במדינת ישראל, על פי החלטות ממשלה, ניתנים היתרים להעסקת עובדים זרים בענפים הבאים: בניין, חקלאות, תעשיה ושירותים, מסעדות, מומחים, וסיעוד. הטעם למתן ההיתרים דווקא בענפים אילו היה, שבענפים הללו נקבע, שיש חוסר בכוח אדם בישראל ולכן אושרו עובדים זרים על פי מכסות, למעט בענף הסיעוד בו לא נקבעו מכסות. יוער כי ענף "משקי הבית" איננו ענף הנכלל בענפים שצוינו בשל העובדה כי אין בו מחסור בכוח אדם.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין חגית רונן, לחץ/י כאן
העסקת עובד זר מותרת אך ורק לאחר קבלת היתר מתאים בכתב מרשות האוכלוסין וההגירה
ככלל במדינת ישראל העסקה של עובד זר מותרת אך ורק לאחר שמעסיק קיבל היתר בכתב ממשרד הפנים - רשות האוכלוסין וההגירה להעסקת העובד הזר המאוד מסוים, ואשר אותו המעסיק מבקש להעסיק בעסקו. בית הדין הארצי מכנה זאת, "היתר כפול". כלומר, העובד הזר אשר הגיע לישראל אף הוא נרשם לעבודה אצל המעסיק הספציפי, בעל ההיתר.
אם עובד זר הועסק ללא היתר, ייתכן ונעברה עבירה פלילית לה השלכות מהתחום הפלילי. הרשות החוקרת תפתח בחקירה פלילית והמעסיק ייחקר באזהרה, ואם יהיו ראיות מספיקות תובע יגיש נגד המעסיק (יחיד, חברה, נושא משרה) בנסיבות מסוימות ותלוי בחומרת ביצוע העבירה, כתב אישום פלילי לבית הדין האזורי לעבודה.
הליך פלילי שמתנהל בבית הדין האזורי לעבודה
מדובר בהליך פלילי לכל דבר ועניין אשר מתנהל בבית הדין האזורי לעבודה (להבדיל מבתי משפט שלום) וקיימת בו סכנה להרשעה פלילית ורישום פלילי וזאת לצד תשלום קנסות כבדים ומשמעותיים והתחייבות כספית משמעותית להימנע מביצוע העבירות על חוק עובדים זרים.
מעסיקים אשר אינם בטוחים באפשרות להעסקת עובד זר כחוק והם אינם אוחזים בהיתר להעסקת העובד הספציפי נדרשים להיוועץ בעורך דין המתמחה בתחום וזאת קודם להעסקת העובד הזר בעסקו.
יצוין, כי גם העסקה של שעות בודדות, העסקה לשם התלמדות או קבלת העובד הזר על תנאי ו/או לתקופת ניסיון או כעובד מחליף של עובד אחר נניח בשל מחלה, מהווה עבירה על החוק.
העסקת עובדים זרים באמצעות תאגידים או חברות כוח אדם העוסקות בהעסקת עובדים זרים
שימו לב, לא ניתן להעסיק עובדים זרים באמצעות חברות כוח אדם אלא רק באמצעות תאגידים או חברות כוח אדם מורשות אשר עוסקות אך ורק בתחום העסקה של עובדים זרים. אם המעסיק אינו בטוח בזהות חברת כוח האדם מומלץ לפנות לעו"ד המתמחה בתחום על מנת שימצה את הבדיקה מול חברת כוח האדם ויבחן את ההיתרים שברשותה.
ישנן הוראות מיוחדות בקשר להעסקת עובדים זרים מסתננים האוחזים באשרות מסוג 2(א)(5) "משוחרר/ים בתנאים", ומעסיק נדרש להיות בקיא באפשרויות להעסקת עובד זה ולשלם בעבורו את מלוא הזכויות. מוצע למעסיקי מסתננים ובעלי אשרה כאמור להיוועץ בעו"ד העוסק בתחום ולהקים מנגנון של בקרה ומעקב אחרי האשרות שהעובד מקבל.
מהן החובות המוטלות על מעסיק של עובד זר?
החובות המוטלות על מעסיק מפורטות בחוק עובדים זרים, תשנ"א-1991 בין היתר, מעסיק נדרש לבטח את העובד בביטוח רפואי לעובד זר וכאשר מדובר במסתננים קיימת חובה לשלם פיקדון, חלק המעסיק, חודש בחודשו ובמועד קבוע.
ישנו אתר ייעודי של רשות האוכלוסין וההגירה בו מתפרסמים מעת לעת נהלים, חוקים, פסיקה, דוגמאות של אשרות ועוד. קיימת גם אפשרות לבחון היתכנות של העסקת עובד על ידי הזנת מספר דרכון באופן מקוון. ככל שישנו ספק, מוצע לפנות עם העובד לסניף רשות האוכלוסין הקרוב ולערוך בירור יסודי.
ברור וידוע לכל (וגם לקובעי המדיניות) כי בעבודות שונות, קלות, כמו ניקיון, שיפוצים, מלצרות, שטיפת כלים, מיון ואריזה וכו' יש מחסור בעובדים ובכלל קשה לגייס עובדים ישראלים כמעט לכל עבודה "קלה". על אף הקושי כאמור, טרם העסקת העובד, המעסיק נדרש לברר את זהותו, סוג האשרה שניתנה לו, תוקף האשרה, ומי רשאי להעסיקו בישראל. הבירור צריך להיות משמעותי ורציני ולאחר עיון במסמכים של העובד (המקוריים) ולא תשאול סתמי של העובד הזר אשר ברור כי הוא בעל אינטרס מובהק לעבוד בישראל גם ללא אשרה כחוק.
עו"ד חגית רונן – תובעת עפ"י כתב הסמכה מהיועמ"ש במשרד הפנים, רשות האוכלוסין וההגירה 2010-2023, עוסקת במשפט פלילי ובייצוג חשודים נאשמים בעבירות שונות, לרבות עבירות העסקת עובד זר, עבירות אלימות, עבירות סמים, עבירות רכוש ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין חגית רונן - 053-6245992