ההתקדמות הטכנולוגית המואצת בשני העשורים האחרונים לוותה בהרחבה משמעותית של אפשרויות הביטוי האנושי. כיום, כל אדם בעל גישה למכשיר טלפון נייד או למחשב יכול להביע את דעותיו ועמדותיו ברשתות החברתיות השונות דוגמת פייסבוק, אינסטגרם, טיק טוק ועוד בקלות רבה וללא תלות בזמן ובמקום. עם זאת, לצד אינספור האפשרויות להתבטא בחופשיות באמצעות רשת האינטרנט, חשוב לזכור שהמשתמשים גם חשופים לתביעות פיצויים בגין פרסום לשון הרע עקב התבטאויות פוגעניות שעשו כלפי אדם אחר.
לפי חוק איסור לשון הרע, פרסום לשון הרע יכול להיעשות על ידי ציור, אמירה, צליל, בכתב, באמצעות תנועה ולהתבצע באופן עקיף, ישיר או מרומז. לנוכח העובדה שכל פוסט ברשתות החברתיות הוא בעל פוטנציאל חשיפה גדול מאוד, משתמשים שנחשפים לתכנים פוגעניים אודות אחרים עלולים לסבור שמדובר בתוכן אותנטי ואמין עם כל המשתמע מכך.
לפניה ישירה אל משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן, לחץ/י כאן
הזכות לחופש ביטוי היא אינה זכות מוחלטת ויש לאזנה עם הזכות לשם טוב
בעוד לכל אדם במדינת ישראל נתונה הזכות לחופש ביטוי, לא מדובר בזכות מוחלטת אלא בזכות שבתי המשפט נוהגים לאזן עם זכותו של אדם לשם טוב. על כן, אדם שנפגע בעקבות פרסום ביטוי פוגעני שמהווה לשון הרע, רשאי להגיש תביעת פיצויים נגד המפרסם.
תביעת פיצויים בגין פרסום לשון הרע תוגש לבית המשפט עם התקיימם של שני תנאים. התנאי הראשון הוא כי בביטוי שפורסם והופץ יש פוטנציאל לפגיעה בשמו הטוב של מושא הפרסום. מדובר בביטויים אשר עלולים לבזות אדם, להשפילו, לפגוע בתעסוקתו ועוד. לצורך קבלת פיצויים מהמפרסם, הנפגע יצטרך להוכיח בבית המשפט כי הפרסום בעניינו כולל תוכן פוגעני. בית המשפט יערוך בחינה שבסופה יקבע אם הפרסום נחשב לפוגעני ועל כן יכול לפגוע בשמו הטוב של מושא הפרסום.
נוסף על כך, כדי שבית המשפט יקבל את תביעת הפיצויים, מושא הפרסום יצטרך להוכיח שהפרסום הפוגעני בעניינו הגיע לפחות לאדם אחד נוסף חוץ ממנו. לפיכך, תביעתו של אדם שנחשף לפרסום פוגעני כלפיו בהודעה פרטית שהועברה אליו בפייסבוק או באינסטגרם, מבלי שאנשים נוספים נחשפו לפרסום, צפויה להידחות על ידי בית המשפט, מאחר שהמסר הפוגעני אינו עומד בדרישת הפרסום שבחוק איסור לשון הרע ולכן לא ייחשב ללשון הרע.
תביעת פיצויים בגין לשון הרע ללא הוכחת נזק
אדם שנפגע בעקבות פרסום לשון הרע יוכל לבחור אם להגיש תביעת פיצויים המחייבת הוכחת נזק או לחילופין לבחור במסלול של תביעה ללא הוכחת נזק. במסלול תביעה ללא הוכחת נזק בית המשפט מוסמך לחייב את המפרסם לשלם לנפגע פיצויים בסך מירבי של 75 אלף שקלים. אם הנפגע יוכיח שהפרסום נעשה במטרה להזיק לו, בית המשפט יוכל לחייב את המפרסם בכפל פיצוי עד לסך של 150 אלף שקלים.
אם התובע בחר במסלול של תביעה ללא הוכחת נזק הוא יצטרך להוכיח בבית המשפט את קיומם של התנאים המגבשים את עוולת לשון הרע אך לא יצטרך להוכיח שנגרם לו נזק ממשי בעקבות הפרסום. לרוב, הנפגע מהפרסום ייבחר במסלול תביעה ללא הוכחת נזק אם הפרסום הפוגעני גרם לפגיעה כללית בשמו הטוב ובמוניטין שלו או שלחילופין אם הוא מתקשה להוכיח שנגרם לו נזק ממשי בעקבות הפרסום הפוגעני.
תביעת פיצויים בגין לשון הרע המחייבת הוכחת נזק
מושא פרסום אשר בחר במסלול תביעה המחייב הוכחת נזק יצטרך להוכיח בבית המשפט שעקב הפרסום הפוגעני נגרם לו נזק ממשי אשר ביכולתו לכמת. כדי לקבל פיצויים על הנזק, מושא הפרסום הפוגעני יצטרך לאמוד את היקף הנזק שנגרם לו עקב הפרסום. חשוב להדגיש כי במסלול תביעה המחייב הוכחת נזק, הנפגע יוכל לקבל מהנתבע פיצויים גבוהים בכפוף לכך שיוכיח שנגרם לו נזק משמעותי כתוצאה מהפרסום הפוגעני. נוסף על הגשת תביעת פיצויים בגין לשון הרע, מושא הפרסום רשאי להגיש לבית המשפט בקשה למתן צו שיחייב את הנתבע להסיר את הפרסום.
מאחר שהגשת תביעת פיצויים בגין לשון הרע וייצוג מושא הפרסום בבית המשפט מחייבות ניסיון ומומחיות משפטית, אם אתם סבורים שנפגעתם עקב פרסום פוגעני ברשתות החברתיות או בכל אמצעי מדיה אחר, ההמלצה עבורכם היא להסתייע בשירותיו של עורך דין מקצועי, מנוסה ומיומן בהגשת תביעות פיצויים בגין פרסום לשון הרע. עורך הדין ייבחן את כלל הנתונים הרלבנטיים, יגבש אסטרטגיית פעולה משפטית מתאימה למיצוי זכויות הלקוח, יגיש תביעת פיצויים בשם הלקוח, וייצג אותו בבית המשפט עד לקבלת מלוא הפיצוי.
משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן בעל ניסיון רב בייצוג תובעים ונתבעים בתביעות לשון הרע ובתביעות לשון הרע ללא הוכחת נזק. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עו"ד ונוטריון שמעון האן - 053-7105222