סוגיית דמי מזונות ילדים במשפט הישראלי נקבעת בהתאם להלכה היהודית. המונח מזונות כולל את סיפוק כל צרכי האישה והילדים אשר כוללים בין היתר: בגדים, מזון, מדור ועוד. לפי ההלכה היהודית האב מחויב לשאת במזונות ילדיו עד הגיעם לגיל שש ותקנת הרבנות הראשית האריכה חובה זו עד לגיל 15 ובהמשך עד לגיל 18.
על פי רוב, מזונות ילדים משולמים לאם משמורנית ומשמשים לקיומם של הילדים. כל עוד האב משלם את מזונות הילדים עבור צרכיהם ההכרחיים, הרי שהאם לא תהיה מחויבת בתשלום דמי מזונות, בייחוד אם מצבה הפיננסי אינו מאפשר זאת. אם שכרה של האם גבוה יותר משכרו של האב, נתון זה ישוקלל על ידי בית המשפט לענייני משפחה.
לפניה ישירה לעו"ד דוד סול, לחץ/י כאן
האב מחויב לשאת במזונות הילדים עבור צרכים בסיסיים
חשוב לציין כי עבור ילדים מתחת לגיל שש, כאשר בני הזוג יהודים, האב לבדו מחויב לשאת בתשלום מזונות עבור צרכיהם הבסיסיים של הילדים, ואילו האם אינה מחויבת להשתתף, זאת גם אם האב הוא המשמורן ומצבה הפיננסי של האם הוא טוב.
חובת תשלום דמי מזונות של האם לילדיה תתקיים רק ביחס לצרכים שאינם בסיסיים המכונים "צרכים מדין צדקה". בפסיקה נקבע כי במצב שבו האם מבוססת כלכלית והאב הוא ההורה המשמורן, הילדים יוכלו לתבוע מאימם צרכים מדין צדקה כדי להגיע לשוויון מירבי במסגרת החוק.
הניסיון מלמד שבתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הרבניים נוהגים לחייב את האב לשלם עבור ילדיו סכום דמי מזונות ילדים מינימלי של 1,150 שקלים לפחות בגין צרכים בסיסיים ומחצית מסכום זה עבור צדקה.
צמצום סכום המזונות הבסיסיים וקביעת מזונות מדין צדקה לפי יחס הכנסות ההורים
בפסיקה נקבע כי כדי להגן על רווחתו של הילד וכדי לספק את צרכיו, יש לחתור להגיע לאיזון בין שני הוריו, ועל כן ניתן לצמצם את רכיב המזונות הבסיסיים שבהם חייב האב עד לסכום המינימלי ובתוך כך לקבוע מזונות מדין צדקה, אשר שני ההורים יהיו חייבים בהם באופן יחסי להכנסותיהם.
בבסיס פסקי הדין העוסקים בתשלום דמי מזונות ילדים על ידי האישה עומד עקרון השוויון. בפסק דין שניתן בבית המשפט לענייני משפחה נקבע שהוריו של קטין חייבים במזונותיו, כאשר שני ההורים חייבים בתשלום מזונות בשיעור יחסי להכנסותיהם וללא קשר לזהות ההורה המשמורן.
בבית המשפט לענייני משפחה בירושלים נקבע כי ילדים שנמצאים במשמורת אצל אביהם ומצבה הפיננסי של אימם הוא טוב, יהיו רשאים לתבוע מהאם תשלום מזונות עבור צרכים שהם מעבר לבסיסיים במטרה להגיע לשוויון במסגרת החוק.
השתתפות האם בתשלומי מזונות הילדים כאשר נקבעה משמורת משותפת
לפי פסיקת בית המשפט העליון בבע"מ 919/5, אם נקבעה להורים משמורת משותפת על ילדים מעל גיל שש, האב לא יהיה יישא לבדו בתשלומי מזונות הילדים, אלא שני ההורים יישאו בנטל תשלומי המזונות בהתאם לזמני השהות שנקבעו להם ולפי היחס שבין הכנסותיהם. על כן, ניתן לומר שהחל מחודש יולי בשנת 2017, לרמת ההכנסה של האם יש חשיבות רבה לעניין חיובה בתשלום דמי מזונות ילדים כאשר נקבעה להורים משמורת משותפת.
עו"ד דוד סול עוסק בתחום המעמד האישי והגירושין, מזונות ילדים, הסכמי גירושין, הסכמי ממון, זמני שהות ומשמורת, חלוקת רכוש, ניכור הורי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעו"ד דוד סול - 053-7429332