למועד הקרע חשיבות רבה בתביעת הגירושין שכן עד למועד זה ייחלקו הצדדים את הזכויות והחובות שנצברו במהלך שנות הנישואין.
מועד הקרע הנו מועד הגשת התביעות ולחילופין המועד בו הצדדים פסקו לנהוג כבני זוג וגמלה ההחלטה במשותף או אצל צד אחד לסיים את קשר הנישואין.
פעמים רבות טורח צד אחד להוכיח כי מועד הקרע הנו מוקדם ולו מהטעם שלטעמו החלוקה תשתלם יותר במועד זה.
לפניה ישירה לעו"ד וטוען רבני אליאב ביטון, לחץ/י כאן
מהו מועד הקרע במקרה של בגידה?
האם במקרה של בגידה ניתן יהיה להגיד שמועד הקרע נקבע והוכרע ממועד הבגידה או שמועד הקרע יחול במועד הגשת התביעה?
בפסק דין הניתן לאחרונה מבית הדין הרבני אשדוד משך בית הדין את ידיו מלדון בתביעת חלוקת רכוש שהגישה אישה כנגד בעלה ובהתאם לחוק יחסי ממון הייתה אמורה לקבל את מחצית הפנסיה של הבעל.
הוכח שהאישה ניהלה רומן למשך תקופה של יותר מעשר שנים עם בן זוג קבוע
בתביעת הגירושין בה הוכח כי האישה ניהלה רומן למעלה מעשר שנים עם בן זוג קבוע, קבע בית הדין שוודאי שהבעל לא מוכן לחלוק את הפנסיה וזכויותיו עם האישה ולכן מועד הקרע יהיה במועד תחילת הבגידה של האישה שכן מאז לכאורה אין שותפות והאישה קבעה שאין רצונה לחיות עם הבעל ואם כן מדוע תבקש את מחצית זכויותיו בזמן שאינה חיה איתו מהותית אלא רק פורמאלית?
מטרתו של בית הדין הרבני הינה שהזכויות אותן חולקת האישה ביתר עם הבעל יחולקו רק עד מועד תחילת הקשר שניהלה האישה דהיינו פחות עשר שנים ממועד הגירושין. לצורך חלוקה זאת ביקש בית הדין מהצדדים שיעשו קניין דהיינו הסכמה מחדש שמוכנים לחלוק את נכסיהם בהתאם לחוק ומשלא בוצע הקניין קבע בית הדין שאינו דן בתיק. (יש לציין שלא בכל הרכב הדיינים היו דורשים עריכת קניין).
זכויות ממוניות של צדדים נשואים פורמלית אינן נפגעות עקב בגידה
מנגד, קיימת פסיקת בית המשפט העליון שאין טענה זאת נכונה וכל עוד הצדדים נשואים פורמאלית הרי שהזכויות הממוניות אינן נפגעות חרף הבגידה.
נימוקי בית הדין שנכון שפוסק בהתאם לחוק יחסי ממון וזאת מהטעם שכל זוג שנישא הרי יודע שבעת גירושין יחולקו הזכויות שווה בשווה בהתאם לחוק ואם כן יש כאן ידיעה ברורה ואומדן דעת ולכן אף שדין זה מנוגד לדין האישי הרי הנו נכון מצד האומדן דעת והידיעה.
אולם במקרה בו בגידה מצד אחד מבני הזוג שהייתה במשך עשור ויותר האם יש כאן ידיעה ברורה שהצד שעבד במשך עשר שנים מוכן לחלוק את רווחיו עם בן הזוג לשעבר בזמן שפגע בנישואין.
נדגיש שאין האמור כאן בגירושין בהם אין בני הזוג מסתדרים אלא בגירושין מטעם פירוק הנישואין מחמת בגידה שנידונים כמעין הפרת חוזה וודאי שבגידה ארוכה כזאת תידון כך.
האם בגידה מסיימת בפועל את שותפות הנישואין?
לעניות דעתי טעמו של בית הדין הרבני יהיה נכון במקרים מסויימים ולא בכל מקרה, ולו מהטעם שכל חלוקה בהתאם לחוק יחסי ממון הינה מהטעם שהמאמץ הנו משותף ולכן אף אם צד אחד עבד והרוויח הרי שהצד השני גידל את הילדים ועסק בעבודות הבית והרי אף כמו במקרה הנדון שהאישה בגדה במשך עשור הרי לא נטען כלפיה שלא תפקדה בבית או שהילדים הוזנחו ואם כן אין סיבה שתפסיד את זכויותיה.
מנגד, אין מחלוקת שהצד הבוגד במעשיו דה פקטו קבע ששותפות הנישואין מבחינתו תמה ואף אם טיפל בילדים והחזיק את הבית הרי שאם השותפות תמה מהיכן הבסיס לקבל על תקופה זו מחצית מהזכויות?
אסכם שבכל מקרה ישנה חשיבות רבה לשאלה היכן לתבוע את חלוקת הרכוש ומעבר לתוצאה הסופית הרי שממד הזמן הנו חשוב ביותר, ובמקרה האמור הצדדים התנהלו זמן רב ובסופו של יום תוגש תביעה חדשה בבית המשפט.
עו"ד וטוען רבני אליאב ביטון עוסק בדיני משפחה, גירושין, צוואות, ייצוג בהליכי התנגדות לצוואה, ייצוג בבית המשפט לענייני משפחה, ייצוג בבית הדין הרבני ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעו"ד וטוען רבני אליאב ביטון - 053-7428621