סכסוכי ירושה הם תופעה נפוצה בישראל, והם עלולים לגרום לקרע משפחתי בלתי הפיך. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2022 נפתחו בישראל כ-30,000 תיקים חדשים בנושא ירושה. סכסוכי ירושה נובעים, בדרך כלל, מהסיבות הבאות:
מטענים רגשיים מן העבר בין היורשים
סכסוכי ירושה עלולים להתעורר על רקע מטענים רגשיים מן העבר בין היורשים. לדוגמה, אם היורשים נמצאים בסכסוך מתמשך, הירושה עלולה להוות הזדמנות עבורם להביע את כעסם והתסכול זה כלפי זה.
תחושה של קיפוח או חוסר צדק
סכסוכי ירושה עלולים להתעורר גם על רקע תחושה של קיפוח או חוסר צדק. לדוגמה, אם יורש אחד מרגיש כי הוא קיבל פחות ממה שמגיע לו, הוא עלול לנסות לערער על הצוואה או לפתוח בהליך משפטי.
רצון לשלוט בנכסי העיזבון
סכסוכי ירושה עלולים להתעורר גם על רקע רצון לשלוט בנכסי העיזבון. לדוגמה, אם יורש אחד רוצה למכור נכס ירושה, והיורשים האחרים אינם מסכימים, עלול להתפתח סכסוך בין היורשים.
צוואה פגומה או בלתי ברורה
צוואה פגומה או בלתי ברורה עלולה גם לגרום להתפרצות סכסוכי ירושה. לדוגמה, אם הצוואה אינה ברורה לגבי זהות היורשים או חלוקת הרכוש, עלול להתעורר סכסוך בין היורשים לגבי פרשנותה של הצוואה.
עיזבון גדול ומורכב
עיזבון גדול ומורכב עלול גם לגרום להתפרצות סכסוכי ירושה. לדוגמה, אם העיזבון כולל נכסים רבים ומגוונים, כגון נכסי מקרקעין, עסקים, מניות ועוד, עלול להתעורר סכסוך בין היורשים לגבי אופן ניהול העיזבון.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין יובל ניב ושות', לחץ/י כאן
הדרכים ליישוב סכסוכי ירושה
ישנן מספר דרכים אפשריות ליישב סכסוכי ירושה:
גישור - גישור הוא הליך הסכמה מרצון שבו מתווך מקצועי מסייע לצדדים להגיע לפתרון מקובל על שניהם. בחירה בגישור היא דרך יעילה ומהירה ליישוב סכסוכים, והיא מאפשרת לשמור על יחסים תקינים בין הצדדים.
במסגרת הליך הגישור, המתווך מסייע לצדדים להבין את נקודות המבט שלהם, לזהות את האינטרסים המשותפים שלהם ולגבש פתרון מקובל על שניהם. הגישור מתבצע במספר פגישות, והוא מסתיים בהסכם גישור, אשר מהווה חוזה מחייב בין הצדדים.
בוררות - בוררות היא הליך שבו צד שלישי, הבורר, מכריע בסכסוך בין שני צדדים. הבורר מקבל את הסמכות לקבל החלטה סופית ומחייבת, אך הצדדים יכולים להסכם על תנאים מסוימים של הבוררות, כגון האפשרות לערער על החלטת הבורר. במסגרת הליך הבוררות, הבורר שומע את טענות הצדדים, בוחן את הראיות, ומקבל החלטה. ההחלטה של הבורר היא סופית ומחייבת, והיא אינה ניתנת לערעור.
הליך משפטי - הליך משפטי הוא הדרך האחרונה ליישוב סכסוכי ירושה. הליך זה יכול להיות ארוך, יקר ומעורר מתחים רבים, ואף עלול להחריף את הסכסוך בין הצדדים.
במסגרת הליך משפטי, בית המשפט שומע את טענות הצדדים, בוחן את הראיות ומקבל החלטה. ההחלטה של בית המשפט היא סופית ומחייבת, אך היא יכולה להיות מעוררת מחלוקת ולגרום לקרע משפחתי בלתי הפיך בין כלל המעורבים בעניין.
כיצד ניתן לשמור על יחסים תקינים בין היורשים?
הדרך הטובה ביותר לשמור על יחסים תקינים בין היורשים היא לנסות ליישב את הסכסוך בדרכי שלום, באמצעות גישור או בוררות, כאמור. גישור ובוררות הם הליכים שיכולים לסייע לצדדים להגיע לפתרון מקובל על שניהם, תוך שמירה על יחסים תקינים.
אם הסכסוך אינו ניתן ליישוב בדרכי שלום על אף כל המאמצים, מומלץ לפנות לבית המשפט - רק כאשר אין ברירה אחרת. כפי שכבר צוין, הליך משפטי עלול להחריף את הסכסוך בין הצדדים, ולגרום לקרע משפחתי בלתי הפיך.
לסיכום, סכסוכי ירושה הם תופעה מורכבת, מוכרת ורגישה. כדאי לנסות ליישב את הסכסוך המשפחתי בדרכי שלום, תוך שמירה על יחסים תקינים בין היורשים. בכל מקרה של סכסוך ירושה, חשוב לפנות לקבל ייעוץ משפטי מקצועי מעורך דין מנוסה ומיומן בתחום דיני הירושה. עורך הדין יכול לסייע לכם להבין את המצב המשפטי בו אתם נמצאים ולגבש אסטרטגיית פעולה מתאימה לצורך הגעה לתוצאה המיטבית עבורכם.
עורך דין יובל ניב עוסק בדיני משפחה, מוסמך האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים לעריכת ייפוי כוח מתמשך. הכתבה באדיבות האתר din.co.il :
* לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפנייה ישירה לעורך הדין יובל ניב – 053-7101869