בישראל, בדומה למדינות אחרות בעולם כניסה ויציאה של זרים מוסדרת באמצעות חקיקה וחקיקת משנה. כאשר לכל בקשה ישנו נוהל סדור הכולל קריטריונים ודרישות שונות. כך למשל, בקשה לקבל אזרחות של תושב קבע בישראל אינה דומה לבקשה לקבלת מעמד מטעמים הומניטריים ואף אינה נבחנת באותם כלים ותחת אותם הקריטריונים. התמשכות ההליכים בהסדרת מעמד לבן זוג זר בישראל, לרבות בני זוג מאותו המין תהא שונה מהסדרת מעמד לבן זוג זר הנשוי לאזרח ישראלי (מה שנקרא ההליך המדורג) אם כי הקריטריונים והמבחנים תחתם נבחנת הבקשה יהיו זהים למדי במקרה זה.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין אליהו עטר ושות', לחץ/י כאן

שיקול דעת רחב לצד דרישות פרוצדוראליות נוקשות

המשותף לכל הבקשות הוא שיקול דעת רחב מצד אחד, לצד דרישות נוקשות של פרוצדורה. כאשר לא פעם למועד הגשת הבקשה קיימת חשיבות רבה. דינם של קטינים אשר הגיעו עם ההורה הזר לישראל יושפע באופן ישיר ממעמדו של ההורה הזר. כך למשל, קטין שבמהלך ההליך יעבור את גיל 18, ולאחר מכן ההליך בעניין ההורה הזר ייסגר מטעמים כאלו ואחרים (אף מטעמים של פרוצדורה) ימצא עצמו כמי שצריך להתמודד לבדו למול הרשויות תחת בקשה נפרדת ועצמאית. כאשר לא פעם ההורה הזר ימצא זכאי לקבלת מעמד והקטין ימצא כמי שאינו עומד בקריטריונים המתאימים.

המציאות עולה על כל דמיון

דוגמא לסיפור שהגיע למשרדנו, בחורה צעירה בגיל 19 אשר נכנסה לישראל כאשר הייתה בת 8 בלבד, יחד עם אמה שהכירה בן זוג ישראלי, גדלה והתחנכה בישראל, מצאה עצמה ללא כל מעמד חוקי בישראל. וזאת לאחר שהבקשות של אמה לקבלת מעמד נדחו שוב ושוב בשל ריבים שהתעוררו בין בני הזוג.

דוגמא נוספת היא אישה שניהלה בעבר קשר זוגי עם אזרח ישראלי מספר שנים ובמהלך ההליך המדורג, בן הזוג הלך ומשך את בקשתו לקבלת מעמד לבת הזוג. לכאורה, בשלב זה בת הזוג לא עומדת בקריטריונים הנדרשים על מנת להגיש בקשה עצמאית שעשויה להתקבל וליתן לה מעמד. אולם, לאחר בירור קצר התברר שבן הזוג היה מפעיל כלפיה אלימות אשר תועדה לא פעם, מה שמאפשר לעורך דין הגירה הבקיא בחוק, בפסיקת בתי המשפט ובית הדין לעררים לפי חוק הכניסה לישראל, ובנהלים השונים של משרד הפנים להסדיר את מעמדה באופן עצמאי (במקרה זה קיימת פסיקה לפיה טרם הכרעה בבקשה יש ליתן מקום לשיקול האלימות שהופנה נגד בן הזוג).

ניסיון העבר אף הוא משחק תפקיד, ובעבר משרדנו חסך ללקוחה עשרות אלפי שקלים כאשר הכווינה וסייעה לה למצוא חברת ביטוח בחו"ל שתסכים לבטחה בישראל, וזאת במקום להגיש בקשה תחת נוהל אחר שאינו מחייב דרישה של ביטוח בריאות בתוקף.

מהם היתרונות בייצוג משפטי של עורך דין מקצועי ומנוסה בתחום ההגירה?

עורך דין הגירה הבקיא בתחום יוכל להעלות טענות שונות במועדים שונים ולהיבנות מהן בהמשך הדרך. כך למשל זר הסובל מבעיה רפואית יוכל להעלות טענה לפיה מדובר בבעיה רפואית דחופה אשר בהתאם לפסיקת בתי המשפט בישראל מחייבת את הזר להישאר בישראל וכפועל יוצא מכך לקבל מעמד.

יחד עם זאת, לצורה ולדרך בה מועלית הטענה חשיבות יתרה, שכן בקשה מטעמים הומניטריים המונחת על שולחנה של הוועדה הבין משרדית (הוועדה הבינמשרדית המייעצת לקביעה ומתן מעמד בישראל) הכוללת טענות שנדחו בעבר, עשויה למצוא עצמה נדחית על הסף מבלי לדון בטענות לגופן, וזאת אך ורק כי טענות אלו נדחו בעבר.

כמו-כן, רישיונו של זר העובד בישראל בענף הסיעוד מעל ל-63 חודשים יושפע בהתאם לטענות העולות בבקשה בעניינו. שכן, במקרים מסוימים (לרבות נסיבות חיצוניות שאינן קשורות לזר באופן ישיר), הזר עשוי למצוא עצמו כמי שמתאים להגשת בקשה להמשך העסקתו בישראל מטעמים הומניטריים.

עורך הדין אליהו עטר (צילום: איתי סבי (סטודיו איתי מצטלמים))
עורך הדין אליהו עטר | צילום: איתי סבי (סטודיו איתי מצטלמים)

משרד עורכי דין אליהו עטר ושות' עוסק בתחום ההגירה, משפחה ובתחום הפלילי לרבות בתחום המיסוי הפלילי (ייעוץ וליווי בחקירות מס וייצוג בתיקי מס פליליים) ונותן מענה מידי ללקוח. כך המשרד מלווה את הלקוח עד לקבלת פתרון מלא וסופי לבעייתו, לצד ודאות ביחס לעלות ההליך הכוללת ולפעולות שיבוצעו בהמשך. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין אליהו עטר ושות' - 053-6244306