תנועת "metoo" העלתה לסדר היום הציבורי את הנושא של הטרדות מיניות ותקיפות מיניות של נשים. התנועה שהחלה להתפשט באוקטובר 2017 גרפה "הצלחות" בהעמדתם לדין של גברים שפגעו מינית בנשים מפורסמות ויותר ופחות. העובדה כי נשים רבות שעמדו בקדמת הבמה של תנועה זו היו שחקניות או מתעמלות כיוונה את הזרקור אל עבר היחסים בין גברים ובין נשים במקומות העבודה. 5 שנים חלפו מאז ואף שאנחנו יכולים להצביע על שינוי בשיח, המהפך עדיין לא הושלם.
במרץ האחרון הצביע סקר שנערך בקרב עובדים בארה"ב על כך שלא פחות מ-38% מהעובדים חווים הטרדות במקום העבודה. 822 עובדים במשרה מלאה השתתפו בסקר שהעלה עוד כי סוגי ההטרדות משתנים בהתאם למגדר, לגזע, לנטייה המינית, לגיל ולמעמד הסוציואקונומי. לא מפתיע ששיעור הנשים שדיווחו על הטרדות - 38.8% - היה גבוה יותר מאחוז הגברים - 36.4%.
לפניה ישירה לעו"ד ומגשרת יערה פיקר, לחץ/י כאן
ההטרדות המיניות נמשכו ביתר שאת בתקופת הקורונה
היה ניתן אולי להניח, כי תקופת הקורונה ששינתה את התרבות הארגונית והעבירה רבים מהעובדים לעבודה מהבית (בצורה חלקית או מלאה) תסייע בהפחתת כמות ההטרדות המיניות במקומות העבודה. אולם, מהסקר הזה עלה כי דווקא בעת העבודה מהבית ההטרדות נמשכו ביתר שאת. כאן, ההטרדות באו לידי ביטוי במיילים, שיחות וידאו, אפליקציות מסרים וגם בטלפון.
החוק למניעת הטרדה מינית במקום העבודה מפרט את חובות המעסיק, ומבהיר, שמוטלת עליו החובה לפעול באופן אקטיבי למניעת הטרדות מיניות בסביבת העבודה. על המעסיק לפעול בכמה דרכים.
מהן חובות המעסיק במקום העבודה מתוקף החוק למניעת הטרדה מינית?
בין השאר, חובתו של כל מעסיק להביא לידיעת כל עובדיו ובכלל זה הממונים מטעמו את האיסור על הטרדה מינית בעבודה. בנוסף, חובת המעסיק לדרוש מכל עובדיו להימנע מלהטריד מינית במסגרת יחסי העבודה. מי שמעסיק יותר מ-25 עובדים אף חייב לנסח תקנון מוגדר ומפורש האוסר על הטרדה מינית והתנכלות.
מטרתו של התקנון לדוגמא להדריך את כלל העובדים לגבי מותר ואסור בקשר להטרדה מינית. נוסף על כך, התקנון נועד להנחות נפגע מהטרדה מינית או התנכלות בדבר הדרך שעליו לפעול והגורמים שאליהם הוא נדרש לפנות במסגרת העבודה. התקנון מנוסח בשפה ברורה ופשוטה ומפרט את עיקרי החוק והתקנון. מעסיק שלא יפרסם את התקנון כנדרש דינו קנס על כל שבוע שהתקנון לא פורסם.
מתי המעסיק מחויב למנות אחראית על הטרדה מינית במקום העבודה?
בנוסף, המעסיק מחויב ליזום פעילות הסברה והדרכה בנושא במסגרת שעות הפעילות של החברה. מי שמעסיק 10 עובדים או יותר נדרש למנות אחראית להטרדה מינית בעבודה. האחראית תקבל את התלונות, תברר אותן ותייעץ למעסיק אודות הדרך שבה עליו לנקוט. לאחר הבירור, על המעסיק לפעול תוך 7 ימים לכל היותר, ולקבוע אילו הליכים משמעתיים יינקטו או כל צעד אחר.
יובהר, כי החובה לברר תלונה על הטרדה מינית חלה על המעסיק גם במקרה שלא הוגשה תלונה אלא התקבלה הודעה אנונימית, במקרה של חשד בדבר תלונות שווא, מקרה של מתלוננת שחזרה בה מהתלונה ואפילו במקרה של מתלוננת שאינה מועסקת יותר במקום העבודה.
בפסיקה נקבע, כי חובת המעסיק היא להקנות לעובד סביבת עבודה שוויונית ובטוחה. עוד נקבע כי מעסיק אשר בוחר "לעצום עיניים" אל מול התנהגות מטרידה כלפי מי מעובדיו, ייתכן כי יראו בו כאחראי לנזק שנגרם לעובדת, ככל שימצא כי לא פעל דיו על מנת למנוע את ההטרדה ולמלא חובתו כלפי עובדיו.
לכן, מעסיק שלא יפעל בהתאם להוראות החוק, עלול למצוא עצמו חשוף בפני תביעות של עובדיו ולהתמודד עם תשלום פיצויים בסכומים גבוהים. כמו כן, המעסיק עלול להיות חשוף בפני תביעה מנהלית ו/או פלילית ככל שלא יעמוד בחובותיו.
עו"ד ומגשרת יערה פיקר עוסקת בדיני עבודה, הטרדה מינית, התעמרות בעבודה, זכויות עובדים, יחסי עובד - מעסיק, פיצויי פיטורין ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעו"ד ומגשרת יערה פיקר - 053-7105253