עם עליית תוחלת החיים, יש כיום יותר מבוגרים שבוחרים לעבור לדיור מוגן - שם יקבלו מסגרת של פעילות חברתית ותרבותית עם בני גילם תוך מתן שירותים אישיים ורפואיים.
בעת המעבר לדיור מוגן על הדיירים לחתום על הסכם המסדיר את היחסים שבין הדייר לבין הדיור המוגן. מדובר בהסכם חשוב הכולל בתוכו נקודות רבות שצריך לשים לב אליהן לפני שחותמים עליו.
לפניה ישירה אל משרד עו"ד, נוטריון וגישור אילה פולק-משה, לחץ/י כאן
מהן הזכויות שיש לכל דייר בדיור מוגן?
בשנת 2012 חוקק חוק הדיור המוגן, אשר מעגן את זכויות הדייר בנושאים שונים הקשורים לשהותו בדיור המוגן. לפי חוק הדיור המוגן יש לכל דייר זכות להתנהל ביחידת הדיור כפי רצונו ובתנאי שאינו מפריע לאחרים. כמו כן, מסדיר החוק את זכותו של הדייר להלין מטפל, למנות מיופה כוח, לשהות לתקופת ניסיון והסתגלות של חודשיים ועוד.
עם זאת, הסכם הכניסה לדיור המוגן, הינו הסכם מפורט, אשר קובע הנחיות רבות אשר חלקן מוסדרות בחוק וחלקן לא.
מהן הנקודות החשובות אליהן כדאי לשים לב בעת הכניסה לדיור המוגן?
דיור מוגן נחשב כמגורים בקהילה ולכן הדייר רשאי ליהנות מהיתרונות שבהגדרה זו ובזכויות להן הוא זכאי על פי חוק.
על הדייר כאשר הוא נכנס לדיור המוגן, לשים לב, בין היתר, לנקודות שונות:
- ישנם שירותים שהדיור המוגן מחויב לספק לדייר: שירותי אחזקה, שירותי ניקיון, מענה אנושי לדייר כל שעות היממה, פעילויות תרבות, העשרה וספורט, שירותי עו"ס ועוד.
- רפואה בדיור מוגן: אחת הסיבות למעבר אנשים להתגורר בדיור המוגן היא מעטפת רפואית זמינה אם חס וחלילה יקרה להם משהו.
הדיור המוגן מחויב לספק לדייר שירותי רפואה הכוללים מערכת הנותנת מענה אנושי לקריאה לעזרה של דייר לאורך כל שעות היממה. כמו כן ניתנים שירותי בריאות לדיירים על-ידי אחות, כולל ניהול מידע רפואי לגבי הדיירים והפניה לטיפול רפואי, וכן שירותי עזרה ראשונה במשך כל שעות היממה.
- תשלומי אחזקה חודשיים: יש לבדוק בהסכם מה כולל סל השירותים (קו טלפון, שירותי תרבות, בית כנסת ושירותי החובה) ובין היתר, אילו תשלומים נוספים יידרש הדייר לשלם- ארוחות, כביסה, ארנונה, מים, כבלים, חשמל, טיולים, הצגות, הסעות וכו'.
- מחלקה סיעודית או מחלקת תשושי נפש: נקודה שכדאי לבדוק היא האם בדיור המוגן ישנה מחלקה סיעודית בקרבת מקום או מחלקת תשושי נפש, אליה ניתן להעביר דייר שמצבו הבריאותי או הנפשי החמיר והתדרדר וכיצד הסכם הדיור המוגן מתייחס לנושא הסיעוד. ההסכם צריך לפרט תנאי מעבר למחלקה הסיעודית, עלות השהות בה, האפשרות להבאת רופא חיצוני ואת ההסכם עם המחלקה הסיעודית. ככל שאין לדיור המוגן מחלקה סיעודית- כדאי לבדוק אילו פתרונות המקום מציע למקרה של צורך בעזרה סיעודית.
- תקופת ניסיון: בחוק הדיור המוגן נקבעה תקופת ניסיון של שלושה חודשים בה רשאי כל צד לסיים את ההסכם בהודעה של 14 יום. לאחר תקופת הניסיון, אם הדייר יבקש לעזוב את הדיור המוגן יהיה עליו לתת הודעה ארוכה יותר (בדרך כלל של 90 יום וגם לשלם עבורם בטרם יעזוב), ואם הדיור המוגן יבקש לסיים את ההסכם יוכל הוא לעשות זאת רק בתנאים הקבועים בחוק.
- הלנת מטפל: דייר רשאי להלין בדירתו מטפל באחריותו ובמימונו ובתנאי שהדירה מותאמת להלנת מטפל וכן שניתן אישור לכך מהצוות הרב מקצועי ובעלי המקום. לכן, כאשר דייר נכנס לדיור מוגן - עליו לשים לב שדירתו מתאימה להלנת מטפל, אם חס וחלילה, יידרש לכך.
- נציג והתאמת ייפוי כוח מתמשך: במסגרת ההסכם קובעים נציג מטעם הדייר מול הנהלת הדיור המוגן. מומלץ שהנציג יהיה מיופה הכוח המתמשך, ככל שהדייר ערך ייפוי כוח מתמשך.
ככל שלא ערך ייפוי כוח מתמשך, כדאי שיערוך, ויתייחס גם ליתר רצונותיו.
מהם מסלולי התשלום השונים?
בעת הכניסה לדיור המוגן יש מסלולי תשלום שונים.
באופן כללי, ישנו בדרך כלל סכום פיקדון אשר משלמים עבור הדירה בצירוף דמי אחזקה חודשיים.
יש לציין שדירה זו אינה נרשמת על שם הדייר בלשכת רישום המקרקעין.
ישנם מספר מסלולים אפשריים, (אשר לא כולם ניתנים בכל דיור מוגן), ומתוך המסלולים האפשריים על הדייר לבחור את המסלול המתאים ביותר עבורו:
- מסלול פיקדון: הדייר מפקיד עם כניסתו סכום של כמה מאות אלפי שקלים, ומדי שנה נשחק ממנו אחוז מסוים (כ-3.5% בצירוף מע"מ) עד מספר שנים מקסימלי, בד"כ 12 שנה. לאחר מספר השנים המקסימלי הדייר משלם רק את התשלום החודשי והסכום הנותר שמור לזכות הדייר עד לסיום ההסכם ופינוי הדירה- צמוד למדד.
- דמי כניסה: הדייר מפקיד סכום הנמוך משמעותית מסכום פיקדון רגיל אולם תוך כארבע שנים כל הסכום נשחק.
- תשלום חודשי גבוה בלבד: מסלול בו הדייר לא משלם פיקדון כלל אך משלם רק תשלום חודשי גבוה.
כאמור דלעיל, ישנם לעתים מסלולים שונים. חשוב לבדוק את המסלול המתאים ביותר לדייר: ליכולתו הכלכלית, להון עצמי, להכנסות חודשיות וכו'.
כיצד תבטיחו את כספי הפיקדון?
חוק הדיור המוגן קובע שכאשר דייר משלם פיקדון, הדיור המוגן מחויב להבטיח את כספי הפיקדון על-ידי רישום משכנתא ראשונה, או מתן ערבות בנקאית (או ערבות מחברת ביטוח) לדייר, או העברת 40% מסכום הפיקדון לנאמן.
לאחר סיום ההתקשרות עם הדייר, הדיור המוגן מחויב להחזיר את יתרת הפיקדון בתוספת שיעור עליית מדד המחירים לצרכן.
לסיכום: כניסה לדיור מוגן היא צעד מרגש שטומן בחובו הרבה דברים טובים. עם זאת, חשוב מאוד להבין את ההסכם ולוודא כי הדייר מקבל את כל הזכויות להן הוא זכאי על פי הדין וההסכם.
משרד עו"ד, נוטריון וגישור אילה פולק-משה עוסק בייעוץ לגיל השלישי, אפוטרופסות, צוואות וניהול עיזבונות, דיור מוגן לגיל השלישי, גישור בסכסוכים בין דוריים בתחום הירושות והצוואות והאפוטרופסות, שירותי נוטריון ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עו"ד, נוטריון וגישור אילה פולק-משה - 053-6130160