האדם אשר חש כי משהו אינו תקין בבקשה לצו קיום צוואה אשר הוגשה לרשם הירושות/בית דין דתי, רשאי להגיש כתב ההתנגדות בהתאם למועדים הקבועים בחוק הירושה וכן על פי עילות המפורטות בחוק הירושה.
תכליתה של התנגדות לצוואה היא למנוע מתן תוקף משפטי מחייב לצוואה. ההתנגדות מועברת לבית המשפט לענייני משפחה שבמחוז מגוריו של המנוח ויתקיים הליך משפטי שבו תתקבל הכרעה לגבי פסילה או מתן תוקף לצוואה.
בבית המשפט יהפוך הליך ההתנגדות לכתב תביעה, כאשר מבקש קיום הצוואה ירשם כתובע ואילו המתנגד לצוואה ירשם כנתבע.
במידה והצד המעוניין בכך יצליח להוכיח כי הצוואה אינה כשירה, בית המשפט יידחה את הבקשה למתן צו קיום צוואה, הצוואה תיפסל ולא יינתן לה תוקף משפטי מחייב.
חשוב לציין כי אין להגיש התנגדות לצוואה אם ניתן כבר צו לקיום צוואה, שכן יש צורך להגיש בקשה לביטול צו קיום צוואה בהליך נפרד.
מי יכול להגיש התנגדות:
לפי הפסיקה, רק צד מעוניין בדבר רשאי להגיש התנגדות לצוואה. צד מעוניין בדבר הוא אדם שלרוב יש לו אינטרס כלכלי ישיר בתוצאותיה של הצוואה. לצורך הדוגמה, יורש על פי דין ייחשב לצד מעוניין בדבר שכן אם הצוואה תבוטל עקב התנגדותו, הוא יקבל חלק מעיזבונו של המנוח.
לפניה ישירה לעו"ד יעל בן דוד, לחץ/י כאן
איך מתנהל הליך התנגדות לצוואה?
התנגדות לצוואה הינה תביעה המבוססת על עילות התנגדות המפורטות בחוק הירושה, אשר מכונה גם התנגדות לקיום צוואה או תביעה לביטול צוואה.
מועד התנגדות לצוואה
את ההתנגדות יש להגיש במועדים הקבועים בסעיף 72 לחוק הירושה, לפי חוק הירושה, תביעה לביטול הצוואה תוגש תוך 72 שעות ממועד פרסום הגשת הבקשה לצו קיום צוואה בעיתונות. אם לא תוגש התנגדות תוך פרק זמן זה, הרשם לענייני ירושה ייתן צו קיום צוואה אשר נחשב לפסק דין לכל דבר ועל כן לא ניתן יהיה להגיש עוד התנגדות לצו קיום צוואה אלא תביעה לביטול צו קיום צוואה שכבר ניתן.
אם עדיין לא ניתן צו קיום צוואה, צד המעוניין בדבר יוכל להגיש בקשה להארכת מועד להגשת התנגדות למתן צו קיום צוואה. הרשם לענייני ירושה ייתן ארכה נוספת למתנגד אם הציג בפניו נימוק מספק להארכת המועד המבוקשת.
לאחר קבלת ההתנגדות רשם הירושות יעבירה לבית המשפט לענייני משפחה שממוקם במחוז מגוריו של המנוח. מבקש קיום הצוואה יוכל להגיש תגובה להתנגדות כדי להגן על הצוואה ובית המשפט ייקבע דיון מקדמי שבו ייבחן את הנושאים שבמחלוקת בנוגע לתוקף הצוואה. בשלב הבא ייקבעו מועדים לדיוני הוכחות שבהם ייחקרו עדי הצדדים בסוגיות הקשורות לתוקף הצוואה. עם תום הליך ההוכחות הצדדים יסכמו את טיעוניהם ובית המשפט ייתן פסק דין.
עילות להתנגדות לקיום צוואה:
א. אי כשרות לצוות (סעיף 26 לחוק – פסלות מלרשת).
ב. עשיית צוואה בכפייה (סעיף 27 לחוק – חופש לצוות).
ג. מסירת זכות הציווי בעוד הצוואה מעשה אישי (סעיף 28 לחוק).
ד. מסירת זכות הציווי לאחר על פי הוראות סעיף 29 לחוק.
ה. אונס, איום וכו' (סעיף 30 השפעה בלתי הוגנת).
ו. אי ביטול של צוואה פגומה (סעיף 31 לחוק).
ז. טעות סופר (סעיף 32 לחוק).
ח. צוואה סתומה וכו' (סעיף 33 לחוק).
ט. צוואה בלתי חוקית, בלתי אפשרית או בלתי מוסרית (סעיף 34 ו-38 לחוק).
י. צוואה לטובת עדים וכו' (סעיף 35 לחוק – מעורבות בעריכת צוואה).
יא. ביטול הצוואה על ידי המצווה (סעיף 36 לחוק).
כדי להגיש התנגדות לצו קיום צוואה, צד שמעוניין בדבר יצטרך להציג בפני בית המשפט את העובדות הרלבנטיות ואת הטיעונים המשפטיים שבגינם יש לפסול את הצוואה. עילות ההתנגדות מפורטות בחוק הירושה. לצד טענות נוספות המבוססות על עקרונות משפטיים כלליים.
בבואו לבחון התנגדות לצוואה בית המשפט ייבחן את מצבו הרפואי של המצווה בזמן שחתם על צוואתו וקיומה של השפעה בלתי הוגנת אשר הופעלה על המצווה על ידי יורש בצוואה וכו'.
אם המצווה סבל ממצב רפואי לקוי בזמן חתימתו על הצוואה, או שהיה חולה הנוטל תרופות, מצב קוגניטיבי לא תקין, עובדה זו יכולה להביא לביטול הצוואה אם יסתבר שהמצווה לא היה מסוגל להבין היטב את תוכן הצוואה בעת חתימתו עליה.
היבט נוסף שייבחן על ידי בית המשפט בהקשר של התנגדות לצוואה הוא האם הופעלה על המצווה השפעה בלתי הוגנת. מאחר שכל מעורבות של יורש בעריכת הצוואה אסורה, היא עלולה לגרום לביטול הצוואה. השפעה בלתי הוגנת מתבטאת לרוב בקשר צמוד של היורש עם המצווה, כאשר היורש מנצל את התלות של המצווה בו ומשכנע אותו להוריש לו את כל רכושו.
איך בית המשפט בוחן השפעה בלתי הוגנת על המצווה?
כדי ללמוד על קיומה של השפעה בלתי הוגנת על המצווה, בית המשפט ייבחן בין היתר את עצמאותו של מחבר הצוואה, את הנסיבות של עריכת הצוואה, את התלות שלו ביורש על פי הצוואה, את קשריו עם אחרים ועוד.
כמו כן, בית המשפט ייבחן את מערכת היחסים בין המצווה לבין היורש על פי הצוואה כדי לברר אם קיימות נסיבות של חוסר הגינות בעריכת הצוואה. אם הוכח לבית המשפט שהנסיבות במועד עריכת הצוואה היו נגועות בחוסר הגינות ומניפולטיביות, ונועדו לסייע להשתלט על רכושו של המצווה, ישנה סבירות גבוהה שהצוואה תבוטל. נסיבות כאלו יכולות לכלול בין היתר מצב של ניתוק קשר יזום בין המנוח לבין ילדיו, מניעת קשר בין המצווה לבין אחרים, צירוף יורש על פי צוואה כשותף בחשבון הבנק של המצווה בעודו בחיים ועוד.
מעורבות אסורה של יורש על פי הצוואה בעריכת צוואה
יובהר כי מעורבות של יורש על פי צוואה בעריכת הצוואה היא אסורה והוכחתה לרוב תוביל לפסילת הצוואה. מעורבות אסורה יכולה להתבטא בין היתר בפניה יזומה של יורש על פי הצוואה למצווה בדרישה שיכין צוואה שבה ירשום אותו כנהנה, בהובלת המצווה למשרדו של עורך הדין לצורך הכנת הצוואה, במעורבות של הנהנה בהכנת הצוואה ועוד.
תגובה להתנגדות לצו קיום צוואה
הגנה על צוואה כאשר מוגשת התנגדות נעשית באמצעות הגשת כתב תגובה להתנגדות לקיום הצוואה. כתב התגובה יכלול את הטיעונים המלמדים כי אין בסיס לטענות שהועלו.
כיצד מגישים את ההתנגדות:
ההמלצה לאדם שסבור כי הצוואה אינה משקפת את רצונו האחרון של המצווה עקב השפעה בלתי הוגנת או בשל מצבו הרפואי של המצווה בעת חתימתו על הצוואה, היא לפנות בהקדם לעורך דין מקצועי ומנוסה בתחום הצוואות והירושות. עורך הדין ייבחן את מכלול הנסיבות והנתונים הרלבנטיים ובהתאם לממצאים יכין התנגדות לצוואה ויגיש אותה לרשם הירושות.
לכן, ברגע שהתברר לכם שיש צורך להגיש תביעה לביטול צוואה, חשוב לפנות מיד לעו"ד המתמחה בתחום הירושה. אל תפעלו בעצמכם ואל תנקטו בפעולות של ניהול מו"מ, אל תתעמתו עם מי שלדעתכם אחראי להתנגדות, אין לקיים שיחות עם בני משפחה במטרה לגייס אותם לגשר על הפערים למול מי שהצוואה כתובה לטובתו. חשוב להפנים, כי חיוני להקפיא את המצב ולהימנע מביצוע פעולות, עד למצב שבו תוכננה, בעזרת עורך דין מומחה, תוכנית פעולה אסטרטגית לטיפול בהתנגדות ולכל הפחות פסילת צוואה המנשלת אתכם. לכן, חשוב להבין כי ניתן להגיש את ההתנגדות פעם אחת בלבד ועל כן אם ברצונכם להגיש התנגדות בשל נישולכם מרכוש המנוח שלא בצדק או בניגוד לידוע לכם, חשוב לפעול באופן חכם עם עו"ד המתמחה בתחום כדי להביא לתוצאה טובה בהליך.
עו"ד ומגשרת מוסמכת יעל בן דוד עוסקת בדיני משפחה, דיני אישות, צוואות, ירושות, התנגדות לצוואה, ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעו"ד יעל בן דוד - 053-6241885