הסכם ממון הוא חוזה רכושי בין בני הזוג, שנערך על מנת להסדיר ביניהם מראש פורמט מוסכם של יחסיהם הממוניים, שיכנס לתוקף במקרה של גירושין או פרידה.
לפניה ישירה אל עורך הדין המתמחה בנישואים בזום, פינקלשטיין ולדיסלב, לחץ/י כאן
למה צריך הסכם ממון?
עריכת הסכם ממון תהווה מעין 'ביטוח' לכל אחד מבני הזוג כך שהרכוש שנצבר טרם הנישואין ובמהלכם יישאר שלהם גם במקרה של סיום מערכת היחסים.
על פי חוק יחסי ממון – התשל"ג 1973 על זוגות שנישאו ולא ערכו ביניהם הסכם ממון יחול הסדר איזון משאבים אשר יחלק את נכסיהם שווה בשווה מלבד במקרים הבאים;
- נכסים שהיו ברשות בני הזוג לפני הנישואין או נכסים שנתקבלו במתנה או בירושה בתקופת הנישואים.
- קצבה או גמלה המשולמת לאחד מבני הזוג על ידי המוסד לביטוח לאומי, וכך גם, פיצויים בעקבות נזקי גוף או מוות.
- נכסים שלגביהם הסכימו בני הזוג בכתב ששוויים לא יכללו בהסדר איזון המשאבים.
הרציונאל מאחורי עריכת הסכם ממון הוא להבטיח שחלוקת הרכוש (שאינו מוחרג מהסדר איזון המשאבים) תיעשה לפי הסכמת בני הזוג, כאשר החלוקה השוויונית שעליה מורה החוק אינה עונה על צרכיהם.
הסכם ממון אל מול הסכם חיים משותפים
הסכם ממון הוא פלטפורמה שמיועדת לזוגות נשואים או שעתידים להינשא, בעוד שבעבור ידועים בציבור נקבע בפסיקה הסדר דומה, שנקרא 'הסכם חיים משותפים'. בשל העובדה כי מדובר בהסדר יציר פסיקה, ישנם כמה הבדלים:
- אין חובה לאשר אותו בפני בית משפט או נוטריון, אך האפשרות קיימת ומומלצת.
- הסכם חיים משותפים יכול לכלול פרטים שאינם כלכליים שלא נכתבים בהסכם ממון.
מה כולל התהליך?
הסכם ממון מבוסס על שני מרכיבים מצטברים;
- חייב להיעשות ולהיחתם בכתב.
- חייב לעבור אישור משפטי, וזאת על מנת שיהיה לו תוקף משפטי מחייב. במקרים בהם בני הזוג נישאו ניתן האישור על ידי הסמכות שחיתנה אותם, קרי - בתי המשפט לענייני משפחה או בתי הדין הרבניים.
- במידה ובני הזוג טרם נישאו גם נוטריון יכול לאשר את תוכנו.
הסמכות שמאשרת את ההסכם תוודא כי הצדדים מבינים היטב את תוכן ההסכם ואת השלכותיו, וכן כי שני ההצדדים נותנים את הסכמם החופשית לעריכתו.
מה כולל הסכם ממון?
חשוב לציין שכל הסכם הינו אינדיבידואלי ומותאם באופן אישי לצרכים ולמצבם של בני הזוג, אך ישנם מספר נושאים שחוזרים על עצמם בהסכמים נפוצים;
ההסכם מחולק בדרך כלל לשלושה חלקים; הרכוש הקיים, הרכוש העתידי, והסדרתו במקרה של סיום הקשר.
הרכוש הקיים: כאן מפורטים הנכסים שכל אחד מבני הזוג הביא עימו לפני תקופת הנישאין (או החיים המשותפים), ובפירוט; עסקים, נכסי נדל"ן, חשבונות בנק, השקעות, וכו'.
הרכוש העתידי: כאן מפורטים הנכסים שבני הזוג ירכשו או יצברו במהלך נישוהאיהם, רוב הזוגות מסכימים ביניהם לחלק את הרכוש העתידי באופן שווה ערך. מתנות וירושות בדרך כלל אינן נכללות בחלוקה זו.
הסדרת רכוש במקרה של פקיעת הנישואין: כאן ישנה התייחסות לערכאה השיפוטית שתדון במקרה סכסוך בין הצדדים. כמו כן, בחלק זה נקבע אופן חלוקת הרכוש בעת פקיעת הנישואין כך שישנו חלק יחסי לכל אחד מבני הזוג וכן חלקים משותפים שיחולקו שווה בשווה.
כל שינוי בהסכם הממון או בהסכם החיים המשותפים, וכן האפשרות לבטלו, תיעשה בכפוף לאישור הסמכות המשפטית שאישרה את ההסכם.
כדי להבטיח שההסכם מנוסח לפי הכללים ובאופן ברור, ובכך להבטיח שאכן יאושר ע"י הסמכות המשפטית המתאימה, חשוב להיוועץ בעורך דין לכל אורך התהליך, במיוחד כשמדובר בתהליך של נישואי יוטה, כאשר הזוג לרוב מתחתן אונליין ולא בנוכחות פיזית בפני הרשות המחתנת.
לזוגות אשר בחרו להתחתן בנישואי יוטה חשוב מאוד לשים לב לדרך בה מנוסח ההסכם והליווי המשפטי באישורו נחוץ ואף קריטי לצורך הגנה על רכוש עבר ורכוש עתידי המשותף והנפרד של הזוג.
כתבה זו נכתבה ע"י ניק ז'וליץ' ועורך הדין ולדיסלב פינקלשטיין, ממונה מטעם פקיד מחוז יוטה בארה"ב על ביצוע נישואי יוטה בישראל.
עורך הדין המתמחה בנישואים בזום, פינקלשטיין ולדיסלב, עוסק במתן פתרונות לזוגות בישראל אשר לא יכולים להינשא על פי חוק שיפוט בתי דין רבניים, נישואים בזום, הסדרת מעמד לבני זוג זרים, הסכמי ממון, ליווי בקבלת צו הורות פסיקתי לזוגות להט"ב, התרת נישואין ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עו"ד פינקלשטיין ושות' - 053-6241442