מגורים בבית משותף עלולים לייצר אינספור חיכוכים בקרב השכנים סביב נושאים שונים כגון השתלטות על רכוש משותף אשר שייך לכל הדיירים בבית המשותף, הסגת גבול, רטיבות בדירות, ענייני חניה, מטרדי רעש, לכלוך ועוד. יחסי שכנות הם לרוב יחסים מתמשכים אשר במסגרתם הצדדים מתגוררים בסמיכות זה לזה במשך שנים. על כן, כדי לשמור על יחסי שכנות טובים, רצוי לנסות ליישב את הסכסוך בדרכי שלום באמצעות הידברות לפני הגשת תביעה לערכאות משפטיות.

אם השכנים מתעלמים, מסרבים לשתף פעולה ולהתייחס ברצינות לפניות בנושא, ניתן לפנות לעורך דין מיומן ומנוסה בתחום סכסוכי השכנים אשר ייעץ ללקוח ויעניק לו ייצוג משפטי מקצועי לצורך יישוב הסכסוך באופן יעיל ומהיר.

עידן אטיאס ושות' - עורכי דין | ליטיגציה, משפט מסחרי, ליווי חברות וצווארון לבן

ייצוג משפטי בתביעה ליישוב סכסוך שכנים

עורך הדין ייבחן את נסיבות הסכסוך ויישלח לשכן הבעייתי מכתב אזהרה לפני פתיחת הליכים משפטיים. אם השכן ימשיך לסרב לשתף פעולה, לא יהיה מנוס מפניה לערכאות באמצעות הגשת תביעה לבית משפט שלום או למפקחת על רישום המקרקעין (להלן: "המפקחת"), הידועה גם בשם המפקחת על הבתים המשותפים.

המפקחת היא גוף שיפוטי וסמכותה מקבילה לסמכותו של שופט בית משפט שלום. עם זאת, ההליך שמתנהל בפני המפקחת הוא לרוב קצר וגמיש יותר בהשוואה להליך בבית משפט שלום מבחינת דיני ראיות, לוחות זמנים וסדרי דין.

למפקחת נתונה סמכות שיפוט ייחודית לדון בסכסוכי שכנים ובסכסוכים הנוגעים למתקנים בבתים משותפים. נוסף על כך, המפקחת מוסמכת לתת צווי מניעה או צווי עשה, לפסוק פיצויים לדייר בבית משותף בעקבות נזקי רטיבות, להשיב תשלומים ולאשר פרויקט תמ"א 38 בהיעדר הסכמה מצד דייר סרבן.

באילו מקרים תוגש תביעה למפקחת על רישום המקרקעין?

המפקחת תדון בסכסוך שכנים לאחר שהוגשה אליה תביעה ושולמה אגרה כנדרש. למפקחת יוגשו תביעות שעוסקות בסכסוכים בין בעלי דירות בבית משותף בנוגע להוצאות שנחוצות לאחזקת הרכוש המשותף וניהולו, סכסוכים בנוגע להרחבת דירה בבית משותף, סכסוכים בנוגע לחיזוק בית משותף מכוח תמ"א 38.

המפקחת תדון גם בתביעות בנוגע למתקנים משותפים בבתים משותפים כגון דודי שמש, מעליות, חניות, עמדות טעינה לרכבים חשמליים, צלחות לווין והתאמות שנעשות בבית המשותף לצורך שימוש של אנשים עם מוגבלויות. כמו כן, למפקחת יוגשו גם תביעות בנוגע למחלוקות על פי התקנון המוסכם של הבית המשותף או התקנון המצוי כאמור. ניתן להגיש תביעה למפקחת גם כאשר ליקוי בדירה אחת בבית המשותף גרם נזק לדירה אחרת, דוגמת ליקוי רטיבות. תביעה למפקחת תוגש גם כאשר נגרם לדירה נזק בעקבות ליקוי שמקורו ברכוש המשותף.

מכיוון שחוק המקרקעין קובע שקירות חיצוניים בבית משותף נחשבים לרכוש משותף של כל הדיירים בבית המשותף, במקרה שאחד הדיירים בבית המשותף ביצע שינוי בחזית הבניין הרי שמדובר בפגיעה ברכוש המשותף המאפשרת להגיש תביעה למפקחת. תביעה למפקחת תוגש גם במצב שבעל דירה בבית משותף הסיג גבול לדירה אחרת או לרכוש המשותף.

סמכות שיפוט מקבילה במקרים של הסגת גבול בבית משותף

חשוב לציין כי בסכסוכים שנוגעים להסגת גבול בבית המשותף למפקחת נתונה סמכות שיפוט מקבילה לזו של בית משפט שלום ועל כן התובע רשאי לבחור היכן להגיש את תביעתו. אם הסכסוך נוגע למטרד או מפגע סביבתי בבית משותף, לבית משפט השלום נתונה סמכות שיפוט ייחודית ועל כן במקרים שדייר בבית משותף סובל ממטרד שנגרם על ידי דייר אחר הוא יצטרך להגיש את תביעתו לבית משפט השלום.

כדי להביא לפתרון מהיר ויעיל של סכסוכי שכנים כדאי לפנות בהקדם לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בייצוג צדדים בסכסוכי שכנים אשר בקיא בחקיקה ובפסיקה העדכנית בתחום. עורך הדין ייבחן את הנסיבות הרלבנטיות לסכסוך, יגבש עם הלקוח אסטרטגיית פעולה משפטית מתאימה שתגן על האינטרסים שלו וילווה אותו לפי הצורך עד למיצוי זכויות מיטבי.

באדיבות עו"ד עידן אטיאס.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.