כל בר דעת בוודאי יודע כי כל הסדר גירושין באשר הוא אמור להתייחס לילדיהם של בני הזוג המתגרשים. אכן, אם בני הזוג מתגרשים, ובוחרים, מטבע הדברים, "להפריד כוחות", ולחיות תחת קורות גג נפרדות, הרי שיש לקבוע פרקי זמן קבועים אשר בהם ישהו הילדים עם כל הורה. אם אי פעם מצאתם את עצמכם תוהים כיצד נקבעת החלוקה וכיצד היא באה לידי ביטוי, הינכם מוזמנים להיעזר במדריך הבא, שיספר לכם את כל מה שאתם צריכים לדעת על חלוקת זמני שהות, על אחריות הורית ועל מה שביניהם.

לפניה ישירה למשרד עורך דין מיכאל פיינברג, לחץ/י כאן

רקע

במשפט הישראלי, המושג זמן שהות ואחריות הורית הם שני נושאים נפרדים אך קשורים הדוקות האחד למשנהו, ואף נדונים חדשות לבקרים בתיקים בדיני המשפחה. באופן כללי, נוכל להגיד כי מונח זמני השהות מתייחס להיקף הזמן שבו הילד מבלה עם כל אחד מהוריו, בעוד שהאחריות ההורית מתייחסת לזכויות ולחובות שיש לכל אחד מן ההורים לגבי גידול הילד, הטיפול בו והשליטה עליו.

מהם זמני השהות?

בישראל, נקודת המוצא היא שלשני ההורים יש זכויות שוות למגורים עם ילדם. עם זאת, אם ההורים אינם יכולים להסכים ביניהם על חלוקת זמנים הולמת, בית המשפט יכול להכריע בעבורם, כאשר העיקרון שינחה אותו הוא טובת הילד.

על פי הדין הנהוג כיום, בתי המשפט נוהגים לקבוע אחריות הורית משותפת (במקום לקבוע שאחד ההורים בלבד יהיה המשמורן) - כלומר שני ההורים יהיו אחראים באופן שוויוני לגידול ילדיהם ולרווחתם. דרושה כאן כמובן חלוקה של זמני השהות בין ההורים, והיא אמורה להיות זהה כפי הניתן.

אין ספק כי הכרת בתי המשפט באחריות ההורית המשותפת, אשר מקנה זמני שהות דומים להורים, היא שינוי מרענן, שבהחלט יכול למנוע מאבקי כוחות מיותרים בין ההורים, שכל אחד מהם מעוניין בתואר "המשמורן" הנחשק. אם עד היום מי שזכה במשמורת המלאה היה בעל יתרון משמעותי, הרי שבמצב של אחריות משותפת שני ההורים הם שווי ערך.

מהי האחריות ההורית?

האחריות ההורית מבטאת את מכלול הזכויות, החובות והסמכויות אשר ההורה מחזיק כלפי הילד שלו. בכך ניתן לכלול קבלת החלטות ביחס לחינוך הילד, ביחס לבריאותו, ביחס לדת שעל פיה יחונך וכן ביחס לסיפוק מיטב צרכיו ורצונותיו הבסיסיים.

האחריות ההורית מוצאת ביטויה אף בדין הפלילי, אשר מגדיר אי מילוי של חובות הוריות כלפי הילד כעבירה פלילית לכל דבר, ואף בדין האזרחי, אשר קובע אחריות נזיקית מקום בו ההורה מפר את חובותיו האמורות כלפי הילד.

נציין כי בישראל שני ההורים נחשבים כבעלי זכויות וחובות שוות בעניין זה, אלא אם כן נקבע אחרת על ידי בית המשפט.

מהו ההבדל בין זמני שהות לבין אחריות הורית?

ניתן לזהות הבדל מהותי בין זמני שהות לבין אחריות הורית. ההבדל בין זמני שהות לבין האחריות ההורית הוא כי זמן השהייה מתייחס להיקף הזמן שהילד מבלה עם כל אחד מהוריו, ולעומת זאת האחריות ההורית מתייחסת לזכויות וחובות של כל הורה לגבי גידול הילד והטיפול בו. במילים אחרות, ניתן לומר כי סוגיית זמני השהות עוסקת במיקומו הפיזי והמוחשי של הילד, בעוד שאחריות הורית עוסקת בזכויות ובחובות החוקיות של כל הורה ביחס לילד.

בכל אופן, הן זמני שהות והן אחריות הורית הינם מושגים חשובים ומהותיים בדיני המשפחה בישראל, אשר עשויים להיות בעלי השפעה מכרעת על חיי הילדים כמו גם על חיי הוריהם. אם כן, הבנת ההבדל הטמון בין שני המושגים היא מהותית.

עורך הדין מיכאל פיינברג (צילום: שמרית מאור)
עורך הדין מיכאל פיינברג | צילום: שמרית מאור

מהי החשיבות הטמונה בהסתייעות בייעוץ משפטי בנושא?

שירותים משפטיים יכולים להעניק סיוע משמעותי ורב ערך בהתמודדות עם נושאים הקשורים לזמני שהות וכן לאחריות הורית - כך, עורך דין מוסמך בענף דיני המשפחה יכול לספק ייעוץ הולם לגבי דרך הפעולה הטובה ביותר במקרה הנדון, לייצג את הלקוחות בבית המשפט ולוודא כי זכויותיהם ממומשות. בנוסף, עורך דין מומחה עשוי לספק הדרכה לגבי פשרה או הסכם עם ההורה השני, מה שיכול לעזור למנוע את הצורך בהתערבות בית המשפט.

משרד עורך דין מיכאל פיינברג עוסק בדיני משפחה, גירושין, זמני שהות, משמורת, מזונות, חלוקת רכוש, הסכמי ממון, פירוק שיתוף, בתי דין רבניים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורך דין מיכאל פיינברג - 053-6242560