רכושו של אדם שנפטר ולא הותיר אחריו צוואה יחולק לפי מפתח חלוקה שנקבע בחוק הירושה (להלן: "החוק"). אדם שמעוניין לקבוע בעצמו כיצד ולמי יחולק רכושו לאחר פטירתו רשאי לערוך צוואה שתביא לידי ביטוי את רצונו בנוגע לחלוקת רכושו לאחר פטירתו.
צוואה הדדית היא צוואה שבני זוג רשאים לערוך במסגרת של מסמך אחד ואז היא תיקרא צוואה משותפת, כאשר ניתן גם לערוך אותה בשתי צוואות נפרדות ואז היא תיקרא צוואה הדדית. בצוואה מסוג זה כל אחד מבני זוג מוריש את רכושו לבן הזוג השני, באופן שבו כלל הרכוש של בן הזוג שנפטר ראשון יעבור לבן הזוג שנותר בחיים. ברוב המקרים, במסגרת צוואה הדדית בני הזוג גם קובעים למי וכיצד יחולק הרכוש לאחר פטירת בן הזוג שנותר בחיים.
צוואה הדדית מבטאת את עקרון ההסתמכות שלפיו כל אחד מבני הזוג מוריש את רכושו לבן הזוג שנותר בחיים במצב שבו הוא ימות קודם. הורשה מסוג כזה מאפשרת לשני בני הזוג הסתמכות הדדית על כך שגם במקרה של פטירת אחד מבני הזוג, רכושו יועבר לבן הזוג שנותר בחיים.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין מידן & מידן, לחץ/י כאן
ביטול צוואה הדדית עד שנת 2005 ולאחר מכן
בכל צוואה הדדית שנערכה עד לשנת 2005, בן זוג שירש את בן זוגו היה רשאי לערוך צוואה חדשה אשר מבטלת או משנה את הוראותיה של הצוואה ההדדית. רק הגיוני להניח כי אם בן הזוג שנפטר ראשון היה צופה כי בן הזוג שנותר בחיים ינהג בניגוד לרצונו ולהסתמכות ההדדית שהייתה בין הצדדים, ספק אם היה עורך צוואה הדדית מלכתחילה.
מצב משפטי בעייתי זה גרם לא אחת לחיכוכים ולחילוקי דעות בקרב יורשים מאחר שמשמעותו הפרקטית הייתה ביטול רצון המוריש כפי שבא לידי ביטוי בצוואה ההדדית. כדי לתת מענה יעיל לבעיה זו, במסגרת תיקון לחוק הירושה משנת 2005 נקבע מתי וכיצד ניתן לבטל צוואה הדדית או לשנות את תוכנה, במצב שבו שני בני הזוג בחיים ובמצב שבו רק אחד מהם בחיים.
כיצד ניתן לבטל או לשנות צוואה הדדית?
שינוי או ביטול של צוואה הדדית משתנה בהתאם לסטטוס של בני הזוג, ועל כן במצב שבו שני בני הזוג בחיים וכשירים לקבל החלטות הם יהיו רשאים לבטל יחדיו את הצוואה ההדדית בכל שלב, לשנותה או להכין צוואה הדדית חדשה אשר תבטל כל צוואה קודמת שהוכנה עבורם. כאשר שני בני הזוג בחיים, כל אחד מהם רשאי לבטל אותה באופן עצמאי בכפוף למתן הודעה בדבר הביטול לצד השני, כאשר הצוואה תיחשב בטלה ממועד מסירת הודעת הביטול.
במצב שבו אחד מבני הזוג נפטר ובן הזוג השני נותר בחיים, אם הצוואה ההדדית לא כוללת תנאי שמגביל את האפשרות לשנות את הצוואה או לבטלה לפני חלוקת העיזבון, בן הזוג שנותר בחיים רשאי לבטל את הצוואה על ידי הסתלקות. כלומר, בן זוג שנותר בחיים ומעוניין לבטל את הצוואה ההדדית יצטרך לוותר על הרכוש שהיה מיועד לרשת מבן הזוג שנפטר.
אם העיזבון כבר חולק ליורשים, בן הזוג שנותר בחיים יוכל לבטל את הצוואה ההדדית רק אחרי שהשיב לעיזבון את כל הרכוש שקיבל בירושה מבן זוגו שנפטר. אם אין אפשרות פרקטית להשיב את הרכוש מכיוון שהוא נמכר לצד שלישי, בן הזוג שנותר בחיים יצטרך להשיב לעיזבון סכום כסף שווה לערכו של הרכוש שנמכר.
מתי מומלץ להכין צוואה הדדית?
אם צברתם במהלך החיים המשותפים רכוש משותף רב ושניכם מעוניינים למנוע סכסוכי ירושה עתידיים בין הילדים או היורשים האחרים לבין בן הזוג שנותר בחיים, כדאי לכם לשקול ברצינות להכין צוואה הדדית. באמצעות עריכת צוואה הדדית בני זוג יכולים להגן על האינטרסים של בן הזוג שנותר בחיים במקרה של פטירת אחד מבני הזוג, ולהבטיח כי הוא לא יצטרך לפנות את דירת המגורים ולהעביר את הרכוש המשותף שבני הזוג צברו במהלך השנים לצדדים שלישיים או לילדים.
חשוב להבהיר כי בהיעדר צוואה, חלוקת הרכוש תיעשה על פי דין כאמור, כך שבן הזוג שנותר בחיים למעשה יידרש להתחלק ברכושו של בן הזוג שנפטר עם ילדיו של המוריש או עם הילדים המשותפים של בני הזוג. בני זוג שמעוניינים להבטיח כי בן הזוג שנותר בחיים יוכל להמשיך להתגורר בדירה המשותפת, יצטרך שהילדים יסתלקו מהירושה ורק אז בן הזוג שנותר בחיים יוכל לרשת לידיו את הרכוש. אם לא תתבצע הסתלקות מהירושה וילדיהם של בני הזוג הם בגירים, הם יוכלו לדרוש לבצע פירוק שיתוף בדירת המגורים של הוריהם ולאחר ביצוע פירוק השיתוף לקבל את חלקם ברכוש בהתאם למפתח החלוקה הקבוע בחוק.
צוואה הדדית - הדרך למנוע סכסוכים עתידיים וחילוקי דעות בנושאי רכוש
באמצעות הכנת צוואה הדדית כל אחד מבני הזוג מותיר את רכושו לבן הזוג שנותר בחיים וכך למעשה מונע מבעוד מועד מאבקי ירושה בקרב היורשים. יתרה מזאת, צוואה הדדית מאפשרת לבני זוג להגביל את האפשרות לבטל את הצוואה או לבצע בה שינויים בעתיד ועל ידי כך להבטיח כי בן הזוג שנותר בחיים לא ינשל את היורשים מכל סיבה שהיא, בניגוד לרצון שהביעו בני הזוג בצוואה ההדדית.
כדי לערוך צוואה הדדית שתבטא באופן אותנטי את רצונם של בני הזוג בכל הקשור להורשת רכושם, כדאי להיעזר בשירותיו של עורך דין מנוסה, מקצועי ומיומן אשר עוסק בתחום הצוואות והירושות כדי שיבהיר לבני הזוג את משמעותה הפרקטית של הצוואה וסעיפיה ויסייע להם לנסח צוואה שתבטא במדויק את רצונם בנוגע לחלוקת הרכוש המשותף במקרה פטירה של אחד מהם.
משרד עורכי דין מידן & מידן עוסק בדיני משפחה, עריכת צוואות, חלוקת רכוש, גירושין והסכמי גירושין, חלוקת רכוש, בקשות לצו ירושה וצו קיום צוואה ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין מידן & מידן - 053-6112798