הסדרתן של שאלות אלו ונושאים נוספים במסגרת הסכם בין בעלי מניות המייסדים בשלב הקמת החברה (הנקרא גם "הסכם מייסדים"), חשובה מאד ומעניקה ודאות לבעלי המניות. בנוסף, באמצעות ניסוח נכון של סעיפים משפטיים מיוחדים ניתן להגן על בעלי המניות ועל החברה, לקבוע מראש פתרון לבעיות שעלולות להיווצר, לתת מענה למצבי משבר ומחלוקת בתוך החברה ואף להפחית את הסיכון לסכסוך בין השותפים.
לכן, הסכם מייסדים טוב מותאם לבעלי המניות הספציפיים, לפעילות החברה ולהבנות המסחריות בין המייסדים. בנוסף, חשוב לוודא שההסכם לא סותר את ההסדרים הקבועים בתקנון החברה.
לפניה ישירה אל עורך דין דר ויינברג, לחץ/י כאן
בכתבה זו אספנו את עשרת הנושאים שלדעתנו הם החשובים ביותר בכל הסכם מייסדים. מומלץ לקרוא בעיון ולשמור:
- המניות - כמה ואילו מניות יקבל כל בעל מניות? מהן הזכויות הנלוות לכל מניה? האם זכות השתתפות בקבלת ההחלטות בחברה? האם הזכות למנות דירקטור/ים בחברה?
- כיצד מקבלים החלטות בחברה? מהו הרוב הנדרש על מנת לקבל החלטות בחברה? ברוב רגיל של 51%? הסכם מייסדים יכול גם לקבוע כי החלטות מסוימות ידרשו רוב מיוחד של 80% (לדוגמה) מקרב בעלי זכויות ההצבעה באסיפת בעלי המניות ו/או דירקטוריון החברה. ניתן גם להעניק לבעל מניות זכויות וטו בנושאים מסוימים.
- הניהול השוטף של החברה - הסכם מייסדים אמור להבטיח את ניהולה השוטף של החברה. כך לדוגמה הוא מסדיר מי אחראי על הניהול השוטף של החברה, האם אחד מבעלי המניות או שהחברה תמנה מנכ"ל?
בנוסף, הסכם מייסדים אמור להעניק מענה למצב בו לא מושגת הכרעה בדירקטוריון או באסיפת בעלי המניות של החברה. קיימים מספר מנגנונים בהם ניתן למנוע מצב של מבוי סתום (dead lock). החל ממתן זכות הכרעה לבעל מניות מסוים וכלה בפנייה לגורמים חיצוניים שיכריעו. - תפקידי בעלי המניות / חלוקת אחריות - הסכם מייסדים אמור להגדיר את תפקידו של כל בעל מניות ואת התחייבויותיו במסגרת החברה. ניתן לקבוע כי מייסד מסוים יתחייב להעניק שירותים לחברה, מייסד אחר ישמש כעובד בפועל של החברה ויעניק מהידע שלו ויש מייסד שרק יעניק מימון לחברה.
- דרכי המימון - ישנה חשיבות רבה גם לתיאום ציפיות בין בעלי המניות והסדרת דרכי המימון של החברה במסגרת ההסכם. למשל האם במועד הקמת החברה המייסדים יזרימו לחברה כספים מכיסם הפרטי או שהחברה תיטול הלוואה מהבנק? או שאולי המייסדים יחפשו משקיע נוסף כדי שיזרים כספים לחברה? מה גובה המימון ובאיזה אופן יינתן - כהשקעות בעלים או כהלוואות בעלים? מה יקרה במידה והחברה תזדקק למימון נוסף?
בנוסף חשוב לציין את הסכמות הצדדים לסוגיית הערבויות שיידרשו מבעלי המניות, לדרישת בנקים, ספקים, משכיר הנכס בו יופעל בית העסק וכו'. למשל: מה עושים כאשר יידרש מבעלי המניות לחתום על ערבות אישית להתחייבויות החברה? וככל שיידרש - מי יספק ערבות בנקאית או יפקיד פיקדון? - חלוקת דיבידנדים / רווחים - נושא נוסף שחשוב להסדיר הוא התנאים, הדרך והמועדים לחלוקת רווחים / דיבידנדים, לבעלי המניות ו/או השקעת רווחים אלו בחברה.
- מנגנוני העברת זכויות - נושא חשוב נוסף שצריך לשים אליו לב בהסכם מייסדים הוא קביעת מנגנוני העברת זכויות כגון זכות סירוב ראשונה המעניקה קדימות ברכישת זכויות לבעלי מניות מסוימים, חובת ההצטרפות למכירה (bring along), זכות הצטרפות למכירת זכויות (Tag along), וכו'. לכל מנגנון שכזה יש השפעה שונה על החברה ועל בעלי המניות, לכן יש להתייעץ עם עורך דין טרם קבלת החלטה בעניין זה.
- אי תחרות - מומלץ להעלות כבר בהסכם המייסדים את הסכמת בעלי המניות לאי תחרות בינם לבין עצמם, בינם לבין החברה. במיוחד כאשר לאחד או יותר מבעלי המניות יש עסקים אחרים בתחום העיסוק של החברה החדשה שמבקשים המייסדים להקים.
- דילול מניות - לעיתים תכופות עולה הסוגייה של דילול מניותיהם של בעלי המניות בחברה. למשל מה עושים במצב בו החברה נקלעה לקשיים ובעלי המניות נדרשים להזרים כספים לחברה אך בעל מניות מסוים לא יכול או לא רוצה להזרים כספים לחברה? לכן כדאי לקבוע כבר בהסכם המייסדים מנגנון מסודר ומוסכם לדילול מניות של בעלי המניות במצבים כאלו ואחרים.
- פתרון מחלוקות - כמו כן, כדאי לקבוע במסגרת הסכם מייסדים מנגנונים שונים לפתרון מחלוקות בין השותפים או לסיום הדרך העסקית המשותפת של הצדדים במידה ושיתוף הפעולה ביניהם לא יצליח. כך לדוגמה מנגנון ה- BMBY (Buy Me Buy You), לפיו הצד המעוניין בהיפרדות מציע לקנות את חלקו של הצד השני בסכום מסוים, ובמידה והצד השני מסרב למכור את חלקו עליו לשלם לצד שמעוניין להיפרד את אותו הסכום שנקב הצד הראשון.
הידע, המיומנות וניסיוננו הרב בליווי עסקאות, מלמד כי הסכם מייסדים טוב נותן ודאות לבעלי המניות, מענה למשברים עתידיים ומונע הוצאות משפטיות רבות ועוגמת נפש לכל הצדדים.
עורך דין דר ויינברג עוסק בליווי, הקמה ופירוק חברות, שותפויות ועסקים מכל הסוגים ייצוג בתביעות וסכסוכים בין שותפים/בעלי מניות, ניהול משברים, ייעוץ וליווי משפטי שוטף לעסקים וחברות, גישורים עסקיים, ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
לצפייה בכרטיסו של עורך דין דר ויינברג באתר din.co.il לחץ/י כאן
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעורך דין דר ויינברג - 053-6242231