רישיון עסק הוא היתר אשר ניתן ברשות המקומית ומעיד על כך שבעל העסק נקט ונוקט בכל האמצעים הנחוצים לצורך שמירה על האינטרסים הציבוריים כאמור בחוק רישוי עסקים. רישיון העסק לפי סוג העסק ואופי פעילותו, בהתאם לקטגוריות השונות בצו רישוי עסקים לשנת 2013 על תיקונו בשנת 2018. רישיונות עסק נחלקים לארבעה סוגים: רישיון עסק תקופתי, רישיון עסק קבוע, היתר זמני ורישיון זמני. הפעלת עסק ללא רישיון עסק תקף היא עבירה פלילית אשר עשויה לגרור כתבי אישום וקנסות כבדים ובמקרים מסוימים גם עונשי מאסר.
לפניה ישירה אל עורך דין ונוטריון יעקב בן צבי, לחץ/י כאן
מתי קיימת חובה לקבל רישיון עסק?
קבלת רישיון עסק או שינויו לרוב נדרשים בעת הקמת עסק חדש או בעת שינוי מבנה של עסק קיים, בהתאם לדרישות בצו רישוי עסקים. בהתאם לצו זה עסק חדש יחויב לעמוד בכל התנאים לפני הקמתו ובהתאם לאופי העסק. החובה לקבל רישיון עסק תקפה גם בעת שינוי בשטחו של העסק, בתוכניתו או בסוגי העיסוקים שלו ובוודאי כאשר יש בשינויים אלו להשפיע על האינטרסים הציבוריים של בטחון ובריאות הציבור וכיו"ב.
אילו עסקים מחויבים לקבל רישיון עסק?
רשימת העסקים אשר מחויבים ברישיון עסק היא רחבה ומופיעה בתוספת לצו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי) וכוללת בין היתר עסקים שפועלים בתחומים הבאים: מזון, דלק ואנרגיה, רוקחות, בריאות וקוסמטיקה, מים ופסולת, רכב ותחבורה, שירותי שמירה ואבטחה, מסחר, תעשייה, מלאכה, כימיה ומחצבים ועוד.
הרישיון הניתן לעסקים מוגבל בזמן, והוא נדרש לחידוש אחת למספר שנים, בהתאם לסוג העסק וכמפורט בצו רישוי עסקים.
בשנים האחרונות ובמסגרת הרפורמה ברישוי עסקים, נכנסו לתוקף מפרטים אחידים לדרישות רישוי לעסקים, שנועדו להבטיח אחידות וודאות לבעלי עסקים ולאינטרסים הציבוריים שבהפעלתם התקינה, דבר שלא אחת משליך על הבקשות לחידוש רישיון עסק של עסקים ותיקים וכרוך בהתמודדות עבורם.
חשיבות הייצוג המשפטי במקרה של דחיית בקשה לרישיון עסק, דחיית בקשת חידוש רישיון לעסק, צו סגירה לעסק, וכתב אישום בטענה להפעלת עסק ללא רישיון או בחריגה מתנאי הרישיון
באחד המקרים לעיל - לאחר מיצוי אפשרויות הסדרת רישיון העסק ישירות מול הגורם המאשר, ניתן ורצוי להתמודד/לפתוח בהליכים משפטיים כדי לבטל או לשנות את רוע הגזירה.
בעל עסק שנגדו הוצא צו סגירה לעסק, או הוגש נגדו כתב אישום, יכול להתמודד כדין בבית המשפט לעניינים מקומיים בניסיון לבטל את צו הסגירה ו/או להתנותו, על מנת שיוכל להמשיך להפעיל את העסק כדין או לפתוח אותו כדין. בעניין זה קיימת פסיקה של בית המשפט העליון לרבות הלכת פס"ד "מיאו והאו", העורכת את האבחנה הנדרשת בין צו סגירת עסק קיים מזה זמן, לבין צו מניעת התחלת שימוש לעסק חדש. ההתמודדות בהליך כתב אישום היא אחרת, ובד"כ מטרתה להימנע מקנסות כבדים, והרשעה פלילית: לאחר שבעל העסק הצליח לקבל רישיון עסק או לחדש את רישיון העסק הקודם, אך לתקופת זמן מה מסיבות כאלו ואחרות שהעסק פעל לכאורה שלא כדין וללא רישיון ותוך עבירה על חוק רישוי עסקים הקובע שעסק ינוהל רק עם רישיון. כל מקרה לגופו, כאשר הדין והפסיקה יכולים לספק הגנה בנסיבות מסוימות, אך לא בהכרח, וההתמודדות המשפטית תלויה בנסיבות כל מקרה.
עורך הדין המייצג את מבקש רישיון העסק יוכל להגיש בשמו השגה לגורם הרישוי שסירב לאשר את הבקשה/חידוש, או לחילופין להגיש עתירה מנהלית לבית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים, בטענה שהחלטת הרשות נוגדת את כללי המשפט המנהלי התקין בהיותה בלתי מידתית, בלתי סבירה, מפלה, נוגדת שלא כדין את חופש העיסוק ואת דיני רישוי עסקים והפסיקה בעניין ונגועה בשיקולים זרים ועוד. המטרה היא לאפשר לבעל העסק לפתוח או להמשיך ולהפעיל את העסק, כמובן תוך כיבוד האינטרסים הציבוריים של שמירת בטחון ובריאות הציבור וכיו"ב.
עורך דין ונוטריון יעקב בן צבי עוסק ברישוי עסקים, דיני מקרקעין, תכנון ובניה, התנגדויות להליכי היתר בניה, הליכים בוועדת ערר כולל פיצויים והיטלי השבחה, צווי הריסה ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעורך דין ונוטריון יעקב בן צבי - 053-8007604