בפתח הדברים חשוב לומר כי ההמלצה הטובה ביותר עבור כל נהג בערב הסילבסטר ובכלל היא - אם שותים לא נוהגים. נהיגה בשכרות היא פעולה מסוכנת אשר גורמת להאטה בתגובותיו של נהג הרכב ועל כן מסכנת את הנהג עצמו, את הנוסעים ברכב ואת יתר משתמשי הדרך.
מדי שנה מבלים רבים יוצאים לחגוג בערב הסילבסטר כאשר במקרים רבים הבילוי כולל גם שתיית אלכוהול בכמות כזו או אחרת. מאחר שגם משטרת ישראל מודעת לנתון, היא עורכת באופן קבוע מבצעי אכיפה רחבי היקף בערב הסילבסטר שבמהלכם היא עוצרת נהגים לביקורות בצירי התנועה הראשיים וביציאות ממקומות הבילוי. מטרת הבדיקות המשטרתיות היזומות היא לתפוס נהגים שנוהגים בשכרות ומסכנים את עצמם ואת שאר משתמשי הדרך. יש לציין כי עבירת נהיגה בשכרות היא אחת מעבירות התעבורה החמורות והקשות וגישת המחוקק ובתי המשפט כלפי מבצעיה היא חמורה בהתאם.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין מידן & מידן, לחץ/י כאן
מהי כמות האלכוהול הקבועה בחוק לצורך הגדרת השכרות?
הגדרת השכרות העיקרית הקבועה בחוק מתייחסת לריכוז של 50 מיליגרם אלכוהול במאה מיליליטר של דם או ריכוז אלכוהול של 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר של אוויר נשוף. בפועל וכתוצאה מפסיקה של בית המשפט העליון, המשטרה אוכפת את עבירת הנהיגה בשכרות החל מ-290 מיקרוגרם אלכוהול לליטר אוויר נשוף. הגדרה זו מתייחסת לנהגים מעל גיל 24 שיש להם ותק נהיגה של יותר משנתיים.
לעומת זאת, המחוקק החמיר יותר עם נהגים צעירים מתחת לגיל 24, נהגים חדשים, נהגים של רכבי עבודה או רכבים מסחריים שמשקלם הכולל עולה על 3,500 קילוגרם, כמו גם נהגים של רכבים ציבוריים. על כן נקבע כי נהגים הנמנים על אוכלוסיות אלו יוגדרו שיכורים אם ריכוז האלכוהול בדמם יעלה על 10 מיליגרם אלכוהול ב-100 מיליליטר דם או על 50 מיקרוגרם אלכוהול בליטר של אוויר נשוף.
כיצד מתבצעת בדיקת שכרות לנהג?
בדיקת שכרות לנהג כוללת מספר שלבים כאשר ישנה חשיבות גם לסדר הפעולות בבדיקה. לאחר שהשוטר עצר את הרכב לבדיקה ראשונית הוא יערוך לנהג בדיקת "נשיפון" לצורך מתן דגימת אוויר נשוף שתשמש להערכה ראשונית של רמת האלכוהול אצל הנהג. כאשר בדיקת ה"נשיפון" תקינה, הנהג ישוחרר באופן מידי לדרכו, אך אם ישנה אינדיקציה לקיומה של רמת אלכוהול חריגה, השוטר יערוך לנהג בדיקת מאפיינים. במסגרת בדיקה זו השוטר ייבחן בין היתר את הופעתו של הנהג ואת התנהגותו ולאחר מכן יבקש מהנהג לצעוד בקו ישר, לקרב את אצבעו לאפו כשעיניו עצומות ועוד.
אם בדיקת המאפיינים עוררה אצל השוטר חשד שהנהג שיכור, הנהג יתבקש להמתין 15 דקות אשר במהלכן ייאסר עליו לאכול, לעשן או להכניס דבר מה לפיו או לאפו כדי למנוע הטיה של תוצאות הבדיקה. אחרי 15 דקות השוטר יבקש מהנהג לנשוף פעמיים לתוך מכשיר ה"ינשוף" ויפעל בהתאם לתוצאות המבדק.
נהג שמסרב לבצע בדיקת ינשוף צריך לדעת שסירוב להיבדק יגרור אישום בביצוע עבירת נהיגה בשכרות כאילו נבדק ונמצא שיכור, כאשר גם במקרה כזה העונש צפוי לכלול שלילת רישיון נהיגה למשך שנתיים ורישום של 10 נקודות לחובת הנהג. יובהר כי סירוב להיבדק מקל על התביעה בהוכחת התיק בבית המשפט ומנגד עלול לפגוע בנהג בהמשך ההליך מכיוון שלסנגור לא תהיה כמעט אפשרות למצוא פגמים בהתנהלות המשטרה כלפי הנהג לנוכח העובדה שהליך הבדיקה כלל לא התבצע בעקבות הסירוב.
מהו העונש הצפוי לנהג שנתפס כשהוא נוהג בשכרות?
לפי הוראות סעיף 39א לפקודת התעבורה, נהג שנתפס כאשר הוא נוהג בשכרות ייענש בשלילת רישיון נהיגה למשך שנתיים וברישום של 10 נקודות לחובתו, למעט אם מדובר בנסיבות מיוחדות. נהג שנתפס נוהג שוב בשכרות לאחר שבשנה הקודמת הוא הורשע בעבירת נהיגה בשכרות, ייענש בעונש פסילת רישיון למשך 4 שנים.
הרשעה בעבירת נהיגה בשכרות של נהג חדש הגוררת ענישה של פסילת רישיון נהיגה למשך שנתיים כאמור, תחייב את הנהג לבצע שוב מבחן נהיגה עיוני ומעשי לצורך קבלת רישיון הנהיגה.
נהג שנפסל למשך שנה או יותר כתוצאה מעבירה של נהיגה בשכרות או נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים, יחויב לבצע בדיקות רפואיות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים כדי שיוכל לחדש את רישיון הנהיגה.
במקרים רבים המשטרה נותנת לנהג שנתפס שיכור הזמנה לשימוע בפני קצין משטרה. הקצין יחליט אם להטיל על הנהג פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה למשך 30 יום ולתפוס את הרכב ששימש לביצוע העבירה.
ייצוג משפטי של עו"ד מקצועי ומנוסה לסייע לבטל את האישום או להשיג הקלה בעונש
כדי למזער את הנזק לאחר ביצוע עבירת נהיגה בשכרות, כדאי לנהג לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין מנוסה בתחום דיני התעבורה ובייצוג נהגים בעבירות נהיגה בשכרות. עורך הדין ייבחן את העבר התעבורתי של הנהג, את נסיבות המקרה ואת התנהלות השוטרים בשטח כדי להביא לביטול האישום נגד הנהג או כדי להשיג עבורו הקלה בענישה. הניסיון מלמד כי במקרים רבים פגמים בהליך הבדיקה המשטרתי הביאו לביטול כתב האישום נגד הנהג או לתיקון של כתב האישום אשר הוביל לענישה מקלה. סעו בזהירות.
עורך דין אורן מידן עוסק בדיני תעבורה, עבירות נהיגה בשכרות, מהירות מופרזת, תאונות דרכים, בדיקת ינשוף, נהיגה ללא רישיון, שימוע וביטול פסילה מנהלית, המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעורך דין אורן מידן - 053-6112798