לאחרונה הגיעה אלינו אמא גרושה, שהגרוש שלה עושה לה את המוות: מגיש תביעות על ימין ועל שמאל, מבוקר עד ערב, ומבלי כל טענה עניינית כלפי האמא. בתביעה הראשונה הוא תובע למסור את הילדים בשעה 9:00 ולא בשעה 9:30, ופעם אחרת הוא תובע שעליו לקחת את הילדים בשעה 18:30 ולא בשעה 18:00, כאשר ברור לכל שהאמא הייתה מסכימה לסידור זה גם ללא תביעה לבית המשפט. מצב בלתי נסבל זה הוא למעשה ניצול של הליכי משפט: שימוש במשפט לצורך שאינו מוסרי ותקין. במאמר זה נסקור את המצב הנ"ל ונבחין מתי מותר להגיש תביעה בדיני משפחה ומתי מדובר בעינוי דין. כותבת המאמר היא עורכת דין למשפחה, אשר ייצגה בתיק זה בפועל.
מערכת המשפט היא כלי חשוב ויקר ערך במדינה דמוקרטית לצורך מימוש זכויות אזרח. בית המשפט הוא הסמכות המדינית, הרשמית והחברתית, ליתן פתרונות לאנשים הנקלעים לסיטואציה שיש בה מקום לקבל סעד או פתרון שלא ניתן לקבל בדרך של הידברות. במילים פשוטות: אם אבי ביצע עוולה כלפי שמעון, לשמעון הזכות לגשת לערכאות משפטיות, לפנות לעורך דין למשפחה, ולבקש ממערכת המשפט להכריח את אבי לפצות אותו עבור העוולה שביצע כלפיו. אבל מה קורה כאשר הצד השני מנצל את הזכות הזו לרעה?
לפניה ישירה לעורך דין מאור גרצנשטיין, לחץ/י כאן
עינוי דין וניצול הליכי משפט בגירושים
אין חולק כי אחת הסוגיות הכי נפוצות הקשורות בניהול הליכים בבית המשפט - היא הסוגייה המשפחתית. בני זוג מתאהבים זה בזה, ומחליטים להקים משפחה. מהרגע בו נישאו, הופכים הם לתא משפחתי אחד וכאשר מגיעים הילדים שהינם תוצר של תא זה, בני הזוג מקיימים את הדבר האנושי, הבסיסי ביותר שהוא המשכיות. מעבר לקיום הטכני, יש את הפן הרגשי שהוא הדומיננטי וגם המסובך יותר. בוודאי שאין מספיק מילים לתאר את חשיבות הילדים, בריאותם, שלמותם ואושרם להוריהם ועל כך אין ויכוח.
איך בית המשפט לענייני משפחה רואה גירושים?
נקודת המוצא הטבעית בדרך כלל, שלטובת הילד ולשמירה על התא המשפחתי יש מעמד לא פחות מקדוש. לעיתים, באין ברירה ואין מוצא, הצדדים מגיעים לפתחו של בית המשפט באמצעות עורך דין למשפחה. בית המשפט למעשה מקבל החלטות בשמם, ולרבות כיצד לנהל את התא המשפחתי לאחר הפרידה.
גם כך ניתן לבחור כיצד לנהל את הקונפליקט בעדיפות לצורה רגועה יחסית, שקולה תוך נטרול רגשות ומשקעים קיימים. אין ספק כי מסלול זה, הינו האידיאלי ביותר, אם וכאשר מגיעים לבית המשפט, אך למרבה הצער לא בהכרח הנפוץ. למעשה כך מוצאים את עצמם בני הזוג, בניהול קונפליקט בעצימות גבוהה.
הליכים משפטיים מיותרים גורמים לנזקים אדירים לכם, ובעיקר, למשפחה כולה
ניהול קונפליקט משפחתי בעצימות גבוהה טומן בחובו מספר פרמטרים הגורמים לנזקים של ממש לתא המשפחתי הקיים, שלעיתים הופכים לנזקים בלתי הפיכים. למעשה, לעיתים לצערנו לקוחות מגיעים למצב שבו מניחים את הדבר היקר לנו מכל בצד, ומנהלים סכסוך של שנים - הרבה פעמים על גב הילדים. למעשה - ניהול קונפליקט בעצימות גבוהה יכול להוביל את הצדדים לבצע התעללות ואלימות משפטית של ממש אחד בשנייה - וחבל.
איך זה למעשה בא לידי ביטוי? מה עושים כאשר הגרוש משתמש בהליך המשפטי ככלי ניגוח?
סדרי הדין אשר מטרתם להביא את עמדת שני הצדדים לבית המשפט (כפי שנכון שהיה), יכולים לשמש "בטעות" ככלי ניגוח וסחבת משפטית ע"י מי מהצדדים, וכך מוצאים את עצמם הצדדים מגישים תביעות אין סוף. ריבוי בקשות והוראות שלא מעט פעמים, קנטרניות ומביכות, כל זאת על מנת להעביר את הצד השני מסכת ייסורים ואלימות משפטית של ממש רק כדי להערים קשיים אחד על השנייה.
למותר לציין כי התנהגות זו באה על חשבון בני הזוג בעצמם. בין אם בהוצאות כספיות לא מבוטלות ובין אם בהתעסקות אישית שהרבה פעמים "עוצרת" את ההתפתחות האישית של אותו אדם, ולמעשה מביאה אותו להתעסק בעניין שלילי שנים על גבי שנים ולמעשה לבנות את עצמו ואת חייו סביב ניהול הקונפליקט.
הנזק לילדים
נוסף על כן, ואף חמור מכך, הוא המחיר שמשלמים הילדים על ניהול הקונפליקט. מחיר זה, שרבים וטובים ממני בתחומם חקרו ומצאו באופן שאינו משתמע לשתי פנים, כי מדובר בנזק נפשי ארוך טווח שאף "מצלק" באופן קבוע את הילדים בין אם בילדותם ובין אם בבגרותם.
כך יוצא שבמו ידיהם, בני הזוג פוגעים בדבר היקר והטבעי להם מכל, כל זאת בשם הנקמה בבן הזוג לשעבר. למרבה הצער, אין כלים ברורים היכולים לשמש את בית משפט לצורך מניעת אלימות משפטית בדיני משפחה.
כלומר, לא ניתן להגיש תביעה שעילתה - אלימות משפטית, מהטעם הפשוט שמאוד קשה לאזן בין הזכות לגשת לערכאות משפטיות לבין עצירת אלימות משפטית שמהותה ביטול זכות זו. ועם זאת, כן יש מקום לנהל את הקונפליקט הקיים באופן בו בית המשפט יבחין בעובדה שמדובר באלימות משפטית ויעצור אותה בהתאם, בדיוק כפי שאנחנו עשינו עבור לקוחה שלנו.
ואז הגיעה אלינו המשפחה היקרה
מאמר זה נכתב בעקבות מקרה שהגיע למשרדינו לפני כחודשיים לערך.
בני זוג גרושים כבר קרוב לעשר שנים. על פניו ניתן לומר שהקשר בין בני הזוג כבר לא קיים, אבל בפועל מנוהל באופן דרקוני על ידי האיש. כך מוצאת את עצמה האישה, מקבלת כתבי תביעה, שנה אחר שנה על זוטות. ספציפית, התביעה שהביאה אותה למשרדנו הייתה תביעה על שינוי של שעה אחת בזמני השהות של הקטינים עם האיש – שברור שהאישה הייתה מסכימה לכך גם ללא תביעה בבית המשפט.
על פניו, כאשר מגיע תיק שכזה לבית המשפט, הייעוץ הנכון, הוא להימנע מלהגיע לפתחו של בית המשפט שכן עורך דין העוסק בליטיגציה יידע לזהות כי תביעה שכזו רק "תכעיס" את בית המשפט על בזבוז זמן משווע ובית המשפט יגיב בהתאם.
חרף האמור, היה לי ברור כי בשיקוף נכון של הסיטואציה לבית המשפט וכן העברת המסר לגביי הכוונות האמתיות של האיש כלפי האישה, בית משפט יוכל לשים לזה סוף. ואכן כך היה. בכתיבה מדויקת של כתב הגנה שעיקרו בקשה מבית המשפט לשים סוף למצב בין הצדדים, כך נכתב:
"בנידון דידן, מדובר באב שכל שנה-שנתיים, מחליט לשנות את חלוקת זמני השהות עם הקטינים כפי שנראה לו לנכון, התנהלות הפוגעת במעמד של הסכם הגירושין בכלל ואישורו ע"י בית המשפט בפרט ורק משום טעם זה יש לדחות תביעה זו;
נוסף על כן, תביעה זו מעידה עשרות ומאות מונים על טיב אופיו וכוונתו של התובע אשר באופן מובהק נעשית מתוך חוסר תום לב משווע מול אם ילדיו, ובמה דברים אמורים?
התובע הגיש תביעה לבית המשפט הנכבד בבקשה לשינוי זמני שהות עם הקטינים בשעה אחת בלבד!!!!
לא שינוי בימים, לא שינוי מהותי בזמני שהות, לא תוספת מפגשים עם הקטינים, לא הפחתת מפגשים עם הקטינים, תביעה לבית המשפט לשינוי שעה אחת בלבד במוצאי השבת (!!!!!), כאשר רק לפני כחצי שנה הצדדים היו בגישור (אשר לא צלח) בשל התנהלות התובע כפי שתובא בפני בית המשפט;
הזמן המועט שעבר בין השינויים להם עתר הנתבע רק לפני פחות משנה והעובדה כי הצדדים היו בהליך גישור לפני זמן מה, אין בה שום היגיון וסבירות ועל כן יש למחוק את התביעה משום שהוגשה מתוך מניע פסול, תוך ניצול לרעה של הליכי משפט;
לא זו אף זו, התובע לא טרח לפנות לנתבעת תחילה לשינוי המבוקש!!!;
כפי שהיו בגישור לפני חצי שנה לערך (בו לא הוזכר בשום שלב שינוי זמני שהות), גם על מחלוקת זו יכלו לגשר;
משך שנים, התובע מעביר את הנתבעת מסכת ייסורים ואלימות משפטית של ממש רק כדי להערים קשיים על הנתבעת בקנטרנות מביכה, כאשר מדובר בתביעה תלושה וקנטרנית, אשר נועדה להטריד את הנתבעת ולגרור אותה להוצאות כספיות כבדות, תוך נטילת הלוואות שקשה יהיה לה להחזירן בעתיד;
כל האמור בכתב התביעה מופרך ועולה בקנה אחד עם חוסר תום לב משווע של התובע והכל כפי שיפורט בהמשך כתב הגנה זה".
ומה פסק בית המשפט על ההתעללות המשפטית?
בית המשפט קיבל את טענות משרדינו והבין את התמונה האמיתית שהינה - גרירה של האישה לבית המשפט פעם אחר פעם ושימוש באלימות משפטית גלויה.
בהתאם לאמור, ניתנה החלטה ע"י בית המשפט כי כל תביעה נוספת שתוגש, ותהיה תביעת סרק כגון התביעה שהוגשה (ובית המשפט יבחן בדקדוק את מהות התביעה) תביא את בית המשפט לחייב את התובע בהוצאות והוצאות לדוגמא.
פועל יוצא - הלקוחה שלנו, לאחר שנים על גבי שנים, הגיעה למצב בו האיש לא יוכל לומר לה את המשפט- "אם לא תעשי... מחר את בבית משפט". הישג זה הביא מזור ופתרון ללקוחה ולמעשה נתן ללקוחה את הכוח הנפשי להתמודד ולהבין כי מערכת המשפט ראתה אותה, הבינה אותה ואף קבעה כי במקום בו יתעללו בה שוב, המתעלל ישלם על כך.
ניצול הליכי משפט בדיני משפחה: סיכום
לסיכום ניתן לומר כי בניהול נכון של תיק קיים, ניתן להעביר מסר ברור לבית המשפט כי מדובר במקרה של אלימות משפטית והתעללות משפטית, ובהתאם לבקש מבית המשפט לשים לכך סוף. די לניצול הליכי משפט לרעה, עינוי דין והגשת תביעות אין סוף מהצד לגירושים שאינו מרוצה מהמצב (או סתם טרחן).
עורך הדין המתאים יודע לשים לכל אלו סוף, ולסייע לכם להתחיל בדרך חדשה (אבל עכשיו על אמת). צרו קשר בפרטים מטה, הייעוץ הראשוני ניתן ללא תשלום.
עורך דין מאור גרצנשטיין עוסק בדיני משפחה, גירושין, הסכם גירושין, הסכם ממון, ייצוג צדדים בתביעות חלוקת רכוש, מזונות ילדים, זמני שהות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעורך דין מאור גרצנשטיין - 053-7101180