מחלת סרטן העור היא מחלה ששכיחה יותר במדינות שבהן קרינת השמש היא חזקה וחשיפה לקרינת השמש מהווה גורם עיקרי לגידולי עור מסוגים שונים שנחשבים לגידולים השכיחים ביותר בעולם כולו ובישראל. מדי שנה מאובחנים בארץ כ-10,000 חולים בסרטן העור מסוגים שונים.

לפי סעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי (להלן: "החוק") מחלת מקצוע היא מחלה אשר נקבעה כמחלת מקצוע בתקנות לפי סעיף 85 לחוק ומבוטח חלה בה עקב עבודתו אצל מעסיקו או מטעמו, ואצל עובד עצמאי – עקב עיסוקו במשלח ידו. התקנות המחייבות לעניין זה אשר קובעות אילו מחלות מקצוע מוכרות הן תקנות הביטוח הלאומי (ביטוח מפני פגיעה בעבודה) (להלן: "התקנות") שכוללות פירוט של המחלות הרלבנטיות.

רשימת המחלות בתקנות היא רשימה סגורה ועל כן, מחלה אשר לא מופיעה בתקנות לא תוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי כמחלת מקצוע. רשימת המחלות שמופיעה בתוספת השנייה לתקנות כוללת כיום 54 פריטים ומאחר שעודכנה לאחרונה בשנת 1996, לא מדובר ברשימה מקיפה וממצה די הצורך. מכיוון שמחלת סרטן העור עקב חשיפה לשמש אינה נכללת ברשימת מחלות המקצוע שבתקנות, הרי שלא ניתן לקבל את הכרת המוסד לביטוח לאומי במחלה כ-"מחלת מקצוע". להלן נפרט כיצד כן ניתן לקבל את ההכרה האמורה.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין אפרים גלסברג, לחץ/י כאן

כיצד ניתן לקבל את הכרת המוסד לביטוח לאומי במחלת סרטן העור כפגיעה בעבודה?

לנוכח החלל הריק שהותיר המחוקק באשר למגוון מחלות מקצוע אפשריות, במסגרת פסיקת בית הדין הארצי לעבודה התפתחה עילת המיקרוטראומה. עילה זו נועדה להרחיב את מנעד המקרים שבהם ייקבע שעובד נפגע במסגרת עבודתו ולפיכך יהיה זכאי לקבל זכויות שמוקנות לנפגעי עבודה במוסד לביטוח לאומי.

עילת המיקרוטראומה מאפשרת לעובד שחלה לקבל את הכרת המוסד לביטוח לאומי במחלה אשר נגרמה לו בעקבות פגיעות זעירות אשר חזרו על עצמן שוב ושוב במשך פרק זמן ממושך מספיק כדי לגרום להיווצרות נזק שמתבטא כמחלה אשר פוגעת בכושר עבודתו של העובד, וזאת בכפוף לכך שקיים ידע רפואי או מדעי שלפיו המחלה אכן נגרמת במנגנון כזה.

חשיפה לשמש יכולה להיות תשתית אפשרית למיקרוטראומה

סקירת פסיקת בתי הדין לעבודה מלמדת שחשיפה לשמש יכולה להיות תשתית אפשרית למיקרוטראומה, ועל כן מחלות עור שעלולות להיגרם בעקבות חשיפה לשמש יכולות להיות מוכרות כ"פגיעה בעבודה" לפי עילת המיקרוטראומה. לצורך קבלת התביעה על ידי בית הדין לעבודה, העובד שנפגע יצטרך להוכיח בין היתר את קיומה של חשיפה ממושכת לקרינת שמש בעבודה כמו גם את חלקי גופו שנחשפו לשמש למשך פרק זמן ממושך, ואת משך החשיפה שלו לשמש בעבודתו. בהתאם לעובדות שיוכחו, בית הדין לעבודה ימנה מומחה רפואי אשר ייבחן האם קיים קשר סיבתי של גרימה בין החשיפה לשמש בעבודה לבין מחלתו של העובד.

בפסיקת בתי הדין לעבודה הוכרו במהלך השנים מגוון מחלות עור כ"פגיעה בעבודה" מכוח עילת המיקרוטראומה, לאחר שהתקבלה חוות דעת של מומחה רפואי אשר מונה על ידי בית הדין לעבודה וקבע שקיים קשר סיבתי בין תנאי העבודה לבין המחלה. המחלות שהוכרו על ידי בתי הדין לעבודה כוללות בין היתר את מחלת המלנומה, קרצינומה של תאי קשקש (SCC), קרצינומה של תאי בסיס (BCC). דוגמאות למקרים שהוכרו בפסיקה: נהג שופל שביצע את עבודתו תוך חשיפה לשמש במשך מספר שעות רב מדי יום - בל (נצ') 2348/07 ציון שלמה - המוסד לביטוח לאומי (27.11.08); מטפלת שעבודתה בקיבוץ הייתה כרוכה בחשיפה לשמש במהלך חלק משעות היום - בל (נצ') 2404/04 רות בן דוד - המוסד לביטוח לאומי (27.12.07); מורה לחינוך ימי בבית ספר לקציני ים - ב"ל 38190-09-12 ניר בוים - המוסד לביטוח לאומי (24.12.13), עובד חברת החשמל ומדריך טיולים בארץ ובחו"ל - בל (ב"ש) 37750-12-14‏ ‏ יהושוע דורון - המוסד לביטוח לאומי (7.318) ועוד.

עמידה בפני ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי לצורך קביעת דרגת נכות

אחרי קבלת הכרה עקרונית של בית הדין לעבודה כי המחלה אכן מהווה "פגיעה בעבודה", ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי תבחן את החומר הרפואי הרלבנטי, תבדוק את המבוטח ותקבע לו את דרגת הנכות בעקבות המחלה. לפי דרגת הנכות שתיקבע למבוטח ובכפוף לכך שדרגת הנכות שנקבעה היא בשיעור של 9% ויותר, ישולם לו מענק נכות חד פעמי או גמלת נכות חודשית. אם המבוטח אינו שבע רצון מהחלטת הוועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי בעניינו הוא יוכל להגיש ערר על החלטתה תוך 30 יום. נוסף על קבלת התגמולים מהמוסד לביטוח לאומי, עובד שהוכר כנפגע עבודה יהיה זכאי לכך שקופת חולים תשלם את הוצאות הטיפול במחלתו.

עורך הדין אפרים גלסברג (צילום: שרון בוכבינדר)
עורך הדין אפרים גלסברג | צילום: שרון בוכבינדר

ייצוג משפטי של עורך דין מקצועי ומנוסה בתחום הביטוח הלאומי ועילת המיקרוטראומה

מכיוון שתביעות להכרה במחלת סרטן העור כפגיעה בעבודה לפי עילת המיקרוטראומה הן תביעות מורכבות וסבוכות המחייבות ידע משפטי מעמיק, מומחיות וניסיון רב בהתנהלות מול המוסד לביטוח לאומי ובית הדין לעבודה, מומלץ להיוועץ בעורך דין מקצועי ומנוסה בתחום כדי למקסם את הסיכויים לקבלת ההכרה במחלת סרטן העור כפגיעה בעבודה. עורך דין מנוסה ומיומן ינחה את המבוטח וייעץ לו, יסביר לו אודות ההליכים הצפויים לו לצורך קבלת ההכרה, יכין עבורו תביעה נגד המוסד לביטוח לאומי בהתאם לצורך וייצג אותו בפני ועדות רפואיות לנפגעי עבודה עד למיצוי מיטבי של זכויותיו.

משרד עורכי דין אפרים גלסברג עוסק מזה שנים רבות בתחום נזקי הגוף, ביטוח לאומי כולל ייצוג בוועדות רפואיות, נפגעי עבודה, דיני עבודה ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין אפרים גלסברג - 053-6130157