נישואין בין בני זוג מאותו מין הפכו בשנים האחרונות לנושא מדובר יותר ויותר בעולם. מדינות מסוימות החליטו להתיר את הדבר באופן רשמי, בעוד אחרות שומרות על צביונן השמרני ומתנגדות לכך בכל תוקף. ואיפה ישראל נמצאת? כנראה איפשהו באמצע. מצד אחד, אין בישראל אפשרות להינשא לבן או בת זוג מאותו המין, אך מהצד האחר משרד הפנים מאפשר (בינתיים) לזוגות חד מיניים שנישאו במקום אחר, (כגון מדינת אוסטריה ומדינת פורטוגל) המכיר בנישואין כאלה, להירשם בישראל כזוג נשוי לכל דבר ועניין.
בהקשר לדין במדינת ישראל, חובה לשים לב, כי הזכות לרשום נישואין חד מיניים מבוססת על פסיקת בג"ץ בלבד ואיננה מעוגנת בחוק ועל כן בהקשר למהפכה המשטרית ולשלטון הנוכחי היום בישראל קיים חשש כי בעתיד, רישום שכזה, יתכן ולא יתאפשר יותר. לאור זאת, מומלץ בלשון המעטה, לכל הזוגות החד מיניים, שמעוניינים להירשם כנשואים בתעודת זהות ישראלית, להינשא בהקדם.
עו"ד ונוטריון מאיה לנקר ירדני ממגדל אלקטרה סיטי בת"א, המתמחה בנישואין חד מיניים, מסבירה כי בעוד שבישראל לא ניתן להתחתן בנישואין חד מיניים, נישואין בווינה אוסטריה או בליסבון פורטוגל מאפשרים לבני הזוג להירשם במשרד הפנים הישראלי כזוג נשוי, בדיוק כמו כל זוג הטרוסקסואלי אחר. "המשמעות היא שקיימת שקיפות מלאה ברישום ובדיווח של משרד הפנים הישראלי", היא אומרת. "זוג שמתחתן באחת המדינות האלו אינו עושה זאת במחשכים, אלא הנישואים של בני הזוג יהיו מוכרים ורשומים ויעניקו להם אותן זכויות רישום חוקיות כמו לכל זוג נשוי אחר".
עם זאת, חתונה בחו"ל היא תהליך לא פשוט שדורש תכנון והכנה מדוקדקים. "את התהליך יש להתחיל חצי שנה עד שמונה חודשים לפחות לפני המועד הרצוי, שכן הוא כולל הכנת מסמכים, קבלת אישורים ממשרד החוץ הישראלי וכן מהרשות בווינה או בליסבון", מסבירה עו"ד לנקר. "הדגש הוא רק מבחינת זמן ההכנות. מובן שאנחנו במשרד דואגים לכל הניירת, המסמכים והאישורים הדרושים. כאשר מדובר בליווי משרדנו - בני הזוג צריכים להגיע רק עם דרכון בתוקף".
לפניה ישירה למשרד עו"ד ונוטריון - לנקר ירדני, לחץ/י כאן
חתונה מרגשת באווירה אירופאית
אז מה קורה ביום המרגש? טקס החתונה עצמו אורך בין חצי שעה לשעה והוא נערך בשפה המקומית, כלומר גרמנית או פורטוגזית, תלוי איפה בחרתם להתחתן. "כמובן, במסגרת השירות ניתנים עורך דין מטעמנו, מתרגם ועדים מקומיים והכל מטופל מבחינת ההליך", מרגיעה עו"ד לנקר. "המטרה שלנו היא לפשט את כל התהליך עבור בני הזוג ושהם יתמקדו רק באושר וביחד שלהם".".
מבחינת הזוג המאושר, עו"ד לנקר מסבירה כי עליו להגיע למדינה שבה ייערכו הנישואין לפחות יום אחד לפני מועד החתונה. את החתונה עצמה ניתן לערוך עם משפחה וחברים או לבד באינטימיות, הכל לפי העדפת בני הזוג. בתום החתונה, לאחר הטקס, דואג הנציג להנפקת תעודת נישואין וחתימה בחותמת אפוסטיל, המאשרת את הרישום מחוץ לגבולות אותה מדינה. כשהאישור מוכן, הוא נשלח בחזרה לעו"ד ונוטריון מאיה לנקר ירדני, שמתרגמת אותו לעברית, ואז קובעת פגישה עם בני הזוג במשרד הפנים הישראלי לרישום הנישואין. מרגע זה, הם נשואים לכל דבר ועניין.
מי מלווה את הזוג לחופה?
אירוע חתונה הוא בין האירועים המיוחדים והמרגשים ביותר שחווה אדם בחייו, וכולנו רוצים שהוא ייערך בצורה חלקה, זורמת ועם כמה שפחות בעיות. לכן, כל זוג חייב לשאול את עצמו מי מלווה אותו, לא רק מבחינת האורחים אלא מבחינת התהליך עצמו.
בעוד שבאופן טכני מותר לעשות את התהליך באופן עצמאי, בחירה כזאת עלולה להיות מתכון לבעיות רבות. "נכון, אמנם השירות המשפטי והמקיף שלנו עולה כמה אלפי שקלים, אך הוא מבטל את החשש מבלת"מים לא נעימים שעלולים להרוס את השמחה, שכן חייבים לזכור שמדובר בעיסוק בדיני משפחה של מדינה זרה הדורשים מומחיות משפטית", אומרת עו"ד לנקר. "כך, בני הזוג לא צריכים לעשות דבר מלבד להופיע ולהתחתן בראש שקט, וכמובן להיות רגועים ובטוחים שהרישום יתבצע בישראל באופן חלק וללא בעיות".
שיהיה במזל
בסופו של יום, ברור שיש עוד לאן להתקדם בישראל. באירופה, נישואים חד מיניים עשו כברת דרך בשנים האחרונות, כאשר מדינות מסוימות מאפשרות אותם והכירו בהם כאיחוד משפחתי חוקי. בארץ, עדיין לא קיימת האפשרות, אבל העובדה כי המדינה מכירה בנישואין חד מיניים שהתבצעו במקום אחר מאפשרת גם לזוגות גאים הכרה ורישום משפטיים, וזהו עניין חשוב מאין כמוהו.
עו"ד לנקר מסכמת: "אני שמחה לאפשר דרך מקיפה ונטולת מתחים לזוגות חד מיניים בישראל להינשא באירופה ולקבל הכרה בנישואיהם כחוק. בסופו של דבר - לכולם, ללא הבדל, מגיעה אהבה".
הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עו"ד ונוטריון לנקר - ירדני - 053-6245433