חוק עבודת נשים נועד להגביל את המעסיקים בכל מה שנוגע לסיום העסקתן של עובדות בהיריון, אף ללא קשר לסיבת הפיטורים. כך, גם אם עילות הפיטורים אינן קשורות להיריון, כגון תפקוד לקוי בעבודה או צמצום כוח אדם, החוק אוסר על המעסיק לפטר את העובדת, ובתנאי שיש לה ותק של שישה חודשים ומעלה. במקרה בו המעסיק עומד על פיטורי העובדת בעת ההיריון, מסיבות שאינן קשורות להיריון, עליו להגיש בקשה לממונה על חוק עבודת נשים במשרד העבודה והרווחה. הממונה יעריך את המקרה, תוך התחשבות בעמדת העובדת, לפני קבלת החלטה. אם ייקבע כי הפיטורים קשורים להריונה של העובדת, לא יינתן האישור.
חשוב לדעת, כי במקרים בהם מעסיק מפטר עובדת בהיריון ללא קבלת אישור הממונה, העובדת זכאית לפיצוי בשיעור של 150% משכרה עבור כל חודש מיום הפיטורים ועד למועד הלידה. נוסף על כך, היא זכאית לפיצוי עבור 60 הימים שלאחר חזרתה מחופשת הלידה.
לפניה ישירה אל עורכת דין ונוטריון טליה רג'ואן, לחץ/י כאן
חוק שוויון הזדמנויות בעבודה: מניעת אפליית נשים
נוסף על חוק עבודת נשים המוזכר לעיל, גם חוק שוויון הזדמנויות בעבודה משמש הגנה חיונית מפני אפליה במקום העבודה. חוק זה אוסר במפורש אפליה על בסיס גורמים כגון היריון, לידה ומצב משפחתי. אם עובדת פוטרה עקב היריון או לידה, היא זכאית לתבוע פיצויים לפי חוק זה, גם אם לא עבדה אצל המעסיק במשך ששת החודשים הנדרשים כאמור בחוק עבודת נשים. במקרה זה על העובדת להוכיח כי המניע לפיטורים היה קשור להיריון או ללידה. במקרים מסוג זה תוכל העובדת לתבוע פיצוי של עד 50,000 ₪ מבלי שתצטרך להוכיח כי נגרמו לה נזקים ממשיים. פיצוי זה, הקרוי נזק בלתי ממוני, ישולם בנוסף לכל נזק שנגרם לעובדת בפועל, כגון חוסר יכולת להבטיח תעסוקה חלופית עד הלידה ובמהלך התקופה המוגנת שלאחר הלידה.
זכויות נשים לאחר לידה
לאחר חופשת הלידה, החוק קובע תקופה מוגנת של 60 יום שבמהלכה לא ניתן לפטר עובדת. תקופה זו נועדה לשמור על זכויות העובדת בעת חזרתה לעבודה, ולהבטיח כי מקום עבודתה יישמר עבורה, באופן אשר יאפשר לה יציבות כלכלית ותעסוקתית רציפה. לאחר חופשת הלידה ובמהלך התקופה המוגנת, על המעסיק לאפשר לעובדת לבצע את עבודתה באותם תנאים ובאותה רמת שכר כפי שהיה בטרם כניסתה להריון ו/או יציאתה לחופשת הלידה. כל ניסיון לפגוע בתנאי העסקתה ו/או בהיקף משרתה ו/או בשכרה של העובדת ייחשב כהרעת תנאים ויאפשר לעובדת לתבוע פיצויים בגין האמור.
טיפול משפטי בעקבות הפרת זכויות עובדת בהיריון
אם את סבורה שזכויותיך כעובדת בהיריון או לאחר לידה הופרו, חיוני לנקוט בצעדים משפטיים מתאימים, ובכלל זה לתעד כל מקרה של אפליה, יחס לא הוגן או פיטורים שלא כדין. מומלץ להתייעץ עם עורך דין הבקיא בתחום דיני העבודה ובייצוג עובדות בהיריון, זכויות לאחר לידה ואפליה. עוה"ד יוכל להעריך את היתרונות של המקרה שלך, להדריך אותך בתהליך המשפטי ולעזור לך לממש את הסעדים המתאימים, כולל פיצוי עבור נזקים שנגרמו לך וחזרה לתפקידך הקודם. זכרי, יש לך את הזכות לסביבת עבודה הוגנת ותומכת במהלך ההיריון ולאחריו.
לסיכום, כעובדת בהיריון או לאחר לידה, חשוב להיות מודעת לזכויות שלך ולהגנות שמאפשר לך החוק. חוק עבודת נשים וחוק שוויון הזדמנויות בעבודה משמשים אמצעי הגנה חשובים מפני אפליה ויחס בלתי הוגן כלפי נשים. הבנת מטרות החוק ופנייה לייצוג משפטי, יסייעו לך להבטיח כי זכויותייך מוגנות לאורך כל תקופת ההיריון, לאחר הלידה ומעבר לה.
משרד עורכי דין ונוטריון טליה רג'ואן עוסק בדיני עבודה, לרבות ייצוג עובדים, והתמקדות בתחום אפליית נשים והטרדה מינית בעבודה, ביטוח לאומי וקרנות פנסיה, וכן בייעוץ לגיל השלישי. טליה רג'ואן, עורכת דין מנוסה בעלת ותק של מעל עשרים שנה בתחום, בעלת קריירה משפטית ענפה לרבות כהונה כדיינת בבית הדין המשמעתי של לשכת עורכי הדין, יו"ר ועדת ערר ארנונה, ויו"ר ועדת ערר של שירות התעסוקה, מגשרת מוסמכת ובעלת הסמכה בניהול בוררויות מתחום המשפט האזרחי. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין ונוטריון טליה רג'ואן- 053-7101187