למצער התקופה האחרונה בצל הטבח והמלחמה התעוררו ביתר שאת שאלות שונות העולות סביב נושא הצוואות והירושות. בייחוד הדבר נוגע למצבים בהם נמחקו בצער רב משפחות שלמות, או מספר בני משפחה בעת ובעונה אחת, כאשר מנעד הגילאים של הנרצחים הינו מתינוקות וילדים ועד לאנשים מבוגרים.
השאלה הראשונה אם כן אשר עולה הינה, מהו סדר העדיפות בין בני המשפחה אשר קובע החוק להיותם יורשים בהעדר קיומה של צוואה?
הדין קובע כי במעגל הראשון נמצאים היורשים על פי דין שהינם:
בן/ בת הזוג; ילדי המוריש וצאצאיהם, הוריו וצאצאיהם, הורי הוריו וצאצאיהם כאשר ילדי המוריש קודמים להוריו, הוריו קודמים להורי הוריו.
לפניה ישירה לעו"ד ונוטריון משה מלכה, לחץ/י כאן
השאלה השנייה שעולה הינה מהי מידת החלקים של היורשים בעזבון?
לפיה נקבע כי ילדי המוריש חולקים ביניהם בחלקים שווים במחצית השניה של העיזבון, שכן המחצית הראשונה ניתנה זה מכבר לבן/ בת הזוג.
אך מה קורה במידה ויש יורש אשר נפטר כבר לפני המוריש? לעניין חליפיו של יורש נקבע כי ילדו של מוריש שמת לפניו והשאיר ילדים, הילדים יורשים במקומו, ועל דרך זו יורשים ילדים של כל אחד מקרובי המוריש שמת לפניו;
אולם במצב מלחמה זה בו בני משפחה בכל הגילאים נהפכו לצערם ועל כורחם ליורשים - לא כולם ירצו לממש את זכויותיהם כיורשים ולעיתים יעדיפו לוותר על היותם יורשים או כפי השפה המשפטית - "להסתלק מהעיזבון" לטובת מישהו אחר מבני המשפחה, כדוגמת אח יורש שמעדיף לוותר על חלקו בעיזבון לטובת הוריו, או סבא שיעדיף לתת את חלקו בעיזבון לנכד, ולו על מנת לאפשר לו יכולת כלכלית גבוהה יותר להתמודד עם האובדן.
הוויתור יכול להיות מלא או חלקי שכן חוק הירושה בישראל קובע כי היורש יוכל להסתלק מהעיזבון, כולו או מקצתו, או ממנה שהוא זכאי לה על פי הצוואה כולה או מקצתה.
מי שהסתלק מחלקו בעיזבון רואים אותו כאילו לא היה יורש מלכתחילה. אך חוק הירושה מגביל את יכולת ההסתלקות של יורש רק לטובת בן זוגו, ילדו, או אחיו של המוריש. כל הסתלקות לטובת אדם אחר אינה תופסת ואינה חוקית כלל.
הוראות חוק הירושה גם קובעות, מטבע הדברים, כי קטין אינו יכול להסתלק מן העיזבון, אלא רק בהחלטת בית המשפט בלבד.
מהו התיקון לחוק הירושה שנכנס לתוקף בעקבות מלחמת חרבות ברזל?
אלא שבעקבות מצב החירום במדינה תוקן חוק הירושה וכעת במידה והמוריש מת בתקופה האמורה בהגדרה "פעולות מלחמה" אזי היורש יוכל להסתלק מחלקו בעיזבון גם לטובת בני משפחה נוספים כגון בן זוגו לשעבר של המוריש וילדו או לטובת ילד שהמוריש ראה אותו כילדו ובתנאי שהמוריש היה אחד מאלה: מי שמת בפעולות האיבה או המלחמה, חייל שנספה במערכה, מי שהיה זכאי לתגמולים לפי חוק הביטוח הלאומי, שוטר, סוהר, או שומר לפי חוק הרשויות המקומיות.
נכון להיום התקופה המדוברת הינה החל מיום 7.10.23 ועד תום תקופת תוקפה של ההכרזה על מצב מיוחד בעורף.
תשומת לב לכך כי בארועי 7.10.23 נרצחו גם אזרחים תמימים בפסטיבל המוסיקה אשר התיקון לחוק נותן מענה גם ליורשיהם ומאפשר כלים נוספים לחלוקה שונה ומגוונת של הירושה ומניעת אי צדק. כך גם הדבר משפיע ישירות על שיקולי מס עתידי של היורשים בעת קבלת ירושה בה מצויים דירה או נכס נדל"ני, ויש להתייחס גם להיבט זה במכלול השיקולים.
יודגש ויובהר כי יורש יוכל להסתלק מחלקו בעיזבון בין אם יש צוואה ובין אם המוריש טרם הספיק לערוך צוואה כדין ואולם ההסתלקות צריכה להיות לאחר מות המוריש ובטרם חולק העיזבון.
בצידו השני של המטבע ניתן למצוא את אלה הזקוקים והיו תלויים כלכלית למחייתם במוריש אשר נפטר, ואולם אינם נמנים בין אלה מבין יורשיו. המדובר לרוב במצב הרגיל על ילדים קטינים - ואולם לא רק הם, שכן החוק מציין שאם הניח המוריש בן-זוג, ילדים או הורים והם זקוקים למזונות, זכאים הם למזונות מן העזבון, בין בירושה על פי דין ובין בירושה על פי צוואה.
הזכות למזונות מן העיזבון ניתנה בין היתר, גם לבת הזוג ולילדי המוריש - עד גיל 18, לילד נכה - כל זמן נכותו, לילד שהוא חולה נפש - כל עוד הוא חולה נפש, ולילד עם מוגבלות שכלית-התפתחותית - כמשמעותו בחוק הסעד, ואף להורי המוריש שהדאגה לפרנסתם היתה עליו ערב מותו - וזאת לכל ימי חייהם.
אם כן החוק חשב גם על מצב בו קיימים תלויים, אשר אינם יורשים בהתאם לדין, ואולם על ידי הזכאות ל"מזונות מן העיזבון" דואג לצורכיהם הקיומיות.
יש הטוענים כי ארועי מלחמת חרבות ברזל, נתנו לנו תזכורת מכאיבה של המציאות, והצביעה שוב על החשיבות הרבה והצורך בעריכת צוואה מסודרת כדין, וזאת בכל גיל בו האדם הינו כבר בוגר מעל גיל 18, שכן אף אחד אינו יודע מה צופן המחר.
עו"ד ונוטריון משה מלכה עוסק בדיני משפחה, צוואות וירושות, הכנת צוואות וצוואות הדדיות, צו ירושה, גירושין, אפוטרופסות, ויישוב סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעו"ד ונוטריון משה מלכה - 053-6243140