כולנו יודעים כי מי שמבקש לעבוד במקום בו שוהים ילדים או חסרי ישע (קשישים, מתמודדי נפש ואנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית) מחויב להמציא אישור ממשטרת ישראל כי הוא נעדר הרשעות פליליות ותיקים פתוחים בעבירות מין.
לפניה ישירה לגיל באיער - משרד עורכי דין, לחץ/י כאן
”חוק איסור העסקת עברייני מין במוסדות מסוימים"
חובה זאת מתבססת על חוק ששמו "חוק איסור העסקת עברייני מין במוסדות מסוימים" אשר קובע כעבירה פלילית העסקת עבריין מין (או חשוד בעבירה כזו) במקומות שצוינו לתקופה של 20 שנים ממועד גזר הדין (או שחרורו מהכלא, לפי המאוחר) וכן קובע כי ועדה בראשות שופט מוסמכת להעניק פטור או קיצור של התקופה, במידה שנקבעת מסוכנות מינית נמוכה.
כהורים לילדים (או כבני משפחה להם) כולנו קראנו ושמענו, בזעזוע רב, על מקרים קשים של התעללויות ופגיעות פיסיות, שבוצעו, בשנים האחרונות, ע"י גננות וסייעות בפעוטות ועל עונשים משמעותיים יותר ויותר שבתי המשפט מטילים בגין כך.
כמו כן, אנו גם נחשפים למקרים רבים של תיעוד מטפלים ומטפלות סיעודיים רבים שתקפו או התעללו בקשיש או קשישה חסר ישע, עליהם הם היו מופקדים, כאשר בני המשפחה השכילו לתעד זאת באמצעות מצלמה סמויה.
"חוק למניעת העסקה במוסדות מסוימים של מי שהורשע באלימות כלפי ילדים וחסרי ישע"
ביום 2.8.23 חוקקה הכנסת חוק חדש: "חוק למניעת העסקה במוסדות מסוימים של מי שהורשע באלימות כלפי ילדים וחסרי ישע". החוק הוא קצר ופשוט. החוק קובע כי מי שמבקש להתקבל לעבודה, בכל מסגרת שהיא בה שוהים ילדים עד גיל 6 או חסרי ישע (כולל בהשגחה ביתית) חייב לקבל אישור ממשטרת ישראל כי אין לחובתו הרשעות או תיקים פתוחים בעבירות אלימות, שבוצעו כלפי קטינים או חסרי ישע או התעללות בהם.
החוק מחייב את המעסיקים (הציבוריים והמוסדיים, כולל חברות כ"א) לדרוש אישור כזה מכל מועמד/ת לעבודה וקובע כי אי קיום חובת הבדיקה/הנפקת האישור הנה עבירה פלילית-הן למעסיק והן לעובד.
החוק אף מאפשר להורה לבקש מבעל עסק להציג בפניו את האישור שלו (כבעל מקצוע) ואת האישורים של כ"א מהעובדים שלו ע"מ שיוכל לדעת כי הוא ועובדיו מורשים. הורה שמבקש להעסיק עובד/ת, באופן פרטי, זכאי לבקש זאת ממנו/ה.
במידה שמדובר במוסד המשויך לרשות מקומית-נציגות הורים מקומית תהא זכאית לבקש זאת.
החוק קובע כי העברת המידע שנמסר, בנושא זה, לאדם אחר הנה עבירה פלילית.
מניעת אפשרות לעבוד במוסדות עם אוכלוסיית פעוטות וחסרי ישע
התקופה בה מי שהורשע בעבירות שצוינו יהיה מנוע מלעבוד במוסדות הללו עם אוכלוסיית פעוטות וחסרי ישע הנה 18 שנים ממועד הרשעתו (או שחרורו מהכלא, לפי המאוחר. ותקופה בת 10 שנים במקרה של הרשעה בעבירה קלה של תקיפה סתם או תקיפה הגורמת חבלה של ממש שאינה של בן משפחה).
גם בהתאם לחוק זה תוקם ועדה, בראשות שופט, אשר תוסמך לקצר את תקופת המניעה, בהתאם לרמת המסוכנות שתיקבע.
מעסיקים שיבקשו להעסיק עובדים/ות בתחום הטיפול בפעוטות/חסרי הישע יוכלו להתחיל להעסיקם, ובתוך 90 ימים יהיה עליהם להשלים את הבדיקה האמורה, בעניינם, במשטרת ישראל. לאחר 10 שנים ממועד תחילת החוק, התקופה תצומצם ל-30 יום ותותר רק בנסיבות מיוחדות (ללא קבלת אישור, מראש).
תחילתו של החוק היא ביום 1.8.24 ומכאן ניכרת החשיבות של כל מי שלחובתו תיק משטרה פתוח בנושא אלימות כנגד קטינים/חסרי ישע או הרשעה כזו לפעול, במהירות האפשרית, לשם סגירת התיק הפתוח או בפניה לנשיא המדינה לשם קיצור תקופת ההתיישנות והמחיקה של ההרשעה.
משרד עו״ד פלילי גיל באיער הינו משרד ותיק ובעל ניסיון בן 25 שנים בייצוג בתיקי אלימות כלפי קטינים וחסרי ישע אלימות ומייעץ לגננות, סייעות, מטפלים ומטפלות ע"ב יומיומי וכן מתמחה בהגשת בקשות לסגירת תיקי משטרה פתוחים ובמחיקת רישום משטרתי ופלילי. עו״ד באיער מנהל את פורום כתב אישום במשפט הפלילי ואת פורום רישום פלילי באתר din.co.il , הינו תובע משטרתי, לשעבר, והיה מועמד למשרת שיפוט. לקריאת חוות דעת מקצועיות על עו״ד באיער - לחץ כאן. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לגיל באיער - משרד עורכי דין - 053-9428974