עבירת נהיגה בזמן פסילה נחשבת לאחת מעבירות התעבורה החמורות. נהיגה של אדם בזמן פסילה נחשבת חמורה בשל חומרת ההפרה שכן במקרה כזה גורם מוסמך דוגמת בית משפט, קצין משטרה, משרד הרישוי, ראש ההוצאה לפועל או המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, אסר על אדם לנהוג ברכב. אדם שהפר את האיסור ונהג בזמן פסילה פוגע במוסדות השלטון, בסדרי השלטון ובציות לחוק.
אדם שנפסל מלקבל ולהחזיק ברישיון נהיגה ונודע לו על כך באופן רשמי, אך למרות זאת נוהג ברכב, מבצע עבירה של נהיגה בזמן פסילה. מכיוון שהעונש בגין נהיגה בזמן פסילה לרוב יהיה חמור, הרשעת נהג בעבירה זו מחייבת שמספר תנאים יתקיימו במקביל ובמצטבר.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין מידן & מידן, לחץ/י כאן
מהם התנאים להרשעה בעבירת נהיגה בזמן פסילה?
תנאי אחד להרשעה בעבירת נהיגה בזמן פסילה הוא שפסילת רישיון הנהיגה בוצעה בהתאם לחוק. אם פסילת הרישיון בוצעה בניגוד לחוק הרי שאין לה בסיס חוקי ואז ניתן לתקוף את חוקיותה בבית המשפט לתעבורה כדי לבטל את האישום נגד הנהג.
תנאי נוסף להרשעה בעבירה הוא שהרכב שבו נהג הנאשם הוא רכב אשר נהיגה בו מחייבת החזקה ברישיון נהיגה בהתאם לפקודת התעבורה והתקנות שהותקנו מכוחה, ונוסף על כך, הנהג נפסל מלנהוג ברכב המשתייך לדרגת רישוי זו.
תנאי נוסף להרשעה כאמור הוא כי אכן התרחשה נהיגה של הנאשם בכלי הרכב, או רכיבה על כלי רכב דו גלגלי, כולל ישיבה על מושב הרוכב כאשר האופנוע אינו מונע, דחיפת רכב והובלת אופנוע באמצעות הרגליים מנקודה אחת לנקודה אחרת.
תנאי נוסף ומשמעותי לביסוס הרשעה מתייחס לידיעת הנהג אודות פסילת רישיון הנהיגה שלו. בהקשר זה ייבחן אם הנהג נכח בעת מתן ההחלטה בדבר פסילת רישיון הנהיגה שלו בבית המשפט או במשרד הרישוי. אם הנהג לא נכח בעת מתן ההחלטה כאמור, ייבחן אם ההחלטה הובאה לידיעתו באמצעות מסירה ידנית שביצע שליח או באמצעות דואר רשום. נהג שלא ידע על כך שרישיונו נפסל ונתפס בעת שנהג ברכב לרוב יזוכה בבית המשפט.
מהו העונש הצפוי לאדם שנהג בזמן פסילה?
המשטרה ומערכת בתי המשפט רואים בחומרה רבה נהגים שנתפסו כשהם נוהגים בזמן פסילת רישיון. נהגים כאלו מסכנים את ביטחון הציבור ושלומו, ונתפשים בעיניי המשטרה ובתי המשפט כמי שמזלזלים בסדרי המשפט והשלטון. לפיכך, גישת בתי המשפט במקרים כאלו עלולה להיות מחמירה ולכלול הרחקה מיידית של הנהגים מהכביש באמצעות הגשת כתב אישום ומעצר עד תום ההליכים.
עבירת נהיגה בזמן פסילה היא אחת מעבירות התעבורה המעטות שבהן ניתן למצוא ענישה באמצעות מאסר - עונש אשר מגיע מתחום המשפט הפלילי. הניסיון מלמד כי ברוב תיקי נהיגה בזמן פסילה, הנהג ייענש בעונש מאסר שעשוי להיות מאסר בפועל, מאסר באמצעות עבודות שירות או מאסר על תנאי. העונש המרבי בעבירה זו כולל עונש מאסר בפועל למשך שלוש שנים בתוספת פסילת רישיון נהיגה לצמיתות. גישת בית המשפט לתעבורה אשר דן בעניינם של נהגים שנאסר עליהם לנהוג ברכב, אך למרות זאת בחרו לנהוג וביצעו עבירה של נהיגה בזמן פסילה, היא כי לעיתים אין מנוס מהרחקתם מהכביש הציבורי באמצעות עונש מאסר.
יובהר כי בית המשפט אינו מחויב להטיל עונש מאסר על אדם שנהג בזמן פסילה, והוא רשאי להפעיל שיקול דעת בעת קביעת העונש הראוי. אדם שביצע עבירת נהיגה בזמן פסילה יצטרך להתמודד גם עם רישום 10 נקודות לחובתו בכפוף לכך שההחלטה לפסול את רישיון הנהיגה שלו התקבלה על ידי בית המשפט או על ידי קצין משטרה.
מדוע חשוב לקבל ייצוג משפטי לאחר נהיגה בפסילה?
מכיוון שעבירת נהיגה בזמן פסילה היא עבירה חמורה מאוד ונהג שנתפס כשהוא נוהג בזמן פסילה צפוי לעונשים כבדים ואף לעונש מאסר, ההמלצה לנהג שמעוניין להביא לביטול האישום נגדו או להפחתה בחומרת העונש היא לפנות בהקדם לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום דיני התעבורה. עורך הדין ייבחן אם כל התנאים הרלבנטיים התקיימו לצורך הרשעת הנהג בעבירה, יגבש אסטרטגיית הגנה משפטית מיטבית עבורו וייצג אותו בדיונים המשפטיים בבית המשפט לתעבורה במטרה להביא לזיכוי או להפחתה משמעותית בחומרת בעונש.
עורך דין אורן מידן עוסק בדיני תעבורה, עבירות נהיגה בזמן פסילה, נהיגה בשכרות, מהירות מופרזת, תאונות דרכים, בדיקת ינשוף, שימוע וביטול פסילה מנהלית, המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין מידן & מידן - 053-6112798