פיצויי פיטורין הם תשלום המגיע לעובד שעוזב את מקום עבודתו, ונקבע על פי משך העבודה במקום העבודה אותו עוזבים. לפי חוק פיצויי פיטורים אדם זכאי לפיצויי פיטורים רק אם פוטר אך במקרים מסוימים יהיה זכאי לפיצויי פיטורים – גם אם התפטר. פיצויי הפיטורים יהיו בשיעור של משכורת חודשית לכל שנת עבודה.

במקרים מסוימים, עובד זכאי לפיצויי פיטורים גם אם הוא לא עזב את מקום עבודתו מרצונו, אלא בגלל מצב רפואי. זכאות זו מעוגנת בחוק פיצויי פיטורים, בסעיף 6, הקובע כי "עובד שהתפטר מעבודתו מחמת מצב בריאותי לקוי, או מחמת מצב בריאותי לקוי של בן זוגו, או של בן משפחה הגר עמו וצורך את טיפולו, יהיה זכאי לפיצויי פיטורים כאילו פוטר".

לפניה ישירה למשרד עו"ד שוובר - קלביר, לחץ/י כאן

הגדרה של מצב רפואי והוכחת הקשר הסיבתי להתפטרות

החוק לא מגדיר מהו "מצב בריאותי לקוי". עם זאת, בפסיקה נקבע כי מצב רפואי לקוי הוא מצב רפואי המביא לפגיעה ביכולת העבודה של העובד. לדוגמה, עובד שאושפז בבית חולים לתקופה ארוכה עקב מחלה קשה, או עובד שאיבד את יכולת העבודה שלו עקב תאונה, ייחשב כעובד שהתפטר מחמת מצב רפואי לקוי.

על מנת לזכות בפיצויי פיטורים בגין מצב רפואי, על העובד להוכיח כי המצב הרפואי היה סיבה מכרעת להתפטרותו. העובד יכול להוכיח זאת באמצעות מסמכים רפואיים, חוות דעת של רופאים מומחים או עדויות של עדים.

לדוגמה, אם עובדת אושפזה בבית חולים לתקופה ארוכה עקב מחלת סרטן, ובעקבות זאת נאלצה לסיים את עבודתה, היא תצטרך להציג מסמכים רפואיים המעידים על מחלתה, וכן חוות דעת של רופא מומחה או רופא תעסוקתי המאשר כי המחלה גרמה לה לקשיים בעבודה, צמצמה את יכולת העבודה בין אם לתקופה ממושכת או באופן קבוע.

במקרים אחרים, הוכחת קשר סיבתי בין מצב רפואי להתפטרות יכולה להיות מורכבת יותר. לדוגמה, אם עובד סובל ממחלה כרונית והוא מחליט לעזוב את עבודתו מסיבות שונות, הרי שהוכחת הקשר הסיבתי בין המצב הרפואי להתפטרותו תהיה מורכבת יותר אך אפשרית.

מה לגבי מצב נפשי?

גם מצב נפשי יכול להיחשב כמצב רפואי המצדיק סיום העסקה וזכאות לפיצויי פיטורים, שכן מצב נפשי יכול לגרום לפגיעה ביכולת העבודה של העובד במגוון דרכים, כמו: ירידה בתפקוד הקוגניטיבי, ירידה ביכולת הריכוז, ביכולת הביטוי, בכושר היצירתיות, מחסור בשעות שינה, קשיים ביחסים עם עמיתים לעבודה או קשיים ביחסים עם המנהל ועוד.

כדי להוכיח קשר סיבתי בין מצב נפשי לסיום העסקה, העובד צריך להציג ראיות המעידות על כך שהמצב הנפשי אכן פגע ביכולת העבודה שלו.

התנגדות המעסיק

במקרים מסוימים, המעסיק יכול להתנגד לזכאות העובד לפיצויי פיטורים. לדוגמה, המעסיק יכול לטעון כי המצב הרפואי של העובד לא היה סיבה מכרעת להתפטרותו, או כי העובד לא הודיע על התפטרותו במועד. אם המעסיק מתנגד לזכאות העובד לפיצויי פיטורים, העובד רשאי לפנות לבית הדין לעבודה. בית הדין יבחן את הראיות שהציגו הצדדים, ויכריע האם יש קשר בין המצב הרפואי לסיוע העסקה והאם העובד זכאי לפיצויי פיטורים.

גם המקרה ההפוך יכול לקרות – כשהמעסיק מסיים את העסקת העובד היות שעבודתו של העובד, המושפעת ממצבו הרפואי, מהווה עילה לפיטורים.

כיצד להגדיל את הסיכויים לקבל פיצויי פיטורין בעקבות מצב רפואי?

כדי להגדיל את הסיכויים לזכאות לפיצויי פיטורים בעקבות מצב רפואי, מומלץ לעובד לפעול בצורה מסודרת:

  • להודיע למעסיק על המצב הרפואי בסמוך לאבחנה, וודאי אם יש בכך על מנת להשפיע על טיב או היקף העבודה
  • להתייעץ עם עורכת דין המתמחה בדיני עבודה, על מנת לסייע לעובד לקבל את הזכויות המגיעות לו ובהגשת תביעה לבית הדין לעבודה במקרה הצורך.
עורכות הדין לירן שוובר ועדי קלביר (צילום: משרד עו"ד שוובר - קלביר)
עורכות הדין לירן שוובר ועדי קלביר | צילום: משרד עו"ד שוובר - קלביר

משרד עורכות הדין שוובר - קלביר עוסק בדיני עבודה, בדיני משפחה, הסכמי זוגיות וממון, הורות משותפת, זוגיות להט"ב, ירושה, ייפוי כוח מתמשך ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכות הדין והמגשרות שוובר- קלביר - 053-9386787