מטרתו המוצהרת של חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי (להלן: "החוק") אשר נכנס לתוקף בשנת 2019 היא לקצר ולייעל הליכים שהוסדרו קודם לכן באמצעות פקודת פשיטת הרגל. החוק החדש תוחם את ההליכים במסגרת זמן מוגבלת ומנסה לאזן בין האינטרסים של החייבים לבין אלו של הנושים.
בעוד בעבר אדם שנקלע לחובות והתקשה לפרוע אותם נתפש על ידי החברה כחסר אחריות, החוק החדש מביא לידי ביטוי שינוי תפישתי אצל המחוקק שבעבר ראה באירוע חדלות פירעון פגם מוסרי וערכי ואילו כיום מפנים שבעידן המודרני, כחלק מהתפתחות שוק האשראי, כל אדם פרטי או בעל עסק עלול להיקלע לחובות כלפי נושים.
כדי לא לפגוע בזכויות הנושים, החוק מנסה לאזן בין האינטרסים של החייב לבין האינטרסים של הנושים כך שמצד אחד הוא מאפשר לחייב להימנע מהגבלות וסנקציות ולקבל הכוונה והדרכה לצורך פתיחת פרק חדש ונקי מחובות בחייו, ומצד שני מאפשר לנושים לקבל את כספם. הליך חדלות פירעון מעניק לחייב כלים שיכולים לאפשר לו לשקם את חייו מבחינה פיננסית ובתוך כך מקצר משמעותית את משך ההליכים המשפטיים הנחוצים עד לקבלת הפטר חלוט מהחובות.
לפניה ישירה לאליוב-גרין משרד עורכי דין, לחץ/י כאן
מהם היתרונות של הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי מכוח החוק?
החוק החדש מאפשר לחייב לקבל הפטר מחובותיו תוך פרק זמן קצר יחסית ותוחם את הליך חדלות הפירעון והשיקום הכלכלי לתקופה של ארבע שנים שבמהלכן החייב יצטרך לשלם חלק מסכום החוב לפי מתווה שקבע לו רשם ההוצאה לפועל או בית המשפט. ככלל, לאחר ארבע שנים החייב יקבל הפטר מהחובות שהיו לו ערב כניסתו להליך.
חייב שקיבל צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי יקבל צו עיכוב הליכים גורף שתקף ביחס לרשויות המס, תיקים בהוצאה לפועל, חובות מזונות, קנסות פליליים, חובות לביטוח לאומי ועוד. כמו כן, החייב ייהנה מביטול עיקולים שהוטלו על חשבון הבנק שלו ועל משכורתו ומביטול צווי הבאה והגבלות שהוטלו על רישיון הנהיגה שלו ועל אפשרותו לצאת מהארץ.
החייב רשאי לפתוח חשבון בנק ולנהל עסק עצמאי שמשתמש בשירותי סליקת אשראי
יתרון נוסף של ההליך עבור החייב הוא במתן אפשרות לפתוח חשבון בנק חדש, להשתמש בהוראות קבע, לבצע פעולות באמצעות האינטרנט, לנהל עסק עצמאי, להעסיק עובדים ולהשתמש בשירותי סליקת אשראי כך שלמעשה החייב יוכל להתפרנס בכבוד במשך תקופת התנהלות ההליך.
נוסף על כך, החייב יקבל תוכנית כלכלית שהותאמה במיוחד למידותיו לאחר בחינת הכנסותיו והוצאותיו. מטרת התוכנית הכלכלית היא להעניק לחייב סט כלים שיאפשר לו לנהל את משק הבית או את תזרים המזומנים בעסק שלו באופן מושכל וזהיר כדי להימנע מהסתבכות נוספת בחובות.
תשלום חוב מרוכז על בסיס חודשי במקום התנהלות נפרדת ומתישה מול כל אחד מהנושים
במקום לפעול במקביל מול נושים שונים שכוללים בין היתר בנקים, ספקים, עובדים, ביטוח לאומי ועוד, הליך חדלות פירעון מאפשר לחייב לשלם את חובו במרוכז באמצעות תשלום חודשי שמחושב לפי ההפרש שבין הכנסותיו לבין הוצאותיו החודשיות, בהתאם לנוסחה של הממונה על הליכי חדלות פירעון. התשלומים החודשיים ייצברו בקופת הנשייה וישמשו לתשלום לנושים בשלב מתן ההפטר לחייב. החוק החדש מעניק לחייב הגנה מפני עיקולים, הגבלות, הליכי גבייה והליכים משפטיים ומאפשר לו להימנע מבזבוז הזמן, הכסף ומעוגמת נפש הכרוכים בהתנהלות נפרדת מול כל אחד מהנושים.
הניסיון מלמד כי הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי מכוח החוק החדש יכול לשחרר את החייב מהלחצים הכלכליים הנלווים להתמודדות עם הליכים משפטיים והליכי גבייה שנוקטים נגדו מספר נושים בו זמנית, ומאפשר לו לקבל סט כלים וכישורים שיסייעו לו להימנע מהסתבכות כלכלית נוספת בעתיד.
הליכי חדלות פירעון קצרים משמעותית בהשוואה להליכים מכוח פקודת פשיטת הרגל
בעוד בעבר חייבים שהיו פותחים בהליך מכוח פקודת פשיטת הרגל היו יכולים למצוא את עצמם מנהלים את ההליך גם במשך 10 שנים ויותר מבלי שקיבלו הפטר מחובותיהם, הרי שעם כניסת החוק החדש לתוקף, המועדים הקבועים לכל שלב בהליך הם ברורים וקצרים באופן משמעותי בהשוואה לעבר. כאמור, הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי מוגבל לתקופה של ארבע שנים כאשר במקרים חריגים ניתן לקצרו או להאריכו בהתאם לנסיבות הפרטניות של החייב.
ייצוג משפטי מקצועי של עורך דין מיומן ומנוסה בהליכי חדלות פירעון יוכל לסייע לחייב לעמוד בכל דרישות החוק לצורך קבלת צו לפתיחת הליכים, לנווט דרכו בהצלחה בהליך חדלות הפירעון, ולקבל את ההפטר החלוט מהחובות ברי ההפטר מוקדם ככל האפשר.
אליוב-גרין משרד עורכי דין עוסק בגביית חובות מחייבים, ליווי זוכים, עיקולים ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין אליוב-גרין - 053-7429239