כאשר הורים מתגרשים, הם נדרשים לקבוע הסדרים לגבי המשמורת על ילדיהם. חלק מההורים בוחרים במשמורת משותפת, שבה כל אחד מההורים אחראי על הטיפול בילדיהם חלק מהזמן. במקרה זה, חשוב לקבוע הסדרי ראייה ברורים, שיאפשרו לכל הורה לבלות זמן עם ילדיו.

למרבה הצער, לא תמיד ההורים מקפידים על הסדרי הראייה. במקרים כאלה, הורה שמרגיש שזכותו להיפגש עם ילדיו מופרת, יכול לפעול לאכיפת הסדרי הראייה.

לפניה ישירה לאליוב-גרין משרד עורכי דין, לחץ/י כאן

אילו אמצעים ניתן לנקוט לאכיפת הסדרי ראייה?

החוק הישראלי מעניק להורים מספר אמצעים לאכיפת הסדרי ראייה. האמצעים העיקריים הם: פנייה לפקידת סעד, הגשת תלונה במשטרה והגשת בקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט.

פנייה לפקידת סעד

פקידת סעד היא עובדת סוציאלית מוסמכת, האמונה על טיפול בילדים ובני משפחותיהם. פקידת הסעד יכולה לסייע להורים בפתרון סכסוכים בענייני ילדים, כולל הפרת הסדרי ראייה.

אם הורה מרגיש שזכותו להיפגש עם ילדיו מופרת, הוא יכול לפנות לפקידת הסעד שבתחום סמכותה. פקידת הסעד תברר את העניין ותנסה להגיע להסכמה בין ההורים. אם לא תושג הסכמה, פקידת הסעד תגיש לבית המשפט המחוזי בקשה להורות להורה המפר להקפיד על הסדרי הראייה.

הגשת תלונה במשטרה

הפרעה להסדרי ראייה היא עבירה פלילית, שיכולה להיחשב כעבירה של הפרעה לזכויות ההורה. אם הורה מרגיש שזכותו להיפגש עם ילדיו מופרת באופן בוטה, הוא יכול להגיש תלונה במשטרה.

לאחר הגשת התלונה, המשטרה תפתח בחקירה ובמידת הצורך תגיש כתב אישום נגד ההורה המפר. הורה המורשע בעבירה של הפרעה להסדרי ראייה צפוי לעונש של עד חצי שנה מאסר או קנס של עד 15,000 ש"ח.

הגשת בקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט

פקודת ביזיון בית המשפט קובעת כי מי שמפר החלטה של בית משפט, צפוי לעונש של עד שנתיים מאסר או קנס של עד 20,000 ש"ח.

אם הורה מרגיש שזכותו להיפגש עם ילדיו מופרת על פי החלטה של בית משפט, הוא יכול להגיש בקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט. בית המשפט יבחן את הבקשה ויכריע האם ההורה המפר ביזה את בית המשפט.

מהי הדרך הטובה ביותר לאכוף הסדרי ראייה?

הדרך הטובה ביותר לאכוף הסדרי ראייה היא דרך הידברות בין ההורים. אם ההורים מצליחים להגיע להסכמה, הם יכולים לחתום על הסכם פשרה שיהיה מחייב מבחינה משפטית. אם ההורים לא מצליחים להגיע להסכמה, ניתן לפנות לאחד האמצעים שפורטו לעיל. הבחירה באמצעי האכיפה המתאים תלויה בנסיבות הספציפיות של המקרה.

טיפים להורים המעוניינים לאכוף הסדרי ראייה

תיעוד - אם אתם מעוניינים לאכוף הסדרי ראייה של ההורה השני, שמרו על תיעוד של הפרות הסדרי הראייה. תיעוד זה יכול לכלול מסמכים, הודעות טקסט, הקלטות וכו'.

התייעצו עם עורך דין - עורך דין יכול לסייע לכם להבין את זכויותיכם ולנקוט בפעולה הנכונה במקרה של הפרת הסדרי ראייה. מומלץ לפנות אליו בהקדם האפשרי לאחר הפרת הסדרי הראייה. השתדלו להישאר כמה שיותר רגועים וענייניים בעת פנייתכם.

השתמשו בכלים הזמינים לכם - אם אתם פונים לפקידת הסעד, הקפידו לצרף לתלונה שלכם את כל התיעוד הרלוונטי, כגון מסמכים, הודעות טקסט, הקלטות וכו'.

זכרו, הפרת הסדרי ראייה יכולה לפגוע בילדים במגוון דרכים

תחושת ביטחון - ילדים זקוקים לתחושת ביטחון ויציבות, והסדרי ראייה מסייעים לספק זאת. כאשר ההורה המפר אינו מקיים את הסדרי הראייה, הילד עלול להרגיש לא בטוח ולא בטוח ביחס לעתיד הקשר שלו עם אותו ההורה.

רגשות שליליים - הפרת הסדרי ראייה עלולה לגרום לילדים לחוות רגשות שליליים, כגון עצב, כעס ואשמה. רגשות אלה עלולים לפגוע בבריאותם הנפשית של הילדים.

קשיים רגשיים - הפרת הסדרי ראייה עלולה לגרום לילדים לפתח קשיים רגשיים, כגון הפרעות חרדה, הפרעות קשב וריכוז ובעיות התנהגות.

בעיות התנהגות - ילדים שאחד מהוריהם מפר את הסדרי ראייה עשויים להפגין בעיות התנהגות כמו התקפי זעם.

חשוב לזכור כי הפרת הסדרי ראייה פוגעת בזכויותיהם של שני ההורים והילדים. אם אתם הורים גרושים וההורה השני מפר את הסדרי הראייה, חשוב לנקוט בפעולה לאכיפת הסדרי הראייה. פעולה זו תבטיח הן את זכויותיכם, כהורים, והן את זכויות ילדיכם.

עורכי הדין איציק גרין וגלעד אליוב (צילום: איילון פרץ)
עורכי הדין איציק גרין וגלעד אליוב | צילום: איילון פרץ

אליוב-גרין משרד עורכי דין עוסק בגביית חובות מחייבים, ליווי זוכים, עיקולים ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין אליוב-גרין -  053-7429239