בני זוג נשואים שהחליטו להיפרד, להתגרש ולפצל את התא המשפחתי באמצעות הליך גירושין נאלצים להתמודד עם שלל סוגיות משפטיות ופיננסיות המחייבות הכרעה. סוגיות אלו כוללות בין היתר קביעת משמורת וזמני שהות עם הילדים, קביעת דמי מזונות, חלוקת רכוש ועוד. הניסיון מלמד כי אחת הסוגיות הטעונות ביותר במסגרת הליכי גירושין אשר מלווה בהתדיינות משפטית רבה היא סוגיית חלוקת הרכוש.
בני זוג שהכינו מבעוד מועד הסכם ממון שמסדיר את סוגיית חלוקת הרכוש ביניהם או לחילופין בני זוג שהגיעו להסכמות בנוגע לחלוקת הרכוש שצברו במשותף במשך חייהם המשותפים, יוכלו להגיע בקלות יחסית להסדר מוסכם באשר לחלוקת הרכוש. לעומת זאת, בני זוג שלא חתמו על הסכם ממון או בני זוג שלא גיבשו הסכמות באשר לחלוקת הרכוש שצברו, עלולים להיקלע לסכסוך משפטי בסוגיית חלוקת הרכוש, בין היתר בשל חשדות להעלמת או הברחת נכסים.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין שלומי ואנונו, לחץ/י כאן
העלמת נכסים במסגרת הליכי גירושין - מהן הסיבות לתופעה?
תביעות חלוקת רכוש אשר מוגשות במסגרת הליכי גירושין הן שכיחות ביותר בבתי המשפט לענייני משפחה ובבתי הדין הרבניים כאשר תכליתן היא לקבל הכרעה שיפוטית בסוגיית חלוקת הרכוש המשותף של הצדדים. כדי להימנע מחלוקה שוויונית והוגנת של הנכסים על פי החוק, אחד הצדדים עלול להימנע מהעברת דיווח מלא אודות סוג הנכסים שברשותו והיקפם, ואף לנקוט בפעולות להברחת חלק מהנכסים כדי שלא יובאו לידיעת בית המשפט לענייני משפחה, בית הדין הרבני והצד השני. יובהר כי המונחים הברחת נכסים והעלמת רכוש יכולים להתייחס לקצבאות, גמלאות, נכסי מקרקעין, כספים שהתקבלו בירושה, חשבונות בנק ועוד.
הברחת נכסים - איך היא מתבצעת בפועל?
אחת הדרכים השכיחות ביותר להבריח נכסים היא באמצעות העברת נכסים דוגמת נכסי מקרקעין, חפצים יקרי ערך, חשבונות בנק וכספים על שם קרובי משפחה או חברים קרובים. הברחת נכסים יכולה להיעשות גם על ידי העברת כספים לחשבון בנק שאחד הצדדים פתח בחו"ל מבלי שיידע על כך את הצד השני, פתיחת חשבון בנק נפרד, יצירת חובות אצל צדדים שלישיים, לקיחת הלוואות פיקטיביות, העברת נכסים לצדדים שלישיים ועוד.
האם ניתן להתגונן מפני העלמת נכסים וכיצד?
אם צד אחד חושד שהצד השני מבריח נכסים במהלך קשר הנישואין או בתקופת הליכי הגירושין, כדאי שלא יתמהמה, ויתחיל לאסוף מידע ומסמכים אודות הנכסים המשותפים - אישורי בעלות בנכסי מקרקעין שבבעלות הצדדים, תלושי שכר, אישורים בדבר ניהול קופות גמל ופנסיה, תדפיסי חשבונות בנק ועוד. לאחר מכן, רצוי לפנות לקבלת ייצוג משפטי של עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום חלוקת הרכוש והברחת הנכסים אשר יגיש בקשות מתאימות לבית משפט לענייני משפחה המוסמך לדרוש תצהיר מפורט מאדם הנחשד בהעלמת נכסים. בתצהיר יירשמו כלל הפעולות הפיננסיות שבוצעו במהלך תקופה מוגדרת שתיקבע על ידי בית המשפט ויפורט בו כל הרכוש הרלבנטי לעניין.
נוסף על כך, עורך דין מקצועי ומנוסה בתחום הברחת הנכסים יוכל להגיש עבור הלקוח בקשה לעיקול חצי מרכושו של הצד השני עד למועד שבו בית המשפט יכריע באופן סופי בסוגיית חלוקת הרכוש. אם קיים חשד שבוצעה הברחת נכסים, הצד הנפגע יוכל לעתור לצווי מניעה שימנעו מהצד החשוד לבצע פעולות ברכוש ללא הסכמתו.
חשוב לציין שהברחת נכסים היא מעילה חמורה בכספים שבמקרים מסוימים אף עלולה להיחשב לעבירת צווארון לבן עם כל המשתמע מכך.
חושדים שהצד השני מבריח נכסים?
במקרה של חשד להברחת נכסים נטל ההוכחה יוטל על הצד שטוען להברחת נכסים. עם זאת, אם הצד שטוען להברחת נכסים יצליח להוכיח בבית המשפט סימנים רבים למעשי מרמה שביצע הצד השני, נטל ההוכחה יעבור לצד השני שיצטרך להוכיח שלא ביצע את הברחת הנכסים שמיוחסת לו.
אם אתם בעיצומו של הליך גירושין או מעוניינים לפתוח בהליך כזה וסבורים שהצד השני החל להבריח נכסים במטרה להימנע מחלוקה הוגנת ושוויונית של הרכוש, מומלץ שתפנו לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום הגירושין וחלוקת הרכוש כדי שייצג אתכם בערכאות ויגן על האינטרסים שלכם. ייצוג משפטי מקצועי יסייע לצד הנפגע מהברחת הנכסים למצות את זכויותיו במסגרת הליכי הגירושין ולקבל את מלוא הרכוש שמגיע לו.
עורך דין שלומי ואנונו עוסק בדיני משפחה, חלוקת רכוש, מזונות ילדים, הסדרי ראייה והסדרי שהות, משמורת, הסכמי גירושין, הסכמי ממון, צווי קיום צוואה, צווי ירושה, ידועים בציבור, הסדרי ראייה והסדרי שהות, ניכור הורי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין שלומי ואנונו - 053-7361087