הסכם זיכיון הוא הסכם משפטי בין יזם או רשת עסקית לבין עסק קטן יותר - הזכיין. הרשת מעניקה לזכיין את הזכות להשתמש בשם המותג, במוניטין, הידע והטכנולוגיה שלה, תמורת תשלום דמי זיכיון קבועים או משתנים.
הסכם הזיכיון מסדיר את היחסים בין שני הצדדים המעורבים ונכללים בו, בין היתר, הפרטים הבאים:
- הזכויות והחובות של כל אחד מהצדדים.
- תנאי התשלום של דמי הזיכיון.
- תנאי הביטול של ההסכם.
- תנאי השימוש בשם המותג, במוניטין ובטכנולוגיה של הרשת .
לפניה ישירה אל עו"ד אוראל הרשקוביץ, לחץ/י כאן
כמו כל הסכם, גם הסכם זיכיון הוא הסכם מחייב, ולכל אחד מהצדדים ישנן חובות וזכויות מסוימות שעליהם לעמוד בהן. עם זאת, ישנן מספר נסיבות לביטול הסכם זיכיון:
ההסכם פג תוקף - הסיבה הנפוצה ביותר לביטול הסכם זיכיון היא פג תוקפו של ההסכם. הסכמי זיכיון רבים הם הסכמים להם זמן קצוב, ועם תום תקופת החוזה, ההסכם מסתיים באופן אוטומטי.
ההסכם בוטל בהסכמה - במקרים מסוימים, הצדדים להסכם עשויים להסכים על ביטול ההסכם בהסכמה. הסיבות לכך יכולות להיות מגוונות, כגון אי הצלחת העסק, רצון של הזכיין להתפנות לעסק אחר, או רצון של הרשת להרחיב את פעילותה במקום אחר.
הפרת הסכם הזיכיון - במקרים שבהם אחד הצדדים מפר את ההסכם, הצד השני עשוי להשתמש בזכותו לביטול ההסכם. הפרות נפוצות של הסכמי זיכיון כוללות אי תשלום דמי הזיכיון, הפרת זכויות הקניין הרוחני של הרשת, פגיעה במוניטין של הרשת, הטעיה בחתימת ההסכם ועוד.
מהן הטענות המשפטיות לביטול הסכם זיכיון?
בנוסף לסיבות הביטול המפורטות לעיל, ישנן טענות משפטיות נוספות שעשויות להצדיק ביטול הסכם זיכיון.
הטעיה - זכיין עשוי לטעון כי חתם על הסכם הזכיינות בשל הטעיה של הרשת המזכה. על הזכיין להוכיח, בין היתר, כי הטעות הייתה מהותית, וגרמה לו לחתום על הסכם הזיכיון.
בשונה מכך, לא ניתן לבטל הסכם זיכיון בשל טעות בכדאיות העסקה או בשל כך שאחד הצדדים לא העריך נכונה את הקצאת הסיכונים הנוגעים לחתימת הסכם הזיכיון.
חוסר תום לב בקיום חיובים חוזיים. זכיין שהפר את הסכם הזיכיון מכיוון שלא שילם את דמי הזיכיון, או רכש מוצרים מתחרים מרשתות מזכות אחרות בניגוד להסכם הזיכיון. רשת מזכה שהפרה את הסכם הזיכיון, מכיוון שמכרה זיכיון נוסף בסמוך לזכיין אחר של הרשת.
מהן ההשלכות של ביטול הסכם זיכיון?
ביטול הסכם זיכיון עשוי להוביל להשלכות משפטיות ועסקיות משמעותיות עבור שני הצדדים.
השלכות עבור הזכיין
- הזכיין עשוי להיות מחויב לשלם לרשת פיצויים בגין הפרת ההסכם.
- הזכיין עשוי להיות מחויב להחזיר לרשת את כל הציוד והנכסים שקיבל ממנה במסגרת ההסכם.
השלכות עבור הרשת
- הרשת עשויה להיות מחויבת לשלם לזכיין פיצויי בגין נזקים שנגרמו לו כתוצאה מביטול ההסכם.
- הרשת עשויה להיתקל בקשיים במציאת זכיין חדש לאותו השטח.
מומלץ להתייעץ עם עורך דין טרם חתימה על הסכם זיכיון או ביטולו
מומלץ לזכיין להתייעץ עם עורך דין לפני חתימה על הסכם זיכיון או ביטול הסכם זיכיון. ביטול הסכם זיכיון עשוי להוביל להליכים משפטיים בין הצדדים להסכם וההליכים המשפטיים עשויים להיות מורכבים, ולכן חשוב להתייעץ עם עורך דין לפני נקיטת כל פעולה.
לסיכום, ביטול הסכם זיכיון הוא צעד משמעותי שעשוי להוביל להשלכות משפטיות, עסקיות וכלכליות משמעותיות. חשוב לנקוט בצעדים כדי למזער את ההשלכות של ביטול הסכם זיכיון, ובהם קריאה בעיון של הסכם הזיכיון לפני חתימתו, ייעוץ עם עורך דין לפני חתימה והקפדה על ביצוע תנאי ההסכם.
עו"ד אוראל הרשקוביץ עוסק במשפט אזרחי מסחרי, מתן ייעוץ משפטי לחברות, שותפויות ועסקים, עריכת הסכמים מסחריים, רישום והגנה על זכויות קניין רוחני, ליטיגציה בסכסוכים עסקיים ועוד. הכתבה באדיבות האתר .din.co.il
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעו"ד אוראל הרשקוביץ - 053-7315091