראות בעיניים" ועלויות ניהולו גבוהות מאוד לשני הצדדים. עלויות כספיות וגם עלויות נפשיות, בריאותיות, כאשר ההשפעה של ההליך המשפטי הולכת וגוברת עד לקריסתו של הצד האחר.
מדובר על קריסה של אם הילדים או אב הילדים, קריסה כלכלית לא תתרום לילדים וגם קריסה נפשית לא תתרום מאומה. בנוסף, הליך גירושין עלול "להיסחב" במשך שנים רבות ולגרום לאובדן נכסי הצדדים ולא לטובת הגבר או האישה, אלא לטובת ניהול ההליך עצמו ותשלומים לעורכי הדין של הצדדים ולטובת אגרות בית המשפט.
בניהול הליך גירושין בבית המשפט, או בבית הדין, יש אחוז סיכון גבוה שמי מהצדדים לא יעמוד בהחלטות שיתקבלו על ידי הערכאה המשפטית ושזה יוביל לעוד הליכים משפטיים מסביב להליך העיקרי.
כל ניהול הליך נוסף כרוך אף הוא בתשלום שכר טרחה. כך יוצא שכרם בהפסדם של הצדדים, אשר במקום לשמר את המשאבים הכלכליים שלהם, לפתיחת תקופה חדשה ומאתגרת בחייהם הנפרדים, הם ישמשו לתשלומים לעורכי הדין שלהם ולהוצאות בית משפט.
לאחר כל האמור לעיל, יש לזכור שבניהול הליך גירושין מתמשך טובת הילדים אינם נמצאת במרכז ועלולה, כאמור, להיפגע מאוד.
עריכת הסכם גירושין
לעומת ניהול הליך גירושין בבתי המשפט, הרי שהגעה להסכם גירושין, מתוך הסכמה של הצדדים, עדיפה אלפי מונים. ברצון להגיע להסכם גירושין בהסכמה יש חשיבה ושימת דגש קודם כל על טובת הילדים של הצדדים. פרידה, או גירושין, בהסכמה מביאים איתם רגיעה יחסית מהירה בין הצדדים וכניסה לחיי שיגרה חדשה במהירות האפשרית.
עריכת הסכם גירושין בהסכמה הוא תהליך הרבה יותר זול לצדדים, אשר יכולים לשמר את ההון הפרטי שלהם ולייעדו להקמת התאים המשפחתיים החדשים בנפרד מן הצד האחר.
עריכת הסכם גירושין בהסכמה אינו חף מהתפרצות רגשות, או הבעת רצונות עזים בכל נושא העולה במהלך עריכת ההסכם, אך אלו פתירים במידה וקיים בבסיס רצון טוב ליישר את כל ההדורים בנועם ובדרכי שלום ולא בהתנצחויות יום יומיות.
להבדיל מניהול מערכה משפטית אחד נגד השני, בה המחליט הסופי הוא בית המשפט, הרי שבעריכת הסכם בהסכמה הצדדים מגיעים להסכמות ביחד ולא בכפייה. הם המחליטים את גובה דמי המזונות, תוך הבנת הצרכים של ילדיהם, הם מחליטים על זמני השהות של הילדים, מתוך התחשבות ברצון הצדדים ובילדים.
לבסוף, להתגרש בהסכמה, כאשר יש הסכם גירושין ביד, זה הליך מאוד מהיר ומהרגע שבו מחליטים להתגרש ועד למימוש הגירושין יכול ויעברו שבועות בודדים בלבד.
בעיניי, עיני עורכת דין לדיני משפחה וגירושין, עדיף להביא את הצדדים לערוך הסכם גירושין מאשר לנהל "מסע גירושין". בסופו של יום אני יודעת שהבאתי עוד זוג להתגרש בהסכמה ולהתחיל את החיים בנפרד בהרגשה הרבה יותר טובה ובעיקר שהילדים יסבלו בתהליך המזורז הזה כמה שפחות.
עורכת הדין רונית חביבי עוסקת בגירושין, ייצוג צדדים בבתי הדין ובבית המשפט לענייני משפחה, ניכור הורי, הכנת הסכמי גירושין, הסכמי ממון, ליווי בהליכי גירושין בהסכמה ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעורכת הדין רונית חביבי - 053-7105241