תביעות רבות של עובדים מוגשות לבתי הדין לעבודה, כנגד מעסיקיהם, לאחר סיום עבודתם.
מעבר לדרישתם של העובדים לקבלת מלוא הזכויות הסוציאליות שלא שולמו להם, כגון תשלום עבור חופשה, הבראה, פנסיה וכו', לעיתים רבות רכיב נוסף של תביעה הוא אי מתן הודעה לעובד.
בתי הדין מחייבים מעסיקים בתשלום פיצוי בגין אי מתן הודעה - עד ל-15,000 ₪, בהתאם לנסיבות.
לפניה ישירה אל עו"ד שירן צמח, לחץ/י כאן
הודעה לעובד - מה זה?
בהתאם לחוק הודעה לעובד (תנאי עבודה והליכי מיון וקבלה לעבודה), תשס"ב-2002, על מעסיק למסור לעובד – עד 30 ימים מיום תחילת העבודה – הודעה לעובד המפרטת את תנאי ההעסקה.
ההודעה לעובד צריכה לכלול פרטים רבים, תאריך תחילת העבודה, תיאור תפקידו של העובד, הרכב שכרו של העובד, אורך יום העבודה ושבוע העבודה הרגיל של העובד, התייחסות לשעות נוספות, פירוט התנאים הסוציאליים שמגיעים לעובד, תקופת העבודה, והאם חל על העובד הסכם קיבוצי.
כל שינוי שחל במהלך תקופת העבודה מצריך שינוי במסמך ההודעה לעובד.
מה בין הודעה לעובד לחוזה עבודה?
בעוד הודעה לעובד הינו מסמך "פשוט" שמתאר את תפקידו של העובד, היקף המשרה והזכויות הסוציאליות, חוזה עבודה הינו מסמך מפורט ששם דגש על התחייבויות העובד והתחייבויות המעסיק.
בחוזה עבודה ניתן להגדיר באילו מקרים יסתיימו יחסי העבודה מבלי שהעובד יהיה זכאי לפיצויי פיטורים, מחויבויות העובד גם לאחר סיום עבודתו בכל הנוגע לשמירה על סודיות והאי-תחרות, וכל דבר העולה על דעתו של המעסיק.
כמו כן, ניתן להגדיר תקופת ניסיון לעובד ותקופת עבודה מינימלית להעסקה, כאשר עזיבה מוקדמת של העובד תחייב אותו בתשלום פיצוי למעסיק בעבור עלויות ההכשרה.
בנוסף, ניתן להכניס בחוזה העבודה תנאים בגינם יהיה זכאי העובד להעלאת שכר, לשיפור בתנאי העבודה וכו'.
היתרונות של מעסיק בחוזה עבודה מול עובדיו
חוזי עבודה כיום נפוצים בעיקר ביחסי עבודה מול חברות גדולות, הייטק וחברות אבטחה. אולם יש יתרונות לחתימה על חוזה עבודה לכל המעסיקים באשר הם.
מעסיקים יכולים לבחור בדרך הפשוטה וליתן מסמך הודעה לעובד עם תחילת עבודתם, אולם חוזה עבודה מפורט עשוי לחסוך דיונים משפטיים ארוכים אודות הזכויות והחובות של העובד והמעסיק, במקרה של סכסוך במהלך או בסיום יחסי העבודה.
הכנת חוזה עבודה אינה כרוכה בעלויות כספיות גבוהות, מעסיק יכול להכין, בסיוע ייעוץ משפטי, נוסח של חוזה עבודה, ולהחתים עליו עובדים שונים לאורך שנים.
חוזה עבודה מניב "שקט" למעסיק, לאורך ובסיום תקופת העבודה, מהסיבה הפשוטה ש"הכל כתוב".
חוזה עבודה מייצר מחויבות של העובד לעסק – העובד מבין שהוא לא עובד ארעי ושהושקעה מחשבה עם קבלתו לעבודה בעסק.
חתימה על חוזה העסקה מגבירה את יחסי האמון בין העובד לבין המעסיק
חתימה על חוזה עבודה מגבירה את יחסי האמון בין העובד לבין המעסיק, העובד מבין את המחויבות שלו אל מול העסק, ואת המחויבות של המעסיק אליו.
חוזה עבודה מסייע למעסיק מפני "בריחת עובדים", העובד בחתימה על החוזה מבין כי הוא מחויב למעסיק לתקופת זמן שנקבעה על ידם, מבין את החובות שלו לאורך תקופת העבודה, ומה יהיו החובות שלו אם יחליט לסיים את יחסי העבודה טרם הזמן שסוכם על ידם.
חוזה עבודה המפרט את הזכויות והחובות של המעסיק, מפחית בצורה דרמטית תביעות עובדים נגד מעסיקים בסיום יחסי העבודה.
לכן, מומלץ לכל מעסיק לפנות לייעוץ משפטי אצל עו"ד המתמצא בתחום על מנת ליצור חוזה עבודה מתאים ומדויק לעסק שלו.
עורכת דין שירן צמח עוסקת בדיני עבודה, ייצוג עובדים ומעסיקים בבתי הדין לעבודה ובהליכי גישור, ייעוץ לעסקים וחברות בנושא זכויות עובדים ועריכת חוזי עבודה. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעו"ד שירן צמח - 053-6130825