אם התעדכנתם באמצעי התקשורת בחודשים האחרונים - דרך מהדורות החדשות או גלישה באתרים שונים וקריאת כתבות וטורים, לא יכולתם לפספס את סכסוך הירושה המתוקשר ביחס לעיזבונו של צביקה פיק ז"ל.

צביקה פיק, שהיה מבין הזמרים הבולטים והמוערכים בישראל, השאיר אחריו ירושה שמעורכת במיליוני שקלים. לאחר מותו התגלו פרטי הצוואה, לפיה הוא הורה לחלק את רכושו בין שני ילדיו הקטינים (מגרושתו שירה מנור), וכי לילדיו הגדולים (מנישואיו למירית שם אור) לא השאיר דבר.

התברר, כי לגרושתו שירה גם כן לא השאיר דבר.

בתו, דניאלה, התבקשה לשמש כמנהלת העזבון, ע"פ הצוואה. שירה התנגדה לכך, ובמקביל לעניין זה, הבן הבכור בנלי, הגיש ביחד עם אימו, מירית שם אור, התנגדות לצוואה. בנלי ומירית טוענים, כי יש לקיים את הצוואה הקודמת, לפיה הרכוש יחולק בחלקים שווים בין כל הילדים. הרוחות סוערות ועדיין לא ברור כיצד תסתיים הפרשה. מה שכן ברור הוא, שהפתרון עשוי לקחת זמן רב ושבכל הסיפור מעורבים עורכי דין, הוצאות רבות, רגשות עזים ולא מעט סימני שאלה.

לפניה ישירה אל עורכת דין אוריה חנן, לחץ/י כאן

מניעה מראש - זה אפשרי

הפרשה הסבוכה הזו מעלה את התהייה האם ניתן למנוע סכסוכי ירושה מראש, ואם כן כיצד.

ובכן, יש כמה פעולות חשובות שאפשר ומומלץ לעשות. לפניכם הדרכים העיקריות למזער סכסוכי ירושה לאחר לכתכם מן העולם:

עריכת צוואה

1. עריכת צוואה מפורטת, ברורה ומדויקת תמנע בדרך כלל מאבקי ירושה עתידיים. למה הכוונה? חשוב לכלול בצוואה את פרטי היורשים המדויקים, פרטי הנכסים שמורישים, נסיבות עריכת הצוואה, יש להקפיד שלא תהיה מעורבות של אחד היורשים בהכנת הצוואה, וחשוב להקפיד על הכללים שחלים על הדרך בה אתם מכינים את הצוואה - למשל, אם אתם עורכים צוואה בעדים, הכרחי שתהיה בצוואה חתימה של המצווה וכן חתימה של העדים.

כמו כן, מומלץ לערוך צוואה בשלב מוקדם יחסית, שבו המוריש צלול ואין בכך כל ספק. כדאי לצרף אישור רפואי שמעיד על מצבו הבריאותי של המוריש. חשוב לזכור שהצוואה האחרונה היא הקובעת, כך שאם יש צוואה קודמת היא נדחית מפני הצוואה החדשה יותר. אנשים רבים נוהגים להפקיד את צוואתם אצל הרשם לענייני ירושה. זוהי דרך טובה להבטיח שהצוואה תישמר ולא תאבד.

מכיוון שעריכת צוואה היא עניין חשוב, והכנתה עשויה למנוע מאבקי ירושה עתידיים, מומלץ לערוך צוואה אצל עו"ד שמתמחה בצוואות וירושות. אמנם אין חובה לערוך צוואה אצל עורך דין, אך עורך דין מנוסה יוודא שהצוואה ערוכה כנדרש, ושהיא מפורטת וברורה דיה, וכך יהיה קשה לערער עליה ולטעון טענות שמערערות את תוקפה.

חשוב לציין, כי לעתים לא די בצוואה שהמנוח השאיר אחריו כדי למנוע סכסוכי ירושה. במסגרת סכסוכי ירושה עלולות לעלות טענות שונות כנגד תוקף הצוואה בדבר השפעה לא הוגנת על המוריש, זיוף הצוואה, אי כשירות המוריש בזמן כתיבת הצוואה ועוד. עם זאת, קשה מאוד להוכיח טענות אלו, ונטל ההוכחה הוא על המתנגדים לצוואה.

ביטוחים, השקעות ועדכון מוטבים

2. ביטוחים, השקעות, חסכונות וחשבונות בנק - לא כולם יודעים, אך כספים שיש על שמכם במסגרת קופות גמל, קרנות השתלמות, ביטוחי מנהלים וביטוחי חיים לא נכנסים אוטומטית בגדר העיזבון. כספים אלו יגיעו למוטבים שלכם בפוליסות אלו, גם אם בצוואה הורשתם את כל רכושכם ליורשים הטבעיים שלכם. ואולם, אם התניתם במפורש בפוליסה, שאתם מעוניינים שהיא תהיה חלק מהעיזבון, חלוקת הכספים תתבצע ע"פ הצוואה.

מומלץ להיערך מראש ולהכין בקלסר מסודר או במקום נגיש במחשב, פירוט של כל הפוליסות והדו"חות השנתיים של כל הביטוחים שיש לכם. כך גם לגבי חשבונות הבנק שלכם. עריכת רישום מסודר של מיקום הכספים, תמנע אי בהירות בהמשך.

טיפ: חשוב לבדוק היטב את פוליסת הביטוח ולוודא כי עדכנתם את המוטבים. במיוחד אם אתם גרושים, בפרק ב', אלמנים, ידועים בציבור או חד הוריים. ודאו כי חברות הביטוח קיבלו את בקשותיכם, וכי הן עדכנו את המוטבים הרלוונטיים.

עדכון הקרובים לכם - היכן המסמכים

3. עצה שתחסוך לכולם זמן ומאמץ - ספרו לבני הזוג, לילדים ולמי שרלוונטי, היכן המסמכים החשובים שלכם, הן הצוואה והן הקלסר או הרישום המסודר שהכנתם לביטוחים ולהשקעות. כך, הם לא יצטרכו לבזבז זמן ומאמץ רב באיתור המסמכים העדכניים לאחר מותכם.

עורכת הדין אוריה חנן (צילום: מני פאל)
עורכת הדין אוריה חנן | צילום: מני פאל

לסיכום, ראינו כי מאבקי ירושה יכולים לקרות והם אכן מתרחשים לעתים. ההתמודדות איתם אינה פשוטה ומצריכה השקעת אנרגיות, הוצאת כספים ותעצומות נפש רבות. אמנם, לא ניתן למנוע אותם מראש בוודאות של 100%, אבל היערכות מקדימה, הכנת המסמכים החשובים בצורה מסודרת, שיתוף הקרובים לכם ובעיקר - עריכת צוואה ברורה ומפורשת, יסייעו מאוד במניעת סכסוכי ירושה מרים על רכושכם לאחר לכתכם מן העולם.

משרד עורכת הדין אוריה חנן מתמחה במתן ייעוץ משפטי מקצועי, אישי ומדויק בתחום דיני המשפחה ובין היתר בצוואות, ירושות, הליכי גירושין, חלוקת רכוש, הסכמי גירושין, הסכמי ממון, מזונות אישה וילדים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורכת דין אוריה חנן - 053-7101859