במהלך ההכנות לחתונה ובמעמד הנישואין רוב הזוגות נמנעים מדיון בסוגיית חלוקת הרכוש. לא אחת, התנהלות זו נובעת מתקווה אמיתית וכנה של בני הזוג כי נישואיהם יאריכו שנים והקשר הזוגי ביניהם יפרח וישגשג. לצערנו, ניסיון החיים מלמד אחרת ובחלוף מספר שנים זוגות נשואים רבים מוצאים עצמם מתכתשים ונאבקים במסגרת הליכי גירושין קשים ומרים אשר משפיעים לרעה עליהם ועל ילדיהם. נוסף על כך, חשוב להדגיש כי ניהול הליכי גירושין בערכאות כגון בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה כרוך בהוצאות כספיות משמעותיות ובמקרים רבים מלווה בעוגמת נפש עבור כל הצדדים המעורבים.

חוק יחסי ממון בין בני זוג מתיר לזוגות לערוך הסכם ממון לפני או אחרי הנישואין ובמסגרתו הם רשאים להסדיר את סוגיית חלוקת הרכוש במקרה של גירושין. הסכם ממון הוא למעשה חוזה שבני זוג נשואים, ידועים בציבור או זוגות חד מיניים, רשאים לערוך ובכוחו לתרום לוודאות הפיננסית שלהם ולחסוך להם התדיינות משפטית ממושכת ויקרה בסוגיית חלוקת הרכוש.

לפניה ישירה אל עו"ד שני לוי רוזנבלום, לחץ/י כאן

מדוע מומלץ להכין הסכם ממון באמצעות עורך דין מקצועי ומנוסה?

בעוד רבים סבורים כי הסכם ממון נועד אך ורק לאנשים בעלי אמצעים ועתירי נכסים, לנוכח הנתון שלפיו גיל הנישואים במדינת ישראל עולה בהתמדה במהלך השנים, בני זוג רבים נכנסים לקשר נישואין כאשר בבעלותם נכסים רבים ו/או חובות לגורמים שונים. לפיכך, כדי להימנע מחוסר נעימות הכרוך בהתדיינות משפטית בסוגיה, מהוצאות כספיות משמעותיות ומעוגמת נפש, כדאי להתייחס לנושא חלוקת הרכוש ולהסדירו בהסכם באופן מקיף, יסודי ומקצועי באמצעות עורך דין מנוסה בהכנת הסכמי ממון.

הסכם ממון נועד בראש ובראשונה להעניק לצדדים ודאות פיננסית במהלך החיים המשותפים ולאחר הגירושין. הסכם ממון שהוכן על ידי עו"ד מקצועי ומנוסה יוכל למנוע נישואין שבהם צד אחד מתכנן להתעשר על חשבון הצד השני אחרי הגירושין. בתוך כך, צד שחתם על הסכם ממון יוכל לבסס לעצמו הגנה משפטית יעילה ולהסיר חששות מפני נישואים ממניעים כספיים.

סוגיית חלוקת הרכוש היא אחת הסוגיות שבהן מתנהלת ההתדיינות המשפטית המשמעותית והממושכת ביותר במסגרת הליכי גירושין. על כן, כדי להימנע מהתדיינות משפטית ממושכת ויקרה, אשר לרוב מכבידה ומעיקה על הצדדים ועל ילדיהם, ניתן לקבוע בהסכם הממון הוראות ברורות ומפורשות בסוגיית חלוקת הרכוש אשר ייתרו את הצורך לנהל התדיינות משפטית בסוגיה, המלווה לרוב בעוגמת נפש ובהוצאה כספית משמעותית עבור הצדדים.

כיצד ניתן להבטיח שהסכם הממון יהיה תקף ויחייב את הצדדים?

להסכם ממון יש משמעות רבה עבור הצדדים מכיוון שהוא מחליף את ההסדר הקבוע בחוק המתייחס לחלוקת רכוש. המחוקק קבע שהסכם ממון שנערך לפני הנישואין יקבל תוקף משפטי מחייב רק אם אושר בפני רשם נישואין, נוטריון או בית משפט. לעומת זאת, בני זוג שמבקשים לערוך הסכם ממון לאחר הנישואין יצטרכו לאשרו אך ורק בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה. הגורם המאשר יוודא שבני הזוג מבינים את משמעות ההסכם וכי ערכו אותו מרצונם החופשי ומבלי שהופעל עליהם כל אמצעי של לחץ או כפיה.

המטרה העיקרית של הסכם ממון היא להעניק לצדדים ודאות פיננסית במהלך חייהם המשותפים ולאחר הגירושין. כמו כן, ההסכם יכול להגן על צד עתיר נכסים ורכוש מפני נישואים ממניעים פיננסיים ולאפשר לו להתכונן לתרחיש של גירושין.

צמצום משך והיקף ההתדיינות המשפטית בסוגיית חלוקת הרכוש

למרות העובדה שהסכם ממון אינו מהווה חסם מפני אפשרות להגיש תביעות הקשורות לרכוש במסגרת הליכי גירושין, ההסכמות הכלולות בו בהחלט עשויות לצמצם משמעותית את משך והיקף ההתדיינות המשפטית בסוגיה.

כדי שהסכם ממון יישאר תקף ומחייב במהלך כל תקופת הנישואין ואחריהם, הצדדים יצטרכו לנהוג לפיו ולקיים את הוראותיו. על כן, התנהלות שחורגת מההסכמות שעוגנו בהסכם ממון עלולה לגרום לכך שבית המשפט ייקבע שהצדדים ביססו בהתנהגותם כוונת שיתוף ברכוש ובנכסים, אף על פי שבהסכם הממון קיימות הסכמות בדבר הפרדה רכושית.

כדי להימנע מטעויות יקרות, ומאחר שהסכם ממון הוא בעל חשיבות משמעותית בנוגע לעתידם הפיננסי של הצדדים, מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בהכנת הסכמי ממון כדי שישקף בהסכם את רצונם של הצדדים באופן מדויק ויגן על הזכויות והאינטרסים שלהם.

עו"ד שני לוי רוזנבלום עוסקת בדיני משפחה וגירושין, עריכת הסכמי ממון, גישור בגירושין, הסכמי גירושין, ליווי משפטי בהליכי פרידה בהסכמה, איזון משאבים, הסדרי ראייה, משמורת, מזונות, גירושין בשיתוף פעולה (גשת"פ), הסכמי חיים משותפים, ייפוי כוח מתמשך ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

עורכת הדין שני לוי רוזנבלום (צילום: ענבל מרמרי)
עורכת הדין שני לוי רוזנבלום | צילום: ענבל מרמרי

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד שני לוי רוזנבלום - 055-4315042