התביעה או הפרקליטות תסכים לעריכת הסדר מותנה כאשר מתמלאים תנאים מקדימים לכך, לצד עמידה בשורה של התחייבות הכלולות בהסדר. מטרת ההתחייבויות היא לנסות ולהבטיח הרתעה מפני חזרה על מעשים אסורים והעלאתו של החותם על פסים של "שיקום".
במערכת המשפט הפלילית ה"אזרחית" ניתן להגיע להסדר מותנה במספר רב יחסית של עבירות - כל עוד לא מדובר בעבירה חמורה מסוג "פשע", כשממילא לא היה בכוונת התביעה לדרוש מאסר בפועל בתיק (גם לוּ היה מוגש כתב אישום) וכאשר מדובר במי שעברו נקי. היכן ייחתמו הסדרים מותנים? לפי העניין - או בתביעה המשטרתית או בפרקליטות הפלילית (בתיקים החמורים יותר); וכאשר ייחתם ההסדר המותנה, התיק הפלילי ייסגר בעילה של "סגירת תיק בהסדר".
כלי זה, שחלק מתכליתו הייתה לנתב את התיקים בעלי החומרה הנמוכה יחסית למסלול אכיפה מתון יותר הפך, בתוך זמן לא רב, לכלי שנעשה בו שימוש תדיר והמאפשר לגופי התביעה למקד מבחינתם את האכיפה ולהגשים את מטרות הדין הפלילי במקסימום יעילות ובמינימום משאבים ונזקים לכל הצדדים. להשלמת התמונה נציין כי נשמעת גם ביקורת ביחס לשימוש של המערכת הפלילית בהסדרים המותנים, במובן זה שתיקי חקירה מסוימים, שבעבר היו נסגרים בלא כל צעד אכיפתי (בעילה של היעדר עניין לציבור), כיום מגובשים לכדי הצעה להיקשר בהסדרים מותנים, שאם לא כן - יוגשו כתבי אישום. וכך, למעשה, הכלי החדש שנועד לצמצם הגשת כתבי אישום מוביל לעתים גם להחמרה באכיפה.
לפניה ישירה אל משרד עו"ד רן כהן רוכברגר, לחץ/י כאן
הסדרים מותנים בצה"ל
לימים, אימצה גם מערכת המשפט הצבאית את מנגנון ההסדרים המותנים, אם כי באופן חלקי ובשינויים מהותיים. כיום גם בצבא נמצא לא מעט תיקי מצ"ח שיכולים להסתיים בהסדרים מותנים במקום בכתבי אישום לבית הדין הצבאי.
לעת עתה, העבירות שבהן ניתן ככלל להיקשר עם התביעה הצבאית בהסדר מותנה הן עבירות של גניבה מחייל וגניבת כרטיסי חיוב (עד לתקרה של סכום מסוים), השתמטות מפעולה, הוצאתו של רכוש צבאי (עד לסכום מסוים), עבירות סמים (קלות באופן יחסי) ועוד. מפעם לפעם מתווספות עבירות נוספות לרשימה ומשתנים התבחינים במסגרתן. הבדל משמעותי בין הצבא ל"אזרחות" הוא שהתביעה הצבאית תציע הסדר מותנה גם ביחס למי שהגשה של כתב אישום נגדו הייתה מובילה לדרישה מצידה לכליאה במאסר בפועל.
לפרקליט הצבאי שיקול דעת שלא להגיע להסדר מותנה גם בעבירות ה"מתאימות" לכך, אם התרשם שיש נסיבות חומרה מיוחדות בעבירה שבוצעה. כמו כן, כמו ב"אזרחות", ההיקשרות בהסדר מותנה תתאפשר ככלל כאשר אין לחייל רקע קודם (גם לא משמעתי) בעבירה זו. חשוב גם להדגיש שמדובר ב"הטבה" חד פעמית והתביעה הצבאית לא תסכים בדרך כלל לסגור הסדר מותנה עם חייל שבעבר כבר נקשר בהסדר כזה.
במסגרת ההסדר החייל יודה בכתב בעבירה המיוחסת לו ויחתום על שורת התחייבויות שהעיקרית שבהן היא התחייבות להימנע מביצוע כל עבירה, לרוב למשך תקופה של שנה (שתימשך גם לאחר השחרור מהצבא) או עד תום שירותו הצבאי של החשוד. לעתים, ניתן להגיע להסכמות בדבר תקופת התחייבות קצרה יותר משנה. בנוסף, החייל צריך להתחייב שלא "יגרום" לשחרורו מהצבא בשל התנהגות שלילית (התנהגות רעה וחמורה), כשבמקרים כאלה (או במקרים של ירידת הפרופיל ל-21) יידרש טיפול מיוחד. יש שורה של התחייבויות נוספות הרשומות בטופס ההסדר. באופן כללי, ניתן לומר שמצופה מחייל שחתם על ההסדר להתנהג כשורה ולהימנע מחיכוכים נוספים עם מערכת אכיפת החוק. במקרה שהחייל ימעד בעבירה נוספת במשך תקופת ההתחייבות, צפוי להיות מוגש נגדו כתב אישום לבית הדין הצבאי גם ביחס לעבירה ה"ראשונה". במקרה כזה, לאור ההשלכות הצפויות והרישום הפלילי, מומלץ להיוועץ בסנגור מיומן בדיני צבא ולשתף אותו בפרטי ההסכם.
הסדרים מותנים והסדרי הקפאה
לשלמות התמונה חשוב להכיר שבצבא יש כלי אכיפתי נוסף על זה של ההסדר המותנה והוא הסדר הקפאה. ההסדר מהסוג השני יתאפשר כשחקירת מצ"ח העלתה ראיות לנסיבות חמורות יותר של עבירה - כמו, ביחס לעבירות סמים, מספר שימושים גדול יותר - ואז יש אפשרות שיוגש כתב אישום לבית הדין הצבאי, אך הטיפול בו "יוקפא" אם ייחתם הסדר ותהיה עמידה בתנאים שייקבעו בו.
כאשר מדובר בעבירה של שימוש בסמים - ואלה הן העבירות הפליליות הנפוצות ביותר בצבא - וכאשר המקרה מתאים ל"הסדר מותנה" (כשמדובר בשימושים בודדים או בהחזקה מועטה של סם "קל") נקבעו תנאים מיוחדים בטופס ההסדר: החייל יידרש להתייצב לבדיקות שתן אחת למספר שבועות (התדירות תלויה בהחלטת גורמי החקירה), לעמוד בהצלחה בבדיקת שתן שתיעשה כ"בדיקת פתע", לגלות זמינות טלפונית למצ"ח, ולעתים גם להפקיד את רישיון הנהיגה (לתקופה של שלושה חודשים לכל היותר). אם החייל יעמוד בהצלחה בתנאים שנקבעו במשך תקופת ההתחייבות, לא יוגש נגדו כתב אישום ובמקרה שהוא אישום ו"הוקפא" במסגרת ההסדר - הוא ימשיך להיות מוקפא, לתמיד.
חשוב לדעת שכאשר התביעה בוחרת לנהל הליך פלילי "רגיל" נגד נאשם למרות שמדובר בנסיבות שבהן ניתן וראוי לסגור את עניינו בהסדר מותנה בלבד, הדבר יכול לעלות כדי עיוות דין חמור שעשוי להקים עילה לביטול כתב האישום. לכן, אם הוגש נגדך כתב אישום באחת מהעבירות שנזכרו והתביעה בחרה לנהל נגדך הליך פלילי, חשוב להיוועץ בעורך דין שבקיא בדיני צבא וביטחון כדי לוודא שהזכויות שלך נשמרות ושלא תיגרם לך פגיעה שתלווה אותך גם לאחר השירות הצבאי.
*כל האמור כאן בלשון זכר, מטעמי נוחות, מתייחס כמובן לשני המינים.
עו"ד אל"ם (מיל') רן כהן רוכברגר שימש כסנגור הצבאי הראשי. עוסק בתיקי צבא וביטחון ובתיקי צווארון לבן. במסגרת שירותו הצבאי שימש גם כתובע צבאי וכפרקליט צבאי. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
* לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עו"ד רן כהן רוכברגר - 053-7429366