עובדי הכבאות חשופים ללא מעט נזקים במהלך עבודתם.
כבאות והצלה לישראל הוא הארגון המרכזי בישראל האחראי על מתן שירותי כבאות במדינה. לצד משימות כיבוי דליקות מטפל המערך באופן שוטף במשימות חילוץ והצלה מורכבות, מעניק טיפול ומענה לאירועי דליפת חומרים מסוכנים ועוד. לוחמי האש המסורים של ארגון זה פועלים בכל רחבי הארץ ומסביב לשעון על מנת להעניק סיוע באירועי שריפות, אך גם באירועי חירום כגון תאונות קשות (לרבות תאונות רכבת או תאונות כלי טיס), חילוצים מגובה וכיו״ב. לוחמי האש פועלים במשמרות ארוכות מחוץ לבתיהם, במשימות הכרוכות בסיכון חייהם עצמם לשם הצלת חיי אדם.
סיכון משמעותי שאליו חשופים לוחמי האש והמתנדבים במהלך פעילותם הוא הסיכון מפני פגיעות פיזיות במהלך ביצוע משימות מורכבות אלה. לצד זאת, החשיפה למראות קשים במסגרת העבודה, מותירה אף היא לא פעם צלקות נפשיות אצל העובדים. כך גם עקב תפקידם המבצעי חשופים עובדי הארגון למחלות שונות.
עולה השאלה איך מתמודדים עם מצב מורכב זה, ומה הדרך לתבוע פיצויים המגיעים לעובדי הכבאות שנפגעו במהלך עבודתם. להלן נסביר על כך, וכן על הנזקים הנפוצים אליהם חשופים העובדים.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין דקר, פקס, לוי, רוזנברג לחץ/י כאן
מהם הנזקים הפיזיים הנפוצים בקרב עובדי כבאות?
נזק נפוץ ביותר שמהווה סיכון משמעותי עבור לוחמי האש הוא חשיפה למחלות נשימתיות עקב שאיפת עשן. לא מעט עובדי כבאות סובלים, למרבה הצער, ממחלות ריאה, ירידה בתפקוד הריאה ומחלות בדרכי הנשימה. כל הנ״ל ידועות בתור מחלות נשימה תעסוקתיות.
סוג נוסף של נזקים פיזיים נפוצים הוא מחלות הנובעות מחשיפה לחומרים מסוכנים (הידועים בראשי התיבות חומ״ס), לרבות גז בישול (גפ״מ), חומרים לכיבוי שריפות וכדומה. חומרים אלה עלולים לסכן את העובדים במחלות קשות כגון מחלות לב, מחלות עצבים, מחלות בכלי הדם ואף סיכון מפני סוגים שונים של סרטן.
נזק נוסף העלול להיגרם כתוצאה מתנאי הפעילות המבצעית של לוחמי האש, מוכר כתסמונת פיברומיאלגיה – קרי, דאבת השרירים, תופעה הגורמת לכאב מפושט ורגישות באזורים רבים בגוף ולעייפות.
לצד מחלות קשות אלה, עבודה בשירותי כבאות כרוכה בהפעלת מאמץ פיזי רב. ציוד המגן של לוחמי האש, קסדה, ונשיאת הציוד המבצעי (פעמים רבות תוך ריצה וטיפוס קומות מרובות) אשר לא פעם נותן את אותותיו וגורם לנזקים כמו פריצת דיסק, שברי מאמץ, שברים בגפיים וכיו״ב. אלה רק חלק מהנזקים הפיזיים העלולים להיגרם לא פעם ללוחמי האש ועובדי שירותי הכבאות.
נזקים נפשיים נפוצים בקרב עובדי שירותי כבאות
מלבד הסיכונים הפיזיים המשמעותיים עליהם עמדנו לעיל, עבודה בזירות חירום גורמת לא פעם לצלקות נפשיות, עקב חשיפה למראות קשים כגון גופות ונפגעים בעלי פציעות קשות, חילוץ לכודים ממבנים בוערים, ומכלי רכב המעורבים בתאונות ועוד. ההערכות הן כי לוחמי האש בישראל סובלים מהפרעות פוסט טראומתיות באחוז גבוה יותר לעומת האוכלוסייה הכללית, ולא בכדי.
כיצד תובעים פיצויים במקרים אלה, ואילו קשיים עשויים לעלות בתביעות אלה?
חוק הביטוח הלאומי בישראל מאפשר לעובדים ומתנדבים לתבוע הכרה בתאונת עבודה, בגין נזקים שנגרמו להם במהלך או בעקבות עבודתם. האמור רלוונטי הן לגבי נזקים פיזיים והן לגבי נזקים נפשיים או מחלות שהתפתחו עקב העבודה. קיימים מספר מסלולי תביעה אפשריים במקרים אלה.
מסלול אחד הוא הגשת תביעות להכרה בפגיעה כ"תאונת עבודה" או "מחלת מקצוע" במוסד לביטוח לאומי. ככל שהתביעה תוכר, יהיו זכאים העובדים והמתנדבים לגמלה עבור הימים או התקופה בה לא עבדו (גם בעבודה שאינה קשורה לכבאות). לאחר ההכרה בתאונה כתאונת עבודה, ניתן להגיש תביעה לקביעת דרגת נכות זמנית או צמיתה שעל בסיסה יינתנו מענקים וקצבאות. בדרך כלל מדובר בהליכים ממושכים, אשר לא פעם מסתיימים בדחיית התביעה. במקרים מעין אלה, ניתן יהיה לערער על ההחלטה במוסד לביטוח לאומי, לוועדת עררים, ועדת תביעות אזורית, או בפני בית הדין לעבודה כאשר מדובר בשאלות חוק (להבדיל משאלות רפואיות).
דרך נוספת לתבוע פיצויים היא הגשת תביעה נזיקית בבית המשפט (ולעתים בביה"ד לעבודה). התביעה מוגשת נגד המעסיק, דהיינו מדינת ישראל - המשרד לביטחון לאומי - כבאות והצלה לישראל. מדובר בתביעות העשויות להיות מורכבות להוכחה, בשל כך שהן בדרך כלל יצריכו להוכיח כי קיימת אחריות מצד המעסיק להתרחשות הנזק, כגון אי חידוד נהלים, אספקת ציוד פגום לעובדים או אי נקיטת אמצעי זהירות נדרשים בדרכים אחרות.
קושי נוסף הנוגע בעיקר לתביעות בגין מחלות שנגרמו לעובדים הוא הקושי להוכיח כי קיים קשר סיבתי בין העבודה לבין הנזק שהתרחש. לדוגמה, מחלות נשימתיות יכולות להיגרם מסיבות שונות, כגון עישון, מגורים בסמוך למפעלים מזהמים וכדומה. בהתאם, עשוי להיות לא פשוט להוכיח כי המחלות נבעו דווקא מאופי עבודתם של עובדי מערך הכבאות.
לצד מסלולי התביעה עליהם פירטנו לעיל, לא פעם עובדי הכבאות מבוטחים בפוליסות המעניקות כיסוי ביטוחי במקרים של תאונות אישיות. במקרים אלה, ייתכן כי ניתן יהיה לתבוע פיצויים במסגרת אחד או שני המסלולים הנ״ל, וכן לתבוע את פוליסת הביטוח הפרטית, באופן העשוי להעניק זכאות לכפל פיצוי.
לאור הקשיים הנ״ל הכרוכים בניהול תביעות מעין אלה, וכן לאור המסלולים השונים להגשת תביעות, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי עם עורך דין המתמחה בדיני נזיקין וביטוח, ובעל היכרות עם מערך הכבאות על מנת להבין כיצד נכון יהיה לפעול במקרים פרטניים.
משרד עורכי דין דקר, פקס, לוי, רוזנברג עוסק בדיני נזיקין, תאונות עבודה, מחלות מקצוע, תאונות דרכים, תאונות נפילה, ייצוג נפגעים בבתי המשפט ובמוסד לביטוח לאומי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין דקר, פקס, לוי, רוזנברג - 053-9377916