הזכות לקבלת דמי מזונות ילדים היא של הילד ולא של ההורה שלו נקבעה אחריות הורית רחבה יותר. על כן, החלטות שיפוטיות בעניין המזונות יתחשבו בצרכים של הילד ובטובתו כדי שיוכלו לקבל תוקף מחייב. בעת קבלת החלטה הנוגעת לדמי מזונות הילדים, בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה מחויבים לבחון את טובת הילד ואת צרכיו. חשוב לציין כי גם קביעות שהתקבלו בהסכמה בין ההורים בנוגע למזונות הילדים יהיו כפופות לעקרון טובת הילד.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין שלומי ואנונו, לחץ/י כאן
מי מחויב לשאת בנטל תשלומי מזונות הילדים?
במקרים רבים בעבר בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה הטילו את האחריות לתשלום דמי המזונות על אב המשפחה באופן בלעדי, מבלי להתחשב בגובה הכנסותיהם של ההורים, בזמני השהות שלהם עם הילד וביכולתם הכלכלית.
בפועל, במקרים שבהם נקבעה להורים אחריות הורית משותפת, בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה חייבו אבות רבים לשלם דמי מזונות ילדים מבלי להתחשב בהוצאותיהם בזמן שילדיהם שוהים במחיצתם. נוצר מצב שבו אבות נאלצו לשלם פעמיים, מצד אחד חויבו לשלם לאם דמי מזונות ילדים ומצד שני נדרשו לשאת בהוצאות הילדים בזמן שהם שוהים במחיצתם.
הלכה תקדימית של בית המשפט העליון קבעה חלוקה צודקת יותר של נטל כלכלת הילדים
כדי לתקן את המצב הבעייתי ולייצר חלוקה צודקת יותר של נטל כלכלת הילדים, בית המשפט העליון קבע בחודש יולי בשנת 2017 הלכה תקדימית שלפיה נטל תשלומי המזונות עבור ילדים מעל גיל שש יחולק באופן שוויוני בין ההורים בהתאם ליחס שבין הכנסותיהם תוך התחשבות בזמני השהות שלהם עם ילדיהם.
בכל הקשור לקטינים עד גיל 6 נקבע שהאב ימשיך לשאת בתשלומי המזונות באופן בלעדי ואילו באשר להוצאות דוגמת מדור ואחזקת מדור הוא ישלם את החלק היחסי כמקובל. כדי לבחון את הכנסותיהם של ההורים, בית המשפט ייבחן בנוסף לשכרם של ההורים גם הכנסות אחרות המשפיעות על מצבם הכלכלי כגון חסכונות, כספים שהתקבלו בירושה, חסכונות, הכנסות מהשכרת נכסים ועוד.
אם זמני השהות אצל אחד ההורים הם מועטים או שפערי השכר בין ההורים הם משמעותיים ביותר, פוחת הסיכוי להפחתת סכום תשלומי המזונות, מכיוון שמלוא הנטל במקרים אלו חל על ההורה שלו נקבעו זמני שהות ממושכים יותר עם ילדיו.
באילו מקרים בית המשפט יבטל את תשלומי מזונות הילדים?
ביטול דמי מזונות ילדים יתאפשר כשמדובר על משמורת משותפת, כאשר זמני השהות שווים וכאשר ההכנסות של ההורים הן דומות או שוות. במצב כזה מאחר שכל הורה נושא בהוצאות הילדים כאשר הם שוהים עימו, אין צורך בתשלום דמי מזונות ילדים. במקרים כאלו תשלומי דמי המזונות מהורה אחד לשני יוגבלו אך ורק להוצאות חריגות שאותן ישלם אחד ההורים וההורה השני יפצה אותו על חלקו.
המונח משמורת משותפת מתייחס להסדר משפטי שלפיו לאחר שבני הזוג התגרשו זה מזו, לשניהם תהיה הגדרה הורית שווה בדומה להגדרה ההורית שלהם בעת שהיו נשואים זה לזו. בהתאם להמלצות ועדת שניט אשר פורסמו בדו"ח משנת 2008, טובת הילד מחייבת לקבוע מדרג שווה בין ההורים לאחר הפרידה גם במצבים שחלוקת זמני השהות של כל אחד מהם עם ילדם אינה שוויונית. יובהר כי הגדרה הורית שווה אינה מחייבת בהכרח קביעת זמני שהות שווים של כל אחד מההורים עם הילד.
קביעת משמורת משותפת אינה מובילה בהכרח לביטול תשלומי מזונות ילדים
חשוב להבהיר כי בניגוד לסברה הרווחת בקרב הציבור קביעת משמורת משותפת אינה מובילה בהכרח לביטול אוטומטי של תשלומי מזונות ילדים המשולמים על ידי האב.
לפי המצב הקיים כיום, בכל הקשור לילדים מעל גיל 6 תחול ההלכה החדשה ובית המשפט לענייני משפחה ייבחן את הנסיבות של כל תא משפחתי לגופו ויתחשב בהכנסות של ההורים ובחלוקת זמני השהות שלהם עם הילד כדי לקבוע סכום דמי מזונות ראוי.
בכל הקשור לילדים עד גיל 6, בית המשפט לענייני משפחה נוטה להתייחס לחלוקת זמני שהות של הילד עם הוריו ולהפרשי השכר שלהם בבואו לקבוע את סכום המזונות הראוי במצבים שנקבעה משמורת משותפת. מנגד, בתי הדין הרבניים אינם ממהרים לאמץ את ההלכה שנקבעה בבית המשפט העליון כאמור. על כן, ברוב המקרים בית הדין הרבני לא יפחית את סכום מזונות הילדים לפי ההגדרה ההורית. במקרים מסוימים בתי הדין הרבניים יתחשבו בהוצאות האב במהלך השהות של ילדיו עימו ויפחיתו את סכום דמי המזונות ללא תלות בגילו של הילד.
ייצוג משפטי של עו"ד מקצועי, מיומן ומנוסה יסייע לשמור על הזכויות והאינטרסים
לפני קביעת סכום דמי מזונות הילדים בית המשפט לענייני משפחה ייבחן את הנסיבות הפרטניות של כל משפחה, ייבחן את הכנסות ההורים ובסופו של דבר יעניק משקל מכריע לטובת הילדים. על כן, כדי להיערך בצורה מיטבית להליך הגירושין, מומלץ לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום דיני המשפחה אשר יפעל לטובת הלקוח ויעשה כל שביכולתו כדי להגן על זכויותיו ועל האינטרסים שלו.
עורך דין שלומי ואנונו עוסק בדיני משפחה, מזונות ילדים, הסדרי ראייה והסדרי שהות, משמורת, הסכמי גירושין, הסכמי ממון, צווי קיום צוואה, צווי ירושה, ידועים בציבור, חלוקת רכוש, הסדרי ראייה והסדרי שהות, ניכור הורי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין שלומי ואנונו - 053-7361087