במסגרת הליכי גירושין של בני זוג עם ילדים, בית המשפט או בית הדין הרבני יקבלו הכרעות בסוגיות המשמורת וזמני השהות של ההורים עם ילדיהם. מטבע הדברים ולנוכח הדינמיות של אורח החיים המודרני שכולל מעברי דירה תכופים, החלפת מקומות עבודה ועוד, לעיתים אחרי שהליכי הגירושין כבר הסתיימו, מתעורר צורך לשנות את זמני השהות שנקבעו להורים.
זמני שהות במסגרת הליכי גירושין נקבעים על ידי בית המשפט לאחר שהוגשה תביעת משמורת או על ידי ההורים בהסכמה המעוגנת בהסכם משמורת או בהסכם גירושין כולל. לאור חזקת הגיל הרך שלפיה ילדים עד גיל שש יעברו באופן אוטומטי לחזקתה של האם עם פרידת ההורים, ברוב תיקי הגירושין האם תקבל משמורת מלאה על הילדים ואילו לאב ייקבעו זמני שהות עם הילדים, אלא אם הוסכם אחרת.
לפניה ישירה לעו"ד דוד סול, לחץ/י כאן
מתי יתבקשו שינויים בזמני השהות שנקבעו על ידי בית המשפט?
שינויים בחלוקת זמני השהות יתבצעו אך ורק בכפוף לאישור ההסדר החדש בבית המשפט. שינוי של זמני השהות יתבקש אם אחד ההורים אינו שבע רצון מההסדר הקיים שאושר על ידי בית המשפט ומעוניין להרחיב או לצמצם את זמני השהות שלו עם ילדיו. מקרה נוסף שבו יתבקש שינוי זמני שהות הוא כאשר אחד ההורים משנה את מקום מגוריו, כאשר לפי הפסיקה שינוי גיאוגרפי משמעותי של מקום המגורים או של מקום העבודה עשוי להשפיע על חלוקת זמני השהות.
במקרים אחרים, שינוי של זמני השהות יתבקש עקב שינויים בצרכים של הילדים כגון פעוט שגדל ומעוניין לישון יותר אצל אביו, ילדים ובני נוער שמתבגרים ומעוניינים לבלות יותר זמן במחיצת אחד ההורים ועוד.
שינוי זמני שהות בהסכמת הצדדים
שינוי זמני שהות יכול להיעשות גם בהסכמה של שני הצדדים, כאשר במקרה כזה אין צורך שכל אחד מהצדדים יהיה מיוצג על ידי עורך דין ודי בשירותיו של עורך דין אחד. כדי להביא לשינוי זמני שהות בהסכמה הצדדים יצטרכו לנסח נספח להסכם ולהגישו לבית המשפט כדי שיקבל תוקף מחייב. במסגרת הנספח להסכם חשוב מאוד לקבוע באופן ברור ומפורש את מועדי הביקורים כדי למנוע מחלוקות וסכסוכים עתידיים בנושא.
חשוב לציין כי שינוי זמני שהות ללא קבלת אישור של בית המשפט הוא חסר תוקף משפטי מחייב ועל כן עלול לפתוח פתח לחילוקי דעות וויכוחים עתידיים בין הצדדים. הגעה להסכמות בעניין זמני השהות יכולה לחסוך להורים מאבק משפטי ממושך ויקר אשר עלול לגרום לפגיעה במרקם היחסים המשפחתי ובטובת הילדים.
שינוי זמני שהות בהיעדר הסכמה בין הצדדים
במקרה שאין הסכמה בין הצדדים על שינויים בזמני השהות, הרי שמדובר בעניין מורכב יותר המחייב דיון בבית המשפט לענייני משפחה. במקרה כזה, הצד המעוניין לשנות את זמני השהות יצטרך להגיש תביעה בעניין קטין לבית המשפט באמצעות עורך דינו, הצד השני יגיש לבית המשפט כתב הגנה באמצעות עורך דינו, ולאחר מכן יתקיים דיון מקדים בבית המשפט לענייני משפחה. בשלב הבא בית המשפט ימנה עובדת סוציאלית מטעם הרווחה אשר תחווה דעתה בנושא שינוי זמני השהות, ויתקיים משפט כולל תצהירים והוכחות, עד לקבלת הכרעה שיפוטית מחייבת בעניין.
טובת הילד - עקרון העל בבקשות לשינוי זמני שהות
בבואו של בית המשפט לענייני משפחה לקבל הכרעה בסוגיית זמני השהות, עקרון העל המנחה אותו הוא טובת הילד. בעוד לרצונם ולהעדפותיהם של ההורים יש משקל רב, בית המשפט ייבחן לעומק את המסוגלות ההורית של כל אחד מהם וייבחן את טיב הקשר שלו עם ילדיו כדי לבחון האם שינוי זמני השהות אכן משרת את טובת הילדים או שמא מדובר באינטרס של אחד ההורים בלבד. נוסף על כך, בית המשפט ייבחן האם התועלת משינוי זמני השהות עולה על הנזק שעלול להיגרם לילדים אם המצב יישאר כפי שהוא.
אם אחד ההורים מבקש לשנות את זמני שהות עקב שינויים בשעות העבודה, בית המשפט ייבחן אם השינוי בזמני השהות עלול לפגוע בטובת הילדים ובשגרת חייהם ואם יחליט שהתשובה לכך חיובית הוא ייטה לדחות את הבקשה. שינוי זמני שהות יאושר על ידי בית המשפט רק אם שוכנע שחל שינוי נסיבות מהותי המחייב שינוי כזה למען טובת הילדים.
שינוי בדמי מזונות הילדים בעקבות שינוי בזמני השהות
חשוב לציין כי שינוי בזמני השהות של ההורים עם ילדיהם צפוי להשליך גם לעניין סכום דמי מזונות הילדים, לנוכח כלל השוויון בנטל שלפיו החל מגיל שש שני ההורים נושאים במשותף בחובת מזונות הילדים לפי זמני השהות שנקבעו לכל אחד מהם וזאת תוך שקלול יחס הכנסותיהם.
אם אחד הצדדים מפר את זמני השהות שנקבעו לו עם ילדיו שוב ושוב, ניתן לפנות לבית המשפט לענייני משפחה אשר מוסמך להטיל סנקציות על הורה שהפר את זמני השהות שלו. בתוך כך ניתן לבקש מבית המשפט לצמצם את זמני השהות של הילדים עם הורה שהפר את זמני השהות שנקבעו לו ואף לדרוש פיצוי כספי בעקבות הפרה אשר גרמה לצד השני להפסיד שעות עבודה כדי שיוכל לשהות עם ילדיו.
האם דעתו של הילד תישמע בדיון על שינוי זמני השהות בבית המשפט?
אם הילד בוגר מספיק כדי להבין את משמעות זמני השהות שנקבעו להוריו עימו, דעתו בנושא תישמע ותילקח בחשבון על ידי בית המשפט. בית המשפט יאשר שינוי בזמני השהות, אם הילד הביע רצון לשינוי ההסדר שנקבע בעבר, וזאת בכפוף לכך ששוכנע כי שינוי זמני השהות אכן ישרת את טובתו.
אם אתם סבורים שהנסיבות בחייכם השתנו כך שאין מנוס מלבקש שינויים בזמני השהות עם הילדים, או אם דווקא הילדים מבקשים לשנות את זמני השהות, מומלץ לפנות לעורך דין מקצועי, מנוסה ומיומן אשר ייבחן את מכלול הנתונים הרלבנטיים ויסייע לכם לגבש אסטרטגיית פעולה משפטית מיטבית להגנה על האינטרסים והזכויות ולשינוי זמני השהות.
עו"ד דוד סול עוסק בתחום המעמד האישי והגירושין, הסכמי גירושין, הסכמי ממון, מזונות ילדים, זמני שהות ומשמורת, חלוקת רכוש, ניכור הורי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעו"ד דוד סול - 053-7429332