צוואה היא מסמך משפטי שבו אדם מורה מה ייעשה וכיצד יחולק רכושו לאחר מותו. צוואה יכולה להיערך במספר דרכים כל עוד עורך הצוואה כשיר לכך מבחינה משפטית כגון צוואה בכתב יד או צוואה שהוכנה על ידי עורך דין שעורך אותה עבור המצווה. לצוואה גם דרושים שני (2) עדים. צוואה יכולה להינתן גם בעל פה בפני שני עדים, אך במקרה זה יהיה צורך ברישום - זיכרון של תוכן הצוואה בהזדמנות האפשרית הראשונה ובהפקדה אצל הרשם לענייני ירושה. התנגדות לצוואה הנו הליך משפטי שבו יורשיו של נפטר חולקים על הכתוב בצוואה וברצונם להתנגד לה כך שתבוטל או שתכובד צוואה קודמת. במאמר זה נבין מהו תהליך ההתנגדות לצוואה, מי רשאי להתנגד לצוואה וכיצד ניתן לבצע את התהליך באופן יעיל ומקצועי.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין ונוטריון בוקר, הראל ושות', לחץ/י כאן
מהי התנגדות לצוואה?
כאשר אדם שהותיר אחריו צוואה הולך לעולמו, יורשיו מגישים בשלב כלשהו בקשה לקבלת צו קיום צוואה לרשם הירושה שבמשרד המשפטים. רשם הירושה בוחן את הבקשה ומפרסם הודעה בעניינה בעיתונים. על פי חוק הירושה, תשכ"ה-1965, סעיף 67, לאחר שרשם הירושה הודיע ברבים על צו קיום הצוואה, יקבע זמן אשר לא יפחת משבועיים אשר במסגרתו ניתן יהיה להגיש התנגדות לצוואה מצד המתנגדים.
בחוק הירושה מנויות העילות אשר בגינן ניתן להתנגד לצו קיום צוואה. העילות הנפוצות ביותר הן על בסיס אי כשירות רפואית/משפטית של המצווה בעת ניסוח הצוואה והשפעה בלתי הוגנת על המצווה ע"י הזוכה ו/או מי מטעמו. אם ניתן להוכיח כי המצווה לא היה כשיר בעת ניסוח הצוואה ניתן יהיה לעתור במסגרת ההתנגדות לביטול בקשת קיום הצו.
עילה נוספת היא על בסיס "צוואה סתומה", סעיף 33 לחוק הירושה. סעיף זה קובע שבמקרה של צוואה שלא ניתן להבין את משמעותה, ניתן להגיש התנגדות. ניתן להגיש התנגדות גם במקרה של צוואה שאינה חוקית. כלומר, צוואה המכילה הוראה לא חוקית או כזו שלא ניתן לבצע אותה.
עוד עילה אפשרית להגשת התנגדות לצוואה היא במקרה שבו הצוואה נערכה תחת השפעה בלתי הוגנת - סעיף 30 לחוק הירושה. לבסוף, ניתן להגיש התנגדות גם כאשר מדובר בצוואה לטובת עדים, אשר העדים היו מעורבים בעריכתה לטובתם.
מי רשאי להגיש התנגדות לצוואה?
שאלה אחת שנשאלת לא פעם היא מי יכול להתנגד לצוואה? סעיף 67 לחוק הירושה קובע כי "כל המעוניין בדבר רשאי להגיש התנגדות לרשם לענייני ירושה". כלומר, כל אדם אשר האינטרסים הכלכליים הישירים שלו עלולים להיפגע מעצם קיום הצוואה, רשאי להגיש התנגדות לצוואה.
מהו התהליך של התנגדות לצוואה?
לאחר שהבהרנו מהי התנגדות לצוואה, באילו תנאים ניתן להגיש אותה ומי רשאי להגיש אותה, כעת נבין מהו התהליך הדרוש להגשת התנגדות לצוואה.
ראשית, חשוב לזכור כי את הגשת ההתנגדות ניתן לעשות במסגרת זמן של שבועיים, מרגע פרסום צו הירושה בעיתונות בידי רשם הירושה. ההתנגדות צריכה להיות מפורטת ומנומקת, להבהיר מהן העילות ולתמוך את הטענות בהוכחות ובראיות ככל שניתן. נוסף על כך, יש לצרף לבקשה תצהיר מטעם המבקש לתמיכה בעובדות.
כמו כן, כדי להגיש את ההתנגדות יש לשלם אגרה, באופן מקוון בשירות התשלומים הממשלתי, בבנק הדואר או בעמדות תשלום אוטומטיות הנמצאות בעמדות קבלת הקהל של הרשם לענייני ירושה.
בעת מילוי המסמך יש לציין את פרטיו האישיים של המגיש, לרבות מספר תעודת הזהות, את פרטיו האישיים של המנוח, לרבות מספר תעודת הזהות וייפוי כוח במידה וישנו ייצוג של עורך דין.
לאחר קבלת ההתנגדויות, רשם הירושה מעביר את הטיפול בתיק לבית המשפט לענייני משפחה הסמוך אליו. הסמכות להכרעה בעניין בקשת צו קיום צוואה או ביטולו בעקבות התנגדות שהוגשה נמצא בידי בית המשפט לענייני משפחה. על החלטות בית המשפט לענייני משפחה ניתן לערער לבית המשפט המחוזי.
מדוע יש צורך בייצוג משפטי מקצועי בהגשת התנגדות לצוואה?
תחום הירושות והצוואות הוא ענף משפטי מורכב ורגיש, בעל היקפים כספיים גדולים והשפעה רגשית וכלכלית על משפחות שלמות. הטיפול בירושות, רישום צוואות ובמקרה הצורך בהליכים משפטיים כגון התנגדות לבקשת צו קיום צוואה, צריך להיעשות ע"י עורך דין שמתמחה בכך. טיפול מקצועי ע"י עורך דין מומחה בהתנגדות לצוואה יכול להגדיל בצורה ניכרת את הסיכויים להצלחה ועשיית צדק למבקשים. כדי להגיש התנגדות איכותית ויעילה יש להכיר מלפני ומלפנים את כל החוקים וההלכות הנוגעים בדבר. עורך דין המתמחה בדיני ירושה ובצוואות, יחזיק בידע ובניסיון הנדרש כדי לנהל הליך משפטי כגון התנגדות ולייצג את לקוחותיו בפני בית המשפט, על כל המשתמע מכך.
בחירה של עורך דין לענייני ירושה עבור הגשת התנגדות לצוואה צריכה להיעשות בכובד ראש. יש לבחור בעורך דין המתמחה בנושא זה שנים רבות ואשר יש לו ניסיון רב בתחום וגם הצלחות בתיקים דומים.
עו"ד דרור הראל מתמחה בייצוג לקוחות בהליכי התנגדות לצוואה ובעל ניסיון מגוון בתיקים בעלי מורכבויות שונות, קלות וחמורות כאחד. לקבלת פרטים וייעוץ ראשוני צרו קשר. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין ונוטריון בוקר, הראל ושות' - 053-7336520