לאחרונה דחה בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב-יפו תביעה שהגיש רואה חשבון עצמאי כנגד שתי חברות, אפעל תעשיות כימיות בע"מ וטאגרה ביוטכנולוגיות בע"מ. התובע אשר נתן שירותים לשתי הנתבעות במשך 32 שנים, טען כי התקיימו בינו לבין החברות יחסי עבודה, ומכיוון שהועסק כעובד שכיר הוא זכאי לזכויות סוציאליות שונות, לרבות פיצויי פיטורים, שכר עבודה, הבראה, חופשה, וכן פיצוי בגין אפליה ועוגמת נפש. הוא העמיד את תביעתו על סך של 369,650 שקלים.
הנתבעות, אשר יוצגו על ידי עורכת הדין אסתי עוקב, טענו מנגד כי התובע אינו עובד שלהן, אלא נותן שירותים עצמאי. לטענתן, התובע היה בעל עסק עצמאי, והוא היה רשאי לעבוד עבור גורמים נוספים. הנתבעות הוסיפו כי התובע היה אדון לעצמו, ולא היה כפוף לפיקוח שלהן.
לאחר בחינת מכלול הנתונים הרלוונטיים, בית הדין לעבודה דחה את תביעתו של התובע וקבע כי הנתבעות אינן חייבות לו כל תשלום, מכיוון שלא התקיימו ביניהם יחסי עבודה. בית הדין חייב את התובע לשאת בהוצאות משפט וכן לשלם לשתי הנתבעות שכר טרחת עו"ד בסך של 7,500 שקלים.
לפניה ישירה אל אסתי עוקב ושות' - חברת עורכי דין ונוטריון, לחץ/י כאן
בית הדין לעבודה קבע כי לא התקיימו בין הצדדים יחסי עובד-מעביד, הן מבחינה אובייקטיבית והן מבחינה סובייקטיבית
בתחילת עבודתו בשנת 1988, הנפיק התובע חשבוניות מס, אך משנת 1995 החל לקבל תלושי שכר. במהלך תקופה זו, הוא היה אחראי על ניהול החשבונות של הנתבעות, הכנת דוחות כספיים, ייעוץ פיננסי ועוד.
רואה החשבון טען כי הועסק כשכיר אצל הנתבעות, והיה כפוף למרותן. הוא טען כי היה תלוי בהן כלכלית, וכי לא היה יכול לעבוד עבור מעסיק אחר.
הנתבעות טענו כי רואה החשבון היה נותן שירותים עצמאי, ולא עובד מן המניין. הן טענו כי היה בעל עסק עצמאי, והוא עצמו היה אחראי על ניהול העסק שלו. כמו כן טענו החברות כי התובע לא היה כפוף למרותן, והיה רשאי לקבוע את שעות העבודה שלו ואת היקף העבודה שלו.
בית הדין לעבודה קבע כי התובע לא עמד בקריטריונים הנדרשים להכרה בקיומם של יחסי עובד-מעביד. מבחינה אובייקטיבית, רואה החשבון עבד בהיקף משרה חלקי, הוא לא היה כבול להוראות הנתבעות ולא היה כפוף לפיקוחן.
מבחינה סובייקטיבית, בית הדין קבע כי התובע ראה את עצמו כעצמאי. הוא ניסח את ההסכמים עם החברות, והוא קיבל את השכר הקבלני שביקש, ללא ויכוח.
כיצד קובע בית הדין לעבודה אם התקיימו יחסי עובד-מעסיק, ומהם הקריטריונים שנקבעו לכך?
הגדרת אדם כ"עובד" מהווה את "שער הכניסה" להליך בבית הדין לעבודה לצורך בחינת הזכאות לזכויות סוציאליות המוענקות מכוח חוקי המגן והסכמי העבודה הקיבוציים.
על פי סעיף 1 לחוק הגנת השכר, התשכ"ח-1968, "עובד" הוא מי שעובד בשכר, בין לעצמו ובין לאחר, וכן מי שעובד בשירות המדינה, בשירות ציבורי או בשירות מוניציפלי.
הפסיקה פיתחה מבחנים משפטיים לבחינת קיומם של יחסי עובד-מעביד, כאשר המבחן המרכזי הוא מבחן ההשתלבות. מבחן זה בוחן את מידת ההשתלבות של העובד במקום העבודה, הן מבחינה אובייקטיבית והן מבחינה סובייקטיבית.
במקרה זה, התובע נתן שירות לשתי החברות בהיקף משרה חלקי, ארבעה ימים בשבוע, שמונה שעות ביום. היקף משרה זה אינו תואם את ההגדרה של "עובד" כמי שעובד במשרה מלאה או חלקית אצל מעסיק אחד.
הוא לא היה כבול להוראות הנתבעות, הוא היה רשאי לעבוד עבור גורמים נוספים, והיה רשאי לקבוע את שעות העבודה שלו, את מקום העבודה שלו, ואת אופן ביצוע העבודה שלו.
כמו כן, התובע לא היה כפוף לפיקוחן של הנתבעות. הוא לא היה מחויב לדווח על עבודתו, ולא היה מחויב לקבל את אישורן לפעולותיו.
התובע היה בעל עסק עצמאי, והוא ראה את עצמו כעצמאי. הוא ניסח את ההסכמים עם הנתבעות, וקיבל את השכר שביקש. ההסכמים בין התובע לנתבעות היו הסכמי קבלנות, ולא הסכמי עבודה. ההסכמים קבעו כי התובע הוא עצמאי, והוא אחראי על ביצוע העבודה על פי הוראותיו.
לפיכך, בית הדין לעבודה קבע כי לא התקיימו יחסי עבודה בינו לבין החברות, והחליט לדחות את תביעתו.
הפסיקה במקרה זה ממחישה את החשיבות של קביעת יחסי עבודה והוכחת קיומם או אי קיומם על פי הקריטריונים שנקבעו. מדובר בהליך משפטי שמחייב ניסיון וידע מעורך הדין העוסק בדיני עבודה ויפעל כדי להוכיח אם התקיימו או לא התקיימו יחסי עובד-מעסיק בין הצדדים.
עורכת דין אסתי עוקב בעלת יותר מ-22 שנות ניסיון בייצוג מעסיקים בבתי הדין לעבודה, בהליכי בוררות, גישור וניהול משא מתן בכל הסוגיות הקשורות לדיני העבודה כולל גמול שעות נוספות, הליכי שימוע, פיצויי פיטורים, זכויות עובדים, מניעת אפליית נשים בהיריון, ייעוץ למעסיקים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לאסתי עוקב ושות' - חברת עורכי דין ונוטריון - 053-9386746