נהוג להסתכל על בעלי דירות שמשכירים את נכסיהם כמי שנמצאים בפוזיציה נוחה, שכן בבעלותם נכס שקנו או קיבלו והם מרוויחים סכום כסף מהשכרתו. לצד זאת, חשוב לזכור כי ישנם בעלי דירות שהשקיעו את כל הונם בנכס כדי שיהווה מקור הכנסה ומצבים מסוימים, כמו אי תשלום שכר דירה, פוגעים בהם מאוד ואף משבשים את חייהם.

לטובת בעלי נכסים שמתמודדים עם הפרת חוזה השכירות עומד פינוי מושכר, שהוא הליך משפטי בו בעל הדירה מבקש לפנות את השוכר מהדירה.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין ונוטריון ינון ברקאי ושות', לחץ/י כאן

מתי ניתן לתבוע פינוי מושכר?

התשובה לשאלה זו תלויה במספר גורמים, ובעיקר בנסיבות הפרת החוזה. באופן כללי, ניתן לפנות שוכר מהדירה במקרים המפורטים בסעיף 13 לחוק השכירות והשאילה. העילות העיקריות הן:

אי תשלום שכר דירה - זוהי העילה הנפוצה ביותר לפינוי מושכר. אם השוכר אינו משלם את שכר הדירה במועד, ניתן להגיש נגדו תביעה לפינוי מושכר.

פגיעה בדירה - אם השוכר גורם נזק לדירה ניתן להגיש נגדו תביעה לפינוי מושכר. הנזק יכול להיות פיזי, כמו שבירת דלתות או חלונות, או נזק תברואתי, כגון הצטברות אשפה או צרכים של חיות מחמד.

שימוש בלתי חוקי בדירה - אם השוכר משתמש בדירה למטרות בלתי חוקיות, למשל, פעילות פלילית או מסחרית - ניתן להגיש נגדו תביעה לפינוי מושכר.

כיצד בפועל תובעים פינוי מושכר?

כדי לפנות שוכר מהדירה יש להגיש נגדו תביעה לפינוי מושכר לבית המשפט. הליך פינוי מושכר מתבצע בבית המשפט והתביעה לפינוי מוגשת לבית המשפט במחוז, שבו נמצאת הדירה.

התביעה צריכה לכלול את כל הפרטים הרלוונטיים, כגון שם השוכר, פרטי הדירה, העילה לפינוי, הוכחות לכך שהשוכר הפר את החוזה, תיעוד כל הפרה, קבלות של תשלומים שלא שולמו, צילומים של נזק בדירה ואף עדויות של שכנים.

כדי להגיש תביעה לפינוי מושכר, יש לעמוד במספר תנאים:

ההפרה חייבת להיות יסודית - הפרה יסודית היא הפרה שיש בה כדי לפגוע בזכויותיו של בעל הדירה או להפריע לשימוש שלו בדירה.

התביעה חייבת להיות מוגשת בתוך זמן סביר - תביעה לפינוי מושכר חייבת להיות מוגשת בתוך זמן סביר מהמועד בו בוצעה ההפרה.

מה קורה אם השוכר מסרב לפנות מהדירה?

אם השוכר מסרב להתפנות מהדירה, גם לאחר קבלת פסק דין לפינוי, ניתן לפנות אל ההוצאה לפועל. ההוצאה לפועל תגבה את פסק הדין, ובמקרה של אי תשלום תוכל לפנות את השוכר מהדירה בכוח.

שיקולים הניצבים בפני בעלי נכס שבוצעה בו הפרה על ידי השוכר

נשאלת השאלה האם כדאי לצאת למסע התביעה, שכאמור עלול לארוך זמן רב ולגבות מכם זמן, כסף ומחיר רגשי. אלו השיקולים שכדאי לקחת בחשבון:

משך החוזה - אם חוזה השכירות אמור להסתיים בקרוב, ייתכן שעדיף לכם לוותר על תביעת פינוי מושכר ופשוט להמתין לתום החוזה כדי שהנכס יתפנה אלא אם יש סיכוי שהשוכר לא יפנה את הנכס בתום תקופת השכירות.

מידת הפרת החוזה - אם ההפרה היא חמורה, ייתכן שתרצו לנקוט בפעולה כדי לפנות את השוכר מהדירה בהקדם האפשרי.

לסיכום, פינוי מושכר הוא הליך משפטי מורכב, שככל ואינו מתבצע באופן נכון יכול לקחת זמן רב ומשאבים. במקרים שבהם השוכר הפר את חוזה השכירות, ניתן לפנות אותו מהדירה באמצעות תביעה לפינוי מושכר. חשוב לפנות לעורך דין שזהו תחום התמחותו, כדי לקבל ייעוץ משפטי מקצועי. עורך הדין יסייע לכם בהכנת התביעה, ייצג אתכם בבית המשפט ויגדיל את הסיכוי לפינוי השוכר מהדירה.

עו"ד ינון ברקאי (צילום: כהן אור)
עורך הדין ינון ברקאי | צילום: כהן אור

עורך דין, נוטריון ומגשר ינון ברקאי, עוסק בתחום המקרקעין והנדל"ן לרבות בתביעות לפירוק שיתוף במקרקעין, תביעות לפינוי מושכר, ייצוג גופים עסקיים ואנשים פרטיים בחוזי קנייה ומכר, יישוב סכסוכים, דמי מפתח, תכנון ובנייה, תמ"א 38, פינוי בינוי, התחדשות עירונית ועוד. הכתבה באדיבות אתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין ונוטריון ינון ברקאי - 053-6112832