את הסיפור של חנה ואליהו (השמות בדויים) קשה לשמוע מבלי להתכווץ. דווקא בגלל שאף אחת מנסיבות חייהם לא בישרה על מה שעלול להתרחש. בני הזוג חיו יחד למעלה מארבעה עשורים, גידלו בית לתפארת במושב בדרום הארץ. כהורים צעירים, הם טיפחו באהבה את ארבעת ילדיהם ובשלב מאוחר יותר מילאו את תפקידם כסבים באופן מעורר השראה.

חנה ואליהו גילו רגישות בלתי רגילה לסביבה, הם האמינו באמונה שלמה שנתינה היא המפתח לשלום בית ואחדות. האמינו ועשו.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין שביט פיאלקו, לחץ/י כאן

מוות מפתיע ללא השארת צוואה

סיפורם קיבל תפנית חדה עם מותו המפתיע של אליהו בהיותו בן 72 בלבד. אף אחד לא הכין את חנה לחיים ביום שאחריו. נדמה היה שהקרקע נשמטה מתחת לרגליה ולדאבון הלב, ציפתה לה עוד התמודדות.

בחייהם המשותפים, חנה ואליהו כמו זוגות רבים לא ידעו שבמקרה של פטירת אחד מהם רכושו של המנוח מחולק באופן שווה כאשר מחצית יורש בן הזוג הנותר וילדיו את המחצית השנייה באופן שווה. חלוקה שבמקרים רבים יכולה להישמע הגיונית, במקרה של חנה הביאה למפח נפש גדול.  

בטרם הספיקה להתאושש וזמן קצר לאחר שציינו 30 ימים לפטירתו של אליהו, נכפתה עליה מציאות שהובילה לתסבוכת משפטית ורגשית גם יחד.  

כאמור, אדם שלא עורך צוואה בחייו משאיר את רצונו לברירת המחדל הקבועה בדיני הירושה. בעצם, המחוקק כבר קבע עבורנו חלוקת רכוש ואם לא נערוך מבעוד מועד צוואה המבטאת אחרת, ייתכן ונביא לקונפליקט משפחתי.

בלא מעט מקרים, בזכות מערכת יחסים חזקה ואמון הדדי, בוחרים הילדים להסתלק מחלקם בעיזבון לטובת ההורה הנותר. במקרה של חנה ולמרות היחסים החזקים שטיפחה עם ילדיה, המצב היה שונה.  

הבן דרש את חלקו בירושה

עמית, בנה האמצעי של חנה היה שרוי במצב כלכלי קשה. עסק שפתח לא מזמן נקלע לקשיים והבנקים לא היו סלחניים כלפיו. אשתו של עמית לא התלבטה וראתה את טובת ביתה לנגד עיניה. לה היה ברור שחלקו בבית המגורים המשותף של ההורים הוא מזור כל בעיותיהם. היא לא חסכה את עמדתה מעמית וגם לא מחנה, וסירבה בכל תוקף שיוותר על חלקו בירושה.  

עמית היה נתון ללחצים כבדים. מצד אחד עומדת אשתו על רגליה האחוריות ומצד שני הוא מצא את עצמו מובך, מתעמת עם אימו שמבקשת ממנו לעת עתה לוותר על חלקו בעודה בחיים. זו הייתה בקשה כואבת, מתוך ידיעה ואמונה שלמה שאם רק יכול היה אליהו ז"ל, להבטיח את ביטחונה הכלכלי ואת חייה בבית המגורים המשותף עד לאחרית יומה ללא ספק היה עושה מה שמתבקש. עכשיו, כבר היה מאוחר מדי.

הלחצים הכבדים עשו את שלהם ועמית סירב לבקשתה של אימו. התנגדותה האיתנה של אשתו רק העמיקה את הקרע והוסיפה לצער המשפחה. הותירה את חנה לעמוד מול בנה חסרת אונים.

כאשר חשבון הבנק של חנה ואליהו הוקפא וכל היורשים התבקשו להגיע לחתום, סירובו של עמית הביא את חנה למשרדי בפעם הראשונה. עד אותו רגע וכהרגלה האמינה שהכול יסתדר. "עוד קצת והמרד יסתיים", אבל לא כך היה.  

הפתרון: גיבוש חלוקת עיזבון

לא נותרה ברירה אלא להתחיל לנהל משא ומתן עם עמית. פירוק שיתוף שנזרק לחלל האויר לא היה בא בחשבון ולכן לאחר משא ומתן מורכב, הצלחנו לגבש הסכם חלוקת עיזבון שמשאיר את חנה עם בית המגורים ואת עמית עם שווי חלקו.

פחות משישה חודשים מאז שאליהו עזב את חנה. הלב שלה, שהוא שמר עליו מכל משמר הספיק להישבר פעמיים. מדי פעם אני מצלצלת לשאול לשלומה, מתקשה לדמיין את האישה המחויכת, מלאת החיים שהייתה כפי שמתארים ילדיה, עד לאותה מסכת אירועים. הפצעים שנגרמו למערכת היחסים שלה עם עמית היו עמוקים ושינו באופן בלתי הפיך את מרקם הקשרים המשפחתיים.

בני הזוג היו מלאי ביטחון שהקשר שטיפחו עם ילדיהם וההשקעה הרבה מצידם יגנו עליהם בבוא העת. מסדרונות בתי המשפט יעידו שלא תמיד המציאות מתיישרת עם התקוות והרצונות שלנו.

עריכת צוואה – הבטחת ביטחון המשפחה ומניעת סכסוכים

כאשר אנחנו מותירים את המורשת שלנו ליד הגורל, היקירים שלנו עלולים לסבול. אדם שעורך צוואה בחייו, לא רק מחלק את רכושו באופן מסוים, אלא יש בכוחו להטיב עם יקיריו, להבטיח את ביטחונם ולמנוע סכסוכים. כל מי שנחשף לסיפורם המורכב של המשפחה מבין כי פעולה פשוטה היה בכוחה בכדי למנוע את מפח הנפש הגדול.

ארחיב ואומר כי בנסיבות דומות בהן ישנו זוג שמעוניין להבטיח את זכויותיו של בן זוגו קודם לזכויות הילדים הפתרון הראוי יכול להתקיים על ידי עריכת צוואה הדדית, בבסיסה מונח עיקרון ההסתמכות בין בני הזוג וההבנה כי הוראות צוואה אחת נסמכות על הוראות הצוואה של בן הזוג. במסגרת הוראות צוואה מסוג זה ניתן לקבוע כי בן הזוג הנותר יירש את חלקו של המנוח ובו בזמן להבטיח את זכויות הילדים באמצעות הוראת "יורש אחר יורש" שתבטיח כי הילדים ירשו את חלקם בבוא העת ובאחרית ימיהם של שני בני הזוג.  

אל תשאירו את גורלכם חשוף. כל עוד המחשבה על עריכת צוואה מעוררת בנו מחשבות שליליות היא מונעת מאיתנו לפעול באחריות ולנהל תהליך קבלת החלטות שיוסדר באופן אישי ושמותאם לנו ולמרקם החיים המשפחתי שלנו.

עו"ד שביט פיאלקו (צילום: שרון גבאי בע"מ)
עו"ד שביט פיאלקו | צילום: שרון גבאי בע"מ

עורכת הדין שביט פיאלקו מוסמכת האפוטרופוס הכללי לעריכת מסמכי ייפוי כוח מתמשך, עוסקת בדיני ירושה וצוואה, עריכת צוואות, צוואות הדדיות, התנגדויות לצוואה ועריכת הסכמים בתחום דיני המשפחה. הכתבה באדיבות האתר  .din.co.il

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין שביט פיאלקו 053-6241193 -