בהתאם לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (להלן:"חוק הפלת"ד) ולפקודת ביטוח רכב מנועי, כל נהג רכב מנועי מחויב להיות מבוטח בביטוח חובה. על כן, במצב תקין אדם שנפגע בתאונת דרכים יקבל פיצוי מחברת הביטוח אשר ביטחה בביטוח חובה את הרכב שבו הוא נהג או נסע. במקרה שכזה אין משמעות לשאלת האחריות לתאונה, וכל אדם שנפגע בעקבות התאונה זכאי לקבל פיצוי.
עם זאת, לעיתים ישנם מצבים שבהם לנהג המעורב בתאונה אין ביטוח חובה תקף או שהוא אינו מכסה את השימוש הספציפי שנעשה ברכב, אשר במהלכו אירעה התאונה לנהג או לנוסע ברכב ונגרם לו נזק גוף.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין ענת אשכנזי, לחץ/י כאן
האם נפגע בתאונה יוכל לקבל פיצוי על נזק שנגרם לו בהיעדר ביטוח חובה תקף?
אם תאונת הדרכים אירעה לנפגע במהלך העבודה, בדרכו לעבודה או בדרכו חזרה מעבודתו לביתו הרי שעורך דין מיומן ומנוסה בייצוג נפגעי תאונות דרכים ונזקי גוף יוכל לסייע לו לממש את זכויותיו במוסד לביטוח לאומי. במסגרת זו הנפגע יוכל לקבל מהמוסד לביטוח לאומי תשלום עבור ימי מחלה, החזר הוצאות נסיעות לטיפולים רפואיים, החזר עבור הוצאות רפואיות, וקצבאות בשל הנכות שנגרמה לו כתוצאה מהתאונה.
האם תלויים של אדם שנפטר עקב תאונת דרכים בהיעדר כיסוי ביטוחי יוכלו לקבל פיצויים?
אם הנפגע נפטר בעקבות מעורבות בתאונת דרכים, אזי התלויים שלו (בן/בת זוג וילדים) יהיו זכאים לקבל קצבת תלויים מהמוסד לביטוח לאומי גם אם לרכב בו נסע הנפגע לא היה ביטוח חובה.
בנוסף התלויים יהיו זכאים לקבל פיצוי כספי גם מהקרן לפיצוי נפגעי תאונת דרכים (להלן: "קרנית"). סעיף 7ב' לחוק הפלת"ד קובע כי תלויים של אדם שנהרג בעקבות תאונת דרכים יהיו זכאים לתבוע מקרנית פיצויים מכוח חוק הפלת"ד, גם אם הנפגע עצמו לא היה זכאי לכך.
האם הולך רגל שנפגע בתאונת פגע וברח יוכלו לקבל פיצויים?
אם הולך רגל נפגע בתאונת דרכים והרכב שפגע בו ברח מאזור התאונה ופרטי הנהג המעורב בתאונה אינם ידועים לו, או שהנהג המעורב לא היה מבוטח בביטוח חובה, אזי הנפגע יוכל לתבוע את קרנית על נזקיו ולקבל פיצוי כספי.
כמו כן, נוסעים ברכב שנפגעו בתאונת דרכים בעת שנסעו ברכב שלא בוטח בביטוח חובה, יוכלו גם הם לקבל פיצוי מקרנית.
האם נהג נפגע בתאונה ולא ידע כי אין לרכב ביטוח חובה יוכל לקבל פיצויים?
אם נפגע תאונת דרכים נהג ברכב שאינו שלו בהיתר, וניתן יהיה להוכיח כי הנפגע לא ידע שהרכב לא מבוטח בביטוח חובה, הוא יהיה יהיו זכאי לתבוע את קרנית עבור נזקיו ולקבל פיצוי כספי.
הגשת תביעה מכוח פקודת הנזיקין
לנהג שנפגע בתאונת דרכים והרכב לא היה מבוטח בביטוח חובה קיימת גם אפשרות נוספת לקבלת פיצויים, בתנאי שמדובר בתאונה בין שני רכבים לפחות ונהג הרכב השני הוא האשם בתאונה. במקרה כזה קיימת לנפגע האפשרות להגיש תביעה מכוח פקודת הנזיקין כנגד הנהג השני שהיה מעורב בתאונה ונגד המבטחת שלו בביטוח חובה. במקרה כזה הנפגע יצטרך להוכיח כי האשם בתאונה הוא הנהג השני שהתרשל ועבר על חוקי התעבורה, ואז יוכל לקבל פיצוי על הנזקים שנגרמו לו כתוצאה מהתאונה.
כיצד בית המשפט יחשב את הפיצויים לנפגע בתאונת דרכים?
כדי לחשב את סכום הפיצויים לנפגע, בית המשפט ישקלל מספר משתנים שכוללים בין היתר את אחוזי הנכות שנגרמו לנפגע כתוצאה מהתאונה, את הפגיעה בכושר ההשתכרות שלו לעבר ולעתיד, את משך הזמן שבו הוא היה באי כושר עקב התאונה, הוצאות שנגרמו לו בעקבות התאונה, כאב וסבל והוצאות רפואיות ואחרות.
הפיצוי עבור כאב וסבל מבטא את הנזק הבלתי ממוני שנגרם לנפגע בעקבות התאונה כאשר לצורך חישוב הפיצוי בראש נזק זה ישוקללו באמצעות נוסחה קבועה מראש גילו של הנפגע, אחוזי הנכות שנקבעו לו בעקבות התאונה ומשך האשפוז לו הוא נזקק בעקבות התאונה.
כדי למקסם את סכום הפיצויים לנפגע במקרה של מעורבות בתאונת דרכים ללא ביטוח חובה, מומלץ לפנות בסמוך לאחר התאונה לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בייצוג נפגעי תאונות דרכים ובניהול תביעות נזיקיות אשר יסביר לנפגע על האלטרנטיבות העומדות בפניו בהתאם לנסיבות התאונה, ויסייע לו למצות את זכויותיו.
משרד עורכי דין ענת אשכנזי עוסק בתחום הנזיקין לרבות תאונות דרכים, נזקי גוף, תביעות נזיקיות מכוח פקודת הנזיקין, ייצוג בפני המוסד לביטוח לאומי, ועדות רפואיות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
משרד עורכי דין ענת אשכנזי - 053-9386724