אז מה זה שיתוק מוחין? האם ניתן למנוע שיתוק מוחין? מתי לבחון האם קיימת עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית? לאילו זכויות זכאי ילד הסובל משיתוק מוחין? על כל זאת ועוד ישיבו עוה"ד עמוס כהן ועוה"ד שני כפיר, ממשרד מרקמן טומשין ושות', עורכי דין לרשלנות רפואית המתמחים בהגשת תביעות בגין רשלנות רפואית ובעיקר בגין רשלנות במהלך מעקב היריון ולידה, כמו גם ליווי ומיצוי זכויות רפואיות וסוציאליות.
עוה"ד שני כפיר, המנהלת את מחלקת הרשלנות הרפואית במשרד, הינה בעלת ניסיון רב שנים בייצוג מוסדות רפואיים שונים וכיום מייצגת תובעים, כשהידע והניסיון שצברה מסייעים לה למקסם את סכום הפיצויים עבור לקוחות המשרד. עוה"ד עמוס כהן שותף מנהל במשרד האחראי על תחום הרשלנות הרפואית, רב סרן במילואים, עוסק שנים בייצוג תובעים ורואה בכך כשליחות חשובה.
לפניה ישירה למשרד עו"ד ונוטריון מרקמן טומשין ושות', לחץ/י כאן
מהו שיתוק מוחין?
שיתוק מוחין הוא שם כללי לפגם או נזק במוח שגורם להפרעות בתנועה, פגיעה בחושים, חירשות או עיוורון. יש מספר דרגות חומרה לשיתוק מוחין, מקלה ועד קשה מאוד - ובהתאם היקף הזכויות משתנה.
באילו מקרים שיתוק מוחין ייחשב כרשלנות?
מגוון סיבות גורמות לשיתוק מוחין. בישראל יש כ- 4 מקרי שיתוק מוחין לכל 1000 לידות. הסיבות הנפוצות הן מצוקות בלידה; אי אספקת חמצן למוח; סיבוכי פגות; זיהום; ועוד.
במקרים רבים, שיתוק מוחין הוא תוצאה של היעדר אבחון או טיפול בזמן של מצוקה עוברית מכל סיבה שהיא או כשל בניהול הלידה, מציין עוה"ד עמוס כהן.
"כשההורים מגיעים אלינו למשרד, תחילה אנחנו שומעים את הסיפור, מה היה בלידה ובמעקב ההיריון, לא תמיד הסיפור מתחבר לתיעוד הרפואי", מספרת עוה"ד שני כפיר ומוסיפה: התפקיד שלנו כעורכי דין, המתמחים ברשלנות רפואית, זה לעבור על החומר, לאתר כשלים, להשתמש בידע שצברנו בתביעות הרשלנות ולוודא שכל הטענות נתמכות בתיעוד רפואי, בתצהירים והכי חשוב - בחוות דעת מטעם מומחים רלוונטיים.
במהלך ההיריון והלידה האינטואיציה חשובה וצריך לשים לב למתרחש ואם קיימת נורת אזהרה מיד להציף הדברים בפני הצוות הרפואי ואף לבקש לתעד זאת בכתב.
לבסוף, כל התהליך לפני הגשת תביעה ברשלנות רפואית הוא מורכב ומחייב ידע וניסיון. כשאנחנו בוחנים הגשת תביעה, עלינו לשים לב לכל פרט. להציף שאלות ולבחון כל מקרה לגופו בהתאם לנתוני התיק; ואם מדברים על שיתוק מוחין אנחנו בודקים אם היה ניטור רציף וקבוע; כל כמה זמן היולדת נבדקה; האם הייתה האטה בדופק ותוך כמה זמן הוחל בטיפול; אם הייתה אינדיקציה למצוקה עוברית מדוע לא הפנו לניתוח קיסרי ועוד.
מה הם מקרי הרשלנות הנפוצים שטיפלתם בהם במקרים של שיתוק מוחין?
עוה"ד עמוס כהן מדגיש, אני הייתי מציע שבכל מקרה שבו ישנה אבחנה של שיתוק מוחין או פגיעה אחרת בתינוק, להתייעץ איתנו. אבל חשוב לנו להשאיר את ההורים עם רגליים על הקרקע. אנחנו נערוך בדיקה יסודית ומקיפה ביחס לניהול ההיריון והלידה אבל צריך לזכור שלא כל טעות של רופא מובילה לשיתוק מוחין ולא כל שיתוק מוחין הוא תוצאה של רשלנות רפואית.
מקרי הרשלנות הנפוצים יכולים להתרחש במעקב ההיריון - כלומר במהלך ההיריון עד הלידה, בזמן הלידה עצמה ולפעמים הנזק מתפתח לאחר הלידה.
בכל המצבים הללו, טיפול נכון היה מונע את הפגיעה. אם המסקנה כי טיפול נכון לא היה מונע את הנזק - סביר כי אין עילה לתבוע ברשלנות.
במקרה אחד שבו הצלחנו להשיג פיצוי מכובד למשפחה, היה מדובר על שיתוק מוחין בעקבות לידת ואקום. השימוש במכשיר גרם נזק למוח העובר. היו לנו גם מקרים שבהם היה קושי בחילוץ העובר או שהלידה התארכה באופן שלא הגיע מספיק חמצן למוח העובר.
מצבים נפוצים שמגיעים למשרד - הם כשהאם מרגישה ירידה בתנועות, או שהתגלה בדיעבד על היפרדות שליה, אבל הצוות בבית החולים לא קידם את הלידה בדחיפות או לא היה ער למצוקה העוברית, בשל אי חיבור למוניטור או בשל סיבה אחרת.
ניתן לראות שיש מכנה משותף למקרי רשלנות בזמן הלידה. בדרך כלל מדובר במצוקה עוברית כשהצוות הרפואי לא פעל במקצועיות או בדחיפות.
כשמדברים על רשלנות במעקב ההיריון - חשוב לנו לציין שמדובר במקרים בהם יותר קשה להוכיח רשלנות. כיום, לא ניתן לאבחן שיתוק מוחין במהלך ההיריון וכאשר קיים חשש למצוקה כלשהי אצל העובר, קיימת דילמה, האם להביא ללידה מוקדמת, שהיא כשלעצמה מהווה סיכון לעובר או לנסות לטפל בגורם למצוקה.
לצד זאת, אם אנו מגלים שהצוות הרפואי לא בחן במקצועיות נתונים שונים אצל העובר או אצל האם - תיתכן עילה טובה לתביעה - לדוגמא: זיהומים, חוסר חמצן בדם, הידבקויות בווירוסים שונים לרבות אדמת, דלקת קרום המוח ועוד.
גם כאשר הצוות לא מזהה עיכוב התפתחותי בזמן - וישנה בדיעבד אבחנה של שיתוק מוחין - יתכן שקיימת עילת תביעה, ואלו רק דוגמאות.
לבסוף, שיתוק מוחין יכול להיגרם גם לאחר הלידה. לדוגמא חום גבוה מאוד, חבלת ראש, דלקת קרום המוח, פגיעה מוחית הנובעת מחסימת מעבר החמצן אל המוח ובעיות במערכת העצבים. גם כאן - חשוב לברר כיצד פעל הצוות הרפואי והאם היו כשלים בטיפול.
מה הפיצוי שניתן לקבל בתביעת רשלנות רפואית במקרה של שיתוק מוחין?
ככל שהנזק גבוה יותר, כך גם גדל היקף הפיצוי שיכול להגיע למיליוני שקלים, מסבירה עוה"ד שני כפיר. והיקף הפיצוי עולה ככל ששיתוק המוחין מתבטא בדרגת נכות גבוהה יותר.
במרבית תביעות הרשלנות הרפואית במקרים של שיתוק מוחין הפיצוי היה גבוה ומשמעותי. לרוב, הפיצוי נסגר בפשרה שכן בית החולים/ הצוות המטפל רוצים להימנע מפסק דין ומבינים את גודל אחריותם, בטח במקרים שבהם הרשלנות ברורה.
כספי הפיצויים מאפשרים מימון של טיפולים לאורך חיי הילד והרי מדובר בעלויות מאוד משמעותיות. שיתוק מוחין, במקרים רבים, מוביל לפגיעה תפקודית קשה וקיים צורך אמיתי בהשגחה וליווי לאורך החיים, לצד זאת צריך לרכוש אביזרים לניידות, ישנם צרכים שיקומיים, התאמות תחבורה ודיור, פגיעה בכושר ההשתכרות של הילד ובני המשפחה ועוד, מבהיר עוה"ד עמוס כהן.
חשוב לנו ללוות את המשפחות גם לאחר שהתביעה מסתיימת ולסייע היכן שניתן, שכן, אנו רואים בייצוג המשפחות שליחות אמיתית.
עד מתי ניתן לתבוע במקרים אלו?
כדי לדעת עד מתי ניתן לתבוע צריך לבדוק של מי התביעה ולשאול האם היא של ההורים או של הילד.
אם טענת הרשלנות היא ביחס לניהול לקוי של הלידה ו/או המעקב לאחר הלידה, התביעה היא של הילד. במקרים אלו מאחר שמדובר בקטין, ניתן יהיה לתבוע עד 7 שנים מיום הגיעו לגיל 18 - כלומר ניתן יהיה לתבוע עד לגיל 25.
במקרים בהם הטיפול הכושל היה במהלך ההיריון, התביעה היא של ההורים ולא של הילד ותקופת ההתיישנות הינה 7 שנים מיום הלידה (כלומר גיל 7) או מיום גילוי הפגיעה.
יחד עם זאת, מדגישה עוה"ד שני כפיר כי מומלץ שלא להמתין. היערכות לתביעה, איתור מסמכים רפואיים והתייעצות עם מומחים, מטבע הדברים אורכים זמן רב. ככל שהזמן חולף, כך הליך האיסוף ואיתור המסמכים עלול להיות קשה יותר. לכן, חשוב לפנות ולפעול לבירור התביעה מיד עם גילוי הנזק.
אלו זכויות נוספות חשוב שהורים לילד עם שיתוק מוחין יכירו?
ילד המאובחן עם שיתוק מוחין עשוי להיות זכאי לקצבת ילד נכה, גמלת ניידות ועוד. עשויות להיות הנחות בתשלומי מיסים, הנחות בארנונה, הנחות באגרת רישוי ועוד.
כחלק מניהול תביעת הרשלנות אנו עוזרים למשפחות במימוש כל הזכויות המגיעות להן ומלווים אותן בתהליך.
לבסוף מה אתם מציעים להורים?
אם יש ספק - אין ספק, תמיד חשוב להתייעץ - לא משנה אם זה שיתוק מוחין או פגיעה אחרת. יש פערי ידע עצומים לגבי הזכויות והאפשרות להגיש תביעה בגין רשלנות. יש לזכור כי הזכויות לא יבואו אליכם, ולכן חשוב להתייעץ עם עורך דין רשלנות רפואית כדי להבטיח את מימושן של כלל הזכויות האפשריות.
אנו ממליצים להיכנס לאתר האינטרנט של המשרד, לקרוא על איך לממש זכויות נוספות ולהשאיר פרטים - אנו מבטיחים להיות קשובים ולסייע.
משרד עו"ד ונוטריון מרקמן טומשין ושות' עוסק ברשלנות רפואית, מימוש זכויות רפואיות, נזקי גוף, תביעות נגד המוסד לביטוח לאומי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עו"ד ונוטריון מרקמן טומשין ושות' - 053-6242771