הסכם בין שותפים נערך הרבה פעמים בין אנשים קרובים, כמו חברי ילדות, מכרים, משפחה. כלומר, הרבה פעמים ההסכם נערך בין שני צדדים שכביכול אמורים לסמוך זה על זה ובעלי היכרות רבת שנים ולכן לא מרגישים צורך בכלל לכתוב הסכם ואם כן - הם לא נכנסים די הצורך לפרטי פרטים מכיוון שההתעסקות הזו מביכה אותם (חלקם חוששים שהצד השני יחשוב אולי שהם לא סומכים עליו מספיק) או שהם עצמם מאד סומכים על הצד השני ולכן ההתעסקות הזו מיותרת מבחינתם.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין מורן אריאלי, לחץ/י כאן
האם הצדדים עיגנו בחוזה את הדרכים לסיום השותפות?
אבל הניסיון מלמד שלא מעט פעמים הסכמים בין שותפים גם מגיעים לקיצם או שהצדדים, שעד עכשיו מאד הסתדרו ביניהם בכל פן אחר בחייהם - פתאום מגלים שלעבוד יחד או לנהל יחד עסק - זה לא אותו דבר ויש חילוקי דעות והשקפות שונות שנוגע לאופן ניהול העסק כך שלעיתים אין מנוס מסיום השותפות בשל כך. אז נשאלת השאלה האם הצדדים עיגנו בחוזה את הדרכים לסיום השותפות (בין היתר).
תמיד חשוב לערוך את ההסכם אצל עו"ד מומחה בתחום, שיישב עם הצדדים ויעלה את כל השאלות הרלוונטיות ואפילו הבלתי נעימות לפעמים - כדי למנוע אי נעימויות בהמשך. מבחינתי, הסכם הוא קודם כל כלי שעוזר לעשות תיאום ציפיות. גם בנוגע לאופן ההתנהלות בעסק וגם באשר לסיום השותפות במידת הצורך.
חלוקת עבודה
נושאים חשובים להתייחסות הם למשל - חלוקת העבודה ותחומי האחריות בין הצדדים. האם מישהו מהצדדים יעבוד פיזית בעסק? האם שני הצדדים ינהלו? מי יהיה אחראי על השיווק? מי יהיה אחראי על הנהלת החשבונות? נושאים שלא זוכים להתייחסות הראויה או שהצדדים חושבים הם "כבר יסתדרו ביניהם" או "שיהיה בסדר" לא עושים חסד לא עם העסק שלהם ולא עם החברות שלהם כי בסופו של דבר לכל אחד יש ציפיות שונות ואם לא שמים מראש את הדברים על השולחן צפויה להם אכזבה גדולה בהמשך.
שכר עבודה
נושא שעולה על הפרק לא מעט הוא למשל התשלום לאחד הצדדים שנשאר לעבוד בעסק בעוד הצד השני עוסק יותר בפן הניהולי. האם מגיעה לצד שעובד בעסק משכורת ואם כן למשך איזו תקופה? האם מגיעה לו משכורת גם בתקופות שהעסק לא מכניס כסף ואף נמצא בהפסדים?
קבלת החלטות
דבר נוסף שיש לשים לב אליו הוא נושא קבלת ההחלטות בעסק. האם בכוונת הצדדים להתייעץ בנוגע לכל פעולה ופעולה בעסק? האם העובדה שאחד הצדדים אחראי למשל על השיווק, אומר שהוא יכול לקבל כל החלטה שהיא בתחום, מבלי להיוועץ בשותף שלו? יש שותפים שמחליטים מראש על מנגנונים שונים, כמו למשל - זכות וטו. יש שותפים שקובעים כי החלטות כספיות מעבר לסכום מסוים יתקבלו בהסכמת שני הצדדים בלבד (לא מומלץ למשל שכל הוצאה כספית תדרוש אישור של שני השותפים, לדוגמא אם מדובר בהוצאה של 50 שקלים שכן, התייעצות על כל דבר קטן עלולה גם לשתק את העסק וכמובן שזו לא המטרה).
החלטות נוספות שכדאי לעגן בחוזה כהחלטות שחובה לקבל אותן ביחד הן החלטות לגבי נטילת הלוואות, הכנסת שותפים חדשים לעסק (אף אחד לא רוצה למצוא את עצמו פתאום עם שותף לא רצוי), עסקאות יוצאות דופן (שלא במהלך העסקים הרגיל), העסקת עובדים, פעולות בעלות אופי שיווקי שיכולות כמובן להשפיע על תדמית העסק ועוד.
סיום השותפות
למרות האופטימיות הרבה והחברות העמוקה, צריך להיות חכמים ולחשוב איך מפרקים את השותפות הזו ומתי. פירוק השותפות יכול להיעשות כי צד מסוים לא רוצה להמשיך או כי השותפות והעסק לא משגשגים או מכל סיבה אחרת שהיא. על כן, חשוב שיהיה רשום במפורש בחוזה מהי הדרך לסיים את השותפות. בעוד ישנם שותפים שמעדיפים לבחור במנגנון "במבי" (BUY ME BUY YOU), אחרים מעדיפים ללכת קודם לבורר. לא משנה במה תבחרו - חשוב לנסות ולכסות את כל הסיטואציות שעלולות לקרות ולעגן בחוזה את הדרכים לפעולה. גם אם זה מביך אתכם לדבר על זה עכשיו - תזכרו שזה ימנע, הרבה פעמים, מצבים מביכים בהמשך.
משרד עורכי דין מורן אריאלי עוסק במשפט מסחרי ועסקים, ייעוץ משפטי שוטף לעסקים וחברות, הסכמי מייסדים, הקמת חברות, חוזים עסקיים ובינלאומיים, דיני עבודה, מכרזים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין מורן אריאלי - 053-6240747