עם העלייה בתוחלת החיים גדל גם הסיכוי ללקות במחלות או מגבלות אשר לא יאפשרו לאדם להמשיך לנהל את ענייניו הרכושיים או לקבל החלטות על גופו.
כאשר אין מי שיכול או מעוניין לטפל באותו אדם, כאשר יש סכסוך בתוך המשפחה או כאשר קיים חשש לניצול כלכלי - ימנה בית משפט אפוטרופוס חיצוני.
לפניה ישירה אל משרד עו"ד, נוטריון וגישור אילה פולק-משה, לחץ/י כאן
מתי עולה הצורך במינוי אפוטרופוס?
כמי שמשמשת כאפוטרופסית מקצועית מטעם בית המשפט, אני נתקלת, לצערי הרב, בסיבות רבות, אשר יכולות לגרום לאדם להגיע למצב בו הוא לא יכול עוד לנהל את ענייניו ולקבל החלטות על גופו או רכושו; מחלה, דמנציה, תאונה, ארוע מוחי וכו'.
כאשר בני המשפחה יכולים לטפל ולדאוג לאדם - יעדיף בית המשפט למנות מישהו מקרב בני המשפחה.
במקרה של מינוי מישהו מתוך בני המשפחה קיימות כיום שתי חלופות; האחת, מינוי מיופה כוח מתמשך- פתרון מהפכני אשר נכנס לתוקף בחודש אפריל 2017, אשר מאפשר לאדם לקבוע מראש את רצונותיו ואשר מקל מאוד על בני המשפחה; השנייה, מינוי אפוטרופוס לגוף ו/או לרכוש, במידה והאדם לא חתם על ייפוי כוח מתמשך.
באילו מקרים בית משפט ממנה אפוטרופוס חיצוני?
בית משפט ממנה אפוטרופוס חיצוני במקרים שהאדם המיוצג הינו ערירי ואין לו משפחה קרובה. אבל לצערנו, גם כאשר לאדם יש משפחה - נאלץ לפעמים בית המשפט למנות אפוטרופוס חיצוני - כאשר יש ניצול כלכלי, כאשר יש סכסוך בתוך בני המשפחה, כאשר יש סוגיות מורכבות בענייני רכוש אשר דורשות מומחיות ובמקרים נוספים.
בכל המקרים הללו, בית המשפט ימנה אפוטרופוס מקצועי (בדרך כלל עורך דין) או תאגיד אפוטרופסות.
האם כל אחד יכול להיות אפוטרופוס מקצועי?
אפוטרופוס מקצועי הינו אדם אשר מינויו לתפקיד זה אושר על ידי ועדה בין משרדית אשר כללה נציגים מהאפוטרופוס הכללי, המחלקה המשפטית ומשרד הרווחה. הוועדה בודקת אם אותו אדם ראוי ומקצועי לשמש כאפוטרופוס מקצועי, כאשר בדרך כלל מדובר בעו"ד או באדם עם רקע בתחום העבודה הסוציאלית.
כיום החוק מגביל את האפוטרופוס המקצועי כך שיורשה לטפל ב-10 תיקי אפוטרופסות לכל היותר; ומעל 10 תיקים מדובר בתאגיד אפוטרופסות.
מהו תפקידו של האפוטרופוס החיצוני?
עם מינויו של האפוטרופוס החיצוני, עליו לבדוק תחילה את כל צרכי האדם ורצונותיו. לאחר מכן עליו לאתר את כל רכושו; הכנסותיו, חשבונותיו, זכויותיו במקרקעין וכו'. כמו כן, על האפוטרופוס המקצועי לוודא, כי האדם מקבל את כל זכויותיו מהגורמים השונים הרלוונטיים (ביטוח לאומי, משרד האוצר, חברות ביטוח, וכו').
לאחר בדיקת היקף הנכסים וזכויות האדם, האפוטרופוס המקצועי מחויב לדאוג לצרכיו בהתאם לרצון האדם ויכולותיו; תשלום הוצאותיו השוטפות, קבלת החלטות חריגות, מתן דמי כיס בהתאם לצרכיו ומצבו וכו'. במידה ולאדם יש חובות או תביעות משפטיות - על האפוטרופוס המקצועי לייצג את האדם ואף לדאוג להסדר חובותיו.
לעתים האפוטרופוס החיצוני צריך לקבוע עבור האדם באיזה מוסד סיעודי הוא יגור או לדאוג להביא לו עובד זר אשר יסעד אותו; זאת תוך בדיקת רצון האדם, טובתו ויכולותיו הכספיות.
ככל שהאפוטרופוס החיצוני מונה גם לשמש כאפוטרופוס לגופו של האדם - עליו גם לקבל החלטות על גופו ולהיפגש עמו באופן קבוע במקום בו הוא מתגורר.
איזה פיקוח יש על האפוטרופוס החיצוני?
מדי שנה, על האפוטרופוס להגיש דו"ח כספי לאפוטרופוס הכללי ובו פירוט של כל הכנסות האדם וכל הוצאותיו תוך פירוט ההוצאות בצירוף קבלות.
נוסף על כך, כאשר נדרשת פעולה חריגה על האפוטרופוס המקצועי לפנות בבקשה לבית המשפט ולקבל את אישורו לפני ביצוע הפעולה.
מהו שכר האפוטרופוסים?
האפוטרופוס המקצועי זכאי לקבלת שכר טרחה בהתאם לתקנות. התקנות עומדות בשנת 2022 על שכר של כ- 600 ₪ לחודש במקרה שהאדם שוהה במוסד סיעודי, וכ- 1000 ₪ לחודש במקרה שהאדם מתגורר בדירתו.
במידה ונדרש מאמץ מיוחד וחריג - יכול בית המשפט לאשר כפל מהסכום הנ"ל.
כמו כן, ככל שנדרש ביצוע פעולות משפטיות, זכאי האפוטרופוס הכללי לשכר בהתאם לכללי לשכת עורכי הדין והתעריף המינימלי המומלץ.
עורכת דין, נוטריון ומגשרת אילה פולק-משה משמשת כאפוטרופא מקצועית, עוסקת בדיני אפוטרופסות, עריכת צוואות, ייצוג יורשים, מוסמכת משרד המשפטים להכנת ייפוי כוח מתמשך ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עו"ד, נוטריון וגישור אילה פולק-משה - 053-6130160