הערמונית המכונה גם פרוסטטה הינה בלוטה קטנה שגודלה כגודל אגוז המצויה רק בגופם של זכרים. תפקידה העיקרי הוא ייצור נוזל הזרע המתערבב עם הזרע המיוצר באשכים. הבלוטה ממוקמת עמוק בתוך הגוף וצמודה לשלפוחית השתן, כאשר צינור השתן עובר בתוכה והיא עטופה בשכבת שרירים וסיבים.
מהו סרטן הערמונית?
סרטן הערמונית הינו הסרטן השכיח ביותר אצל גברים, לרוב מגיל 50 ומעלה, ומהווה את הסיבה השנייה מסיבות המוות ממחלות הסרטן. סרטן הערמונית, המתפתח בתוך הבלוטה הזו, נוצר כאשר תאים בריאים של הערמונית משתנים ומתחילים להתרבות ללא שליטה על חשבון תאים בריאים. גידול בערמונית יכול להישאר ללא שינוי במשך תקופה ארוכה ולמעשה לרוב הגברים מעל גיל 50 ישנם תאים סרטניים בערמונית. כל עוד הסרטן נשאר בתוך הערמונית לא נגרם לגוף שום נזק. הבעיה מתחילה כאשר הסרטן גולש מחוץ לערמונית, מתפשט לאיברים אחרים בגוף, בעיקר לעצמות, ומהווה סכנת חיים.
לפניה ישירה אל משרד עו"ד ירון מויאל, לחץ/י כאן
מהם תסמיני סרטן הערמונית?
בשלבים המוקדמים סרטן הערמונית אינו גורם בד"כ לתסמינים או לסימנים חיצוניים. מאחר שסרטן הערמונית גדל לאט, הופעת התסמינים מתרחשת שנים לאחר היווצרות הגידול עצמו ורק לאחר שהוא גדל ומתחיל להפעיל לחץ על צינור השופכה. בשלב זה התסמינים האפשריים הם הפרעות במתן שתן, ובכלל זה דחיפות, זרם איטי או חלש, כאב או צריבה בעת מתן השתן וקושי בהשגת זקפה.
כיצד מאובנת המחלה ומהי בדיקת PSA?
בלוטת הערמונית מייצרת גם חלבון בשם אנטיגן הערמונית (PSA) המסייע להתנזלות של נוזל הזרע בעת השפיכה. האינדיקציה הראשונה לאפשרות קיומו של סרטן היא רמת PSA החורגת מהנורמה, המשתנה עם הגיל, אך ככלל ערך PSA מעל 3 מחשיד לסרטן הערמונית, כאשר ההסתברות עולה ככל שהגיל ורמת ה- PSA עולים. רמת ה-PSA נבדקת במסגרת בדיקת דם פשוטה בקופ"ח. במידה ומאובחנת רמה חריגה יש צורך בבדיקות נוספות ובכלל זה, בדיקה רקטלית, ביופסיה, אולטראסאונד טרנס רקטלי (TRUS), הדמיית תהודה מגנטית (MRI) ובדיקות אחרות.
רשלנות באבחון סרטן הערמונית
לאבחון המקדים של מחלות הסרטן למיניהן ישנה חשיבות רבה. ברוב המקרים, אבחון מקדים של סרטן הערמונית מאפשר לצוות הרפואי המטפל להסיר את הגידול בטרם זה יתפשט לאיברים אחרים בגוף ולתת טיפולים נוספים. מנגד, אבחון לקוי, איחור באבחון או חוסר אבחון של המחלה עלול להוביל להתפשטות המחלה ולהחמרתה ובכך לפגוע בסיכויי ההחלמה ואף עלול לעתים להוביל למות החולה.
במקרים רבים הרשלנות הרפואית מתבטאת באי הפנית המטופל לבדיקות לגילוי מוקדם של המחלה, התעלמות מתסמינים מחשידים ואי הפניה לבדיקות המתאימות. ישנם גם מקרים רבים של חוסר התייחסות של רופא המשפחה לעלייה ברמת ה- PSA של המטופל או אי פענוח שגוי של תוצאותיהן, אשר יכולים להוביל לאבחון מאוחר של סרטן הערמונית, בשלב בו רמת הממאירות שלו גבוה ומסכנת חיים.
סוגי רשלנות אחרים בהקשר של סרטן הערמונית
אפשרויות הטיפול במחלת סרטן הערמונית הינן רבות ומגוונות ומשתנות ממטופל אחד למשנהו ותלויה במשתנים רבים כגון גיל, מידת התקדמות המחלה, הרקע של המטופל ומשתנים נוספים. כמו כן קיימות טכנולוגיות רבות וחדשות לאבחון וטיפול במחלה, חלקן אינן מצויות בסל הבריאות, כך שקיימת חובה על הרופא למסור למטופל מידע מלא אודות כל האפשרויות העומדות בפניו לאבחון וטיפול במחלה. בהימנעות ממסירת המידע המלא עומדת למטופל אפשרות לתבוע על בסיס העדר הסכמה מדעת.
מקרים אחרים של רשלנות בגין סרטן הערמונית יכולים להיות תוצאות ביופסיה כושלות או כשל בביצוע בדיקות אחרות, העדר הפניה לבדיקות סקר, ביצוע כושל של ניתוח המוביל לנזקים שיוריים כגון פגיעה עצבית, אי שליטה על היציאות או פגיעה בתפקוד המיני ועוד.
עורך דין ירון מויאל עוסק ברשלנות רפואית כולל רשלנות רפואית בניתוח, בהיריון ובלידה, תביעות נזיקין ונזקי גוף קשים. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עו"ד ירון מויאל - 053-7429167